Nekoč vam bo žal, da v življenju niste pojedli več granatnih jabolk

D.Ži
09.12.2021 06:00

Četudi mu pripisujejo številne pozitivne učinke in ga najbrž ne imenujejo zaman zakladnica vitaminov, ki preprečuje različne bolezni, je granatno jabolko pri nas še vedno zapostavljeno. Natančneje: mnogi ga dovolj ne poznajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pravi čas za uživanje granatnega jabolka je od septembra do januarja, sadeži so nadvse cenjeni zaradi semen, bogatih z antioksidanti, vsebujejo pa tudi zelo veliko vitaminov C, B2 in B3 ter rudnin, kot sta kalij in fosfor. Semena imajo veliko sadnih kislin in močnih antioksidantov polifenolov, ki preprečujejo razne bolezni. Ker se nam je gripa že napovedala, da o drugih prehladnih obolenjih sploh ne govorimo, je sedaj pravi čas, da si privoščite kakšno granatno jabolko na dan. Pri sadežu bodite previdni, da izberete takšnega s tanko in čvrsto kožo temne barve, ki naj bo brez razpok. Izberite najtežjega, saj to pomeni, da je poln soka, dovolj zrel in da boste iz njega veliko lažje spravili semena.

Profimedia

Sadež naj ne bo hrapav, odrgnjen ali počen, prav tako ne sme biti mehak na otip. Prerežite ga na pol, izdolbite rdeča semena, najbolje z leseno žlico, in jih pojejte. Lahko si privoščite kozarec soka granatnega jabolka, priporočajo ga zlasti proti povišani temperaturi ter za blaženje kašlja in astme. Dobro je, da sok iztisnete ročno in ne z električnim ožemalnikom, saj boste pri tem zmleli tudi membrano. Sadež lahko hranite na sobni temperaturi ali v hladilniku, ni pa ga dobro izpostavljati sončni svetlobi. Uživanje granatnega jabolka priporočajo tudi v boju proti rakavim obolenjem. Študije so namreč pokazale, da preprečuje razvoj pljučnega raka in raka na prsih ter zavira napredovanje raka na prostati. Ker vsebuje polno vitamina C, ki je antioksidant, uspešno zavira tudi učinke staranja.

Profimedia

Če želite čim dlje obdržati mladosten videz, si ga privoščite čim večkrat. Nekatere študije so med drugim pokazale, da pomaga tudi pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni, prav tako pa naj bi ščitil pred boleznimi srca in pomagal zniževati raven holesterola v krvi. Pitje soka granatnega jabolka učinkovito znižuje visok krvni pritisk. In na koncu še to, kar vsi radi slišimo: pitje soka granatnega jabolka naj bi pomagalo tudi v boju z odvečnimi maščobnimi oblogami. Najbrž smo vas prepričali, da ne boste šli več mimo polic z granatnimi jabolki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta