Vse bolj izgubljamo zdravje možganov. Kako to pot v pogubo ustaviti?

Bonbon Bonbon
15.03.2021 06:00
Bodoče matere, ki redno uživajo maščobne kisline omega-3, rodijo otroke, ki imajo večje možgane in v življenju manj učnih in bralnih težav, boljšo koncentracijo in spomin. Te kisline nas spremljajo vse življenje, tudi v letih, ko naše misli začnejo bežati
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Skoraj ni pogovora o zdravju, ki bi minil brez omembe omega-3, in celo tisti, ki jih zdravstvene teme ne zanimajo zelo, so že slišali, kako koristne, celo nepogrešljive so te maščobne kisline za naše dolgoročno zdravje. Kaj sploh vemo o njih? Že nekaj raziskovanja o njih razkrije, da so vse prej kot le še en popularen prehranski dodatek, temveč ključen del v mozaiku našega dobrega počutja, učinkovitega dela, človekovega razvoja nasploh, ne nazadnje so tudi naše močne zaveznice v zrelih letih, ko misli začnejo bežati kdo ve kam. Presenetil vas bo podatek, da v telesu skoraj ni procesa, pri katerem ne bi bile vpletene maščobne kisline omega-3.

Profimedia

V prvi vrsti so te maščobne kisline močne zaveznice naših možganov, njihovo pomanjkanje pa je ključno za razvoj demence, bolezni, ki zlasti v sodobnem času uničuje življenja obolelih in njihovih bližnjih. Vsi si želimo ohraniti zdrave možgane. Bojimo se, da bi nas doleteli pešanje spomina, težave pri opravljanju vsakodnevnih obveznosti, depresija in, bog ne daj, demenca. Kaj lahko storimo? Veliko, saj so kakovostne omega-3-maščobne kisline na dosegu roke. A najprej nekaj osnovnega znanja, ki vam bo pomagalo razumeti, da so te maščobne kisline resnično alfa in omega vašega zdravja.

Omega-3 varujejo vse življenje

Omega-3 so večkrat nenasičene maščobne kisline, med katere prištevamo maščobne kisline​ ALA, EPA, DHA in DPA. Glede na način današnje prehrane jih sodobni človek zaužije občutno premalo. Torej uživamo premalo rib, olj, jedrc ali semen, bogatih z omega-3, premalo živil živalskega izvora iz ekološke, pašne reje in preveč nekakovostnih živil, polnih omega-6-maščob (rastlinska olja - sončnično, koruzno, sojino -, avokado, hitra prehrana …). Posledica tega je presežek omega-6-maščobnih kislin v naših telesih (oziroma porušeno ravnovesje med omega-3 in omega-6), s tem pa so povezane težave, ki se kažejo kot demenca, bolečine v sklepih, razvoj rakastih celic ...

Profimedia

Omega-3-maščobe so protivnetne, omega-6 pa pretežno vnetne. Z rušenjem ravnotežja med njimi v korist omega-6, kot kaže, vse bolj izgubljamo pri zdravju možganov. Razmerje bi moralo biti 1:1, sedaj pa je 20:1 v prid omega-6, torej v prid vnetja. Poleg tega so omega-3-maščobne kisline tudi glavni gradnik naših možganov, zato je njihovo pomanjkanje lahko tako usodno, da se razvije na primer demenca. Za zdravje možganov jih je treba dodajati.

Odraščajoči otrok nujno potrebuje kisline omega-3

Potrebujemo EPK in DHK. EPK (eikozapentanojska kislina) je funkcionalna maščobna kislina, znana po zaviranju vnetja, ob tem pa skrbi za izboljšanje razpoloženja, zato jo uporabljajo kot naravni antidepresiv. DHK (dokozaheksaenojska kislina) je predvsem maščobna kislina, ki ima funkcijo graditelja. Možgani so dobesedno zgrajeni iz nje. Nujno je potrebna v nosečnosti, v obdobju dojenja in kot dodatek k hrani otrok, ki se ne dojijo. Otrok jo potrebuje tudi v celotnem obdobju odraščanja. Pomanjkanje pri otroku se lahko kaže kot slab vid, slaba koncentracija, slaba sposobnost učenja, hiperaktivnost, agresija, depresija … Pomanjkanje DHK pri materi pa lahko izzove poporodno depresijo, pri starejših tudi demenco. DHK je namreč nujna za dobro delovanje možganov, delovanje celičnih membran in prenos impulzov med živčnimi celicami. Pomanjkanje lahko pomeni prekinjanje komunikacije med živčnimi celicami.

Profimedia

Zdrava prehrana ni vedno dovolj, potreben je vnos kakovostnih omega-3 na drug način

Zaradi preveč maščobnih kislin omega-6 je skoraj nemogoče zaužiti dovolj omega-3. Dobro jih je dodajati v obliki olja iz mastnih rib, krilovega olja ali morskih alg. Nista pomembna samo čistost in delež olja v kapsuli ali drugi obliki, pomembno je, kako se to olje absorbira v telesu. Z drugimi besedami, če na primer pojemo eno žlico olja, je treba vedeti, koliko sestavin bo prišlo v kri preko črevesja.

Pri naravnih prehranskih dopolnilih se zato razvijajo nove oblike (novi dostavni sistemi), ki to omogočajo. Take so na primer mehke pastile, ki omogočajo 44 odstotkov večji izkoristek zaužitih omega-3 kot s kapsulami. Vsakodnevno jemanje omega-3-maščobnih kislin mora biti prijetna izkušnja, saj odloča o zdravju naših možganov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta