Otroci in zdravila: Najpogostejše zablode in napake, ki jih delamo z najboljšimi nameni

Bonbon Bonbon
04.01.2022 06:00

Ko zboli otrok, se starši velikokrat znajdejo pred dilemo, kako ravnati. A s preveliko vnemo pri dajanju zdravil lahko otroku škodujejo, namesto da bi mu pomagali. Poglejmo nekaj zablod pri zdravljenju najpogostejših otroških bolezni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Prepričanji, da moramo otroku, če je prehlajen, dati neko zdravilo proti prehladu, in če odvaja mehko blato, nekaj proti driski, sta vam gotovo znani, vendar pravzaprav nista pravilni. Ti običajni postopki najpogosteje ne pomagajo, včasih pa lahko z njimi stanje še poslabšamo. Starši namreč dokaj pogosto delajo napako, ko otrokom dajejo zdravila, menijo izvedenci. In kako se lahko temu izognete? Preverite, ali ravnate podobno kot v naslednjih primerih, nato pa si preberite naše nasvete o tem, kaj lahko storite.

Profimedia

1. Če otrok čuti bolečino, mu date paracetamol in ibuprofen hkrati, da bi čim prej omilili bolečino.

Napačno. Z zaužitjem dveh zdravil hkrati ne pospešimo slabljenja bolečine. Če otrok toži zaradi močne bolečine, nekateri zdravniki priporočajo, da mu damo poln odmerek obeh zdravil hkrati. Vendar to ne zagotavlja boljšega nadzora nad bolečino ali hitrejšega nižanja povišane telesne temperature. S tem se le poveča tveganje negativnih stranskih učinkov obeh zdravil, denimo poškodbe želodčne sluznice ali še hujše, težave z ledvicami. V redkih primerih - če otrok hkrati dehidrira, denimo zaradi visoke telesne temperature - lahko zaradi take kombinacije zdravil nastane smrtonosna odpoved ledvic.

Kaj storiti? Odločite se za zdravilo, ki bolje omili bolečino. Neka raziskava je pokazala, da sta ibuprofen in paracetamol enako učinkovita pri blaženju zmernih do močnih bolečin pri otrocih. Če nobeno od zdravil ne pomaga, se posvetujte z zdravnikom, ali lahko daste otroku močnejše sredstvo, denimo paracetamol s kodeinom, ki ga včasih predpisujejo za blaženje bolečin po operacijah, ali pa kombinirate različna zdravila, na primer analgetik in lokalni anestetik pri vnetju ušesa.

Profimedia

2. Pravilni odmerek zdravila proti bolečinam določite na podlagi otrokove starosti.

Napačno. Boljše merilo je otrokova telesna teža. Večina zdravil, ki jih izdajajo brez recepta, ima priložena navodila za odmerjanje glede na starost. Pri analgetikih sta navedeni tudi starost in telesna teža, da laže določimo odmerek za posameznega otroka (velik odmerek in visoka koncentracija zdravil lahko povzročita hude negativne učinke). Toda starši se pri odmerjanju najpogosteje držijo starosti otroka. Če je otrok težek za svojo starost, mu tako morda dajete premajhne odmerke, kar pomeni, da bolečina ne bo ponehala, vi pa boste morda pomislili, da je bolezen resnejša, kot dejansko je. Kanadska raziskava je pokazala, da 41 odstotkov staršev otrokom daje premajhne odmerke paracetamola, številni pa po nepotrebnem obiskujejo pediatra zaradi povišane telesne temperature, ker ta po zaužitju zdravila ni padla. Po drugi strani pa je lahko odmerek, če je otrok presuh za svojo starost, prevelik. Predoziranje z ibuprofenom lahko izzove bolečine v trebuhu in krvavitve iz prebavil, četudi se to zgodi redko. Preveč paracetamola lahko izzove poškodbe in odpoved jeter.

Kaj storiti? Če je v navodilih za uporabo naveden odmerek glede na telesno težo, se ravnajte po njem.

3. Če je izcedek iz otrokovega nosa zelen, bi mu morali dati antibiotik.

Napačno. To je lahko znak običajnega prehlada, virusne bolezni, ki se sploh ne odziva na antibiotike. Številne mame so slišale, da zeleni izcedek iz nosa pomeni, da gre za bakterijsko vnetje sinusov, kar ne drži vedno. Če se barva izcedka v nekaj dneh spremeni iz prozorne in redke v gosto in belo, gre verjetno za običajen prehlad, ki ga je povzročil virus, ki se ne bo odzval na antibiotik. Zeleni izcedek iz nosu je lahko tudi samo znak nabiranja izcedka, še posebej pri malih otrocih, ki si še ne znajo izpihati nosa. Bakterije, ki so običajno v nosu, lahko izzovejo nedolžno spremembo barve izcedka.

Kaj storiti? Če ima vaš otrok dolgotrajne simptome vnetja zgornjih dihalnih poti ali se mu stanje slabša, ima morda vnetje sinusov, to pa je treba zdraviti z antibiotiki. Če se vam zdi, da otrok preboleva le prehlad, ki ga spremlja zelen izcedek iz nosa, mu tega temeljito izpirajte s fiziološko raztopino, da bodo ostale nazalne poti prehodne.

Profimedia

4. Ko je otrok prehlajen, se bo hitreje pozdravil z zdravilom proti prehladu.

Napačno. Pri otrocih ta zdravila skorajda ne vplivajo na simptome in ne bodo prispevala k hitrejši ozdravitvi. Zdravila proti prehladu lahko na žalost izzovejo le negativne stranske učinke, še posebej pri majhnih otrocih. Dekongestivi (predvsem tisti s psevdoefedrinom) lahko pri manjših otrocih izzovejo nervozo, drhtenje ali hiperaktivnost, pri nekoliko večjih pa nespečnost.

Kaj storiti? Ko je otrok prehlajen, mu olajšajte dihanje, tako da mu med spanjem privzdignete zglavje in v njegovi sobi namestite vlažilnik zraka. Spodbujajte ga, da si redno izpihava nos in zaužije veliko tekočine.

To je seveda le nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov, seveda pa je najboljše, da ob dvomih za nasvet povprašate zdravnika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta