Neznatnosti, ki pomagajo: Preproste odločitve, ki vam bodo spremenile življenje na bolje

Bonbon Bonbon
23.07.2021 06:00
Vsi vemo, kako močno so naše zdravje, dobro počutje in zadovoljstvo odvisni od uravnotežene prehrane, ustrezne telesne aktivnosti in sposobnosti sprostitve in osvoboditve stresa. Vsi ti bi morali biti naša rutina in navada. Mnogim med nami pa se zdi, da je zdrava načela težko udejanjiti, zato se prehodu na zdrav način življenja odrečejo, še preden so ga začeli prav uresničevati.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Takšno stališče je seveda napačno. Pri tem sploh ne gre za kakšne usodne odločitve, marveč za neznatnosti, s katerimi pa lahko v svojem življenju izvedemo velike pozitivne premike. Morebiti je tudi čas, ko razmišljate o poroki, pravi, da poskrbite za neznatnosti, ki vam lahko veliko pomagajo. Tudi majhne stvari lahko namreč veliko pomenijo, le za to je treba poskrbeti, da postanejo naša vsakdanja praksa, naš način življenja. Ponujamo vam nekaj nasvetov, uresničitev pa ne zahteva veliko časa in truda, brez obremenitev jih je mogoče redno udejanjati.

Prehranjevanje

V hladilnik že jutri naložite zdrava živila. Vsakodnevni obisk trgovine je dokaj drag, druga možnost je v tem, da pojemo sendvič ali ves dan grizemo kekse, vendar nas to zagotovo ne bo zadovoljilo; ceneje in pametneje se je založiti z zdravo hrano - ta nas bo nasitila, vrh tega pa bomo ves teden zadovoljni.

Poskrbite za to, da bo vsak vaš obrok vključeval nekaj beljakovin. S tem preprečite nenadzorovane skoke in padce ravni telesne energije.

Profimedia

Mnogo ljudi zaradi želje, da bi shujšali, iz prehrane izloči maščobe. To je napačna odločitev, ker so maščobe izredno pomembne za delovanje organizma, le da z njimi ne bi smeli pretiravati. Hkrati izključitev maščob iz prehrane poveča željo po mastnih živilih, trdijo strokovnjaki. Torej uživanje majhnih količin surovega masla in olja ne bo ogrozilo vaše postave. Hkrati boste z manjšimi obroki druge hrane bolj zadovoljni.

Pogosto jemo prehitro, pod pritiskom, tako da grižljaje pogoltnemo, namesto da bi jih prežvečili. Vsak grižljaj naj bi prežvečili najmanj 24-krat, pravi teorija. Ker bi to uničilo vse veselje do hrane, se temu diktatu ne uklonimo, vendar se le potrudite in jejte počasneje ter uživajte ob grižljajih (tudi ko gre za hitro pripravljeno hrano), namesto da bi se hitro basali.

Nega telesa

Vsako prhanje končajte s curkom hladne vode, ki sme trajati največ 20 sekund. Hladna voda namreč spodbuja hipofizo in sproščanje energije.

Ročna masaža obraza izjemno dobro dene, pomirja ter pomlajuje in vlaži kožo. Je povsem brezplačna, izvedljiva kadarkoli in skoraj povsod.

Hladen zrak na prostem in centralno ogrevanje prostorov pozimi pogosto povzročita izsušitev naše kože. Takšni koži rok lahko pomagate tako, da jih zdrgnete s polovicama jabolka. Jabolčna kislina naj nekaj minut deluje nanje, naposled pa roke umijte z mlačno vodo in jih obrišite (posušite). To ponovite vsakih nekaj dni.

Vadba

Dan začnite z iztegovanjem rok. Stojte vzravnano z razširjenimi nogami (do širine kolkov), prste na rokah prepletite, nakar roke iztegnite navzgor, pri čemer so dlani obrnjene proti stropu. Potem spustite roke vzdolž telesa, brado pa na prsi in se počasi sklonite naprej, pri tem pa izdihnite. Ko pridete v položaj, da vam glava visi proti tlom, vdihnite in se vzravnajte. Ta lahka vaja vas bo napolnila z energijo.

Profimedia

Samo petminutno preskakovanje vrvi vsako jutro bo veliko pripomoglo k vaši osnovni telesni kondiciji. Nekaj tega skakanja pred zajtrkom vam bo neverjetno zvišalo raven energije. Če boste vajo redno izvajali, v zimskih mesecih verjetno ne boste čutili izgube kondicije.

V premoru za kosilo med delovnim tednom se odpravite na desetminutno hojo. Ta ne zahteva posebnega napora, vendar vam bo zboljšala počutje. Na sprehod se poskušajte odpraviti vsak dan. Potem boste navdušeni spoznali, koliko lažje prenašate vsakodnevne strese in se lažje odločate.

Notranje ravnovesje

Da bi dosegli notranje zadovoljstvo in sijajen videz, bi se morali kar največ smejati. Smeh je brezplačen in veliko bolje kot velnes ali kaj drugega okrepi imunski sistem. Pogoj za smeh so seveda zadovoljstvo, sproščenost, dobra družba in dobro počutje.

Najdite si čas za druženje z družinskimi člani ali prijatelji in za uživanje ob okusnem skupnem obroku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta