Panika pred poletjem: Zakaj vaša dieta tudi tokrat ni bila uspešna?

Bonbon Bonbon
13.06.2022 06:00

Trajno vitka postava je rezultat trajno kakovostne in uravnotežene prehrane in ne kratkih shujševalnih diet za hitro izginjanje telesnih maščob.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nihče ni nedolžna žrtev odvečnih kilogramov, kakor tudi nihče ni edini krivec za odvečne maščobne blazinice na svojih bokih. Če ste na shujševalni dieti, rezultatov pa ni videti ali pa se - kar je še huje - celo redite, delate morda napake, o katerih se vam niti ne sanja.

Nevidni sovražnik v boju za vitko postavo so lahko vaše navade, prijatelji, družina ali kemija v možganih. Da bi se lahko čim bolj učinkovito spopadli z odvečnimi kilogrami, morate ugotoviti, kateri so ti sovražniki, in odpraviti njihov vpliv. Poleg tega bi morali spremeniti svoje razmišljanje in navade, saj boste šele tedaj dosegli primerno telesno težo in jo tudi ohranili.

Stres

V stresnih razmerah se raven hormona kortizola poviša, spričo česar telo prejme informacijo, da mora prihraniti maščobe za "črne dni" oziroma za krizo, katere posledica je stres. Na žalost pa so mnoge ženske nagnjene k temu, da nadaljujejo uživanje velikih količin mastne hrane tudi tedaj, ko stresna faza mine.

- Spremenite razmišljanje: Če gre za začasni stres, ki ga izzoveta denimo težek izpit ali mučen razgovor, naj vas ne skrbi, saj bo minil sam od sebe. Če pa je vzrok za stres vaše delo, gre za trajno stanje, ki zahteva tudi trajno rešitev. Najboljše bi bilo, če bi zamenjali službo, ker zaradi trajnega stresa ne trpi samo vaša postava.

Full body portrait of a happy woman measuring weight with scale at home,Image: 646295436, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: yes, Credit line: Profimedia
Profimedia

- Spremenite navade: Spremenite vsebino svoje prehranjevalne košarice. Ne kupujte sladoleda, čokolade, čipsa in drugih živil, ki vas spravljajo v skušnjavo. Če jih ne boste imeli pri roki, jih ne boste jedli. Namesto tega se založite z mandlji, orehi, suhim sadjem in piškoti iz polnozrnate moke, ki so veliko bolj zdrav prigrizek. Če tudi to ne deluje, uporabite načrt B: oblecite trenirko in tecite po soseski ali se vpišite v fitnes klub. S telovadbo obvladujemo stres in napetosti ter pospešujemo izgorevanje kalorij. Če niste razpoloženi za šport, pojdite vsaj na sprehod, saj vam bo tudi svež zrak dobro del.

Vaš partner

Niti vaš partner ni povsem nedolžen; znanstveniki so namreč dokazali, da moški in ženske v prvih dveh letih zakona pridobijo od tri do štiri kilograme. Poleg tega zakonsko življenje prinaša nove obveznosti, zato se partnerja redkeje odpravita v fitnes klub in pogosteje zahajata na večerje v restavracije ali k prijateljem, ali pa preprosto sedita na kavču in posegata po nezdravih živilih.

- Spremenite razmišljanje: Poskušajte povrniti vsaj del potrebe po tem, da nekomu ugajate. Za zakon se je treba truditi in eden od načinov ohranjanja zakona je prav ohranjanje telesne privlačnosti med partnerjema. Naslednjič, ko se bosta s soprogom začela prenajedati, se vprašajte, ali tega morda ne počneta iz dolgčasa ali iz navade. Za dolgčas obstaja zdravilo, navade pa je mogoče spremeniti.

- Spremenite navade: S soprogom vstanita s kavča in poiščita skupne aktivnosti. Začnita skupaj igrati badminton, odpravita se v hribe, vpišita se v plesno šolo. Prijatelji, s katerimi hodita na večerje, lahko planinarijo z vama, medtem ko vam bo lahek obrok v naravi teknil veliko bolje od vsake specialitete v restavraciji. Če se odločite ostati doma, pa zaposlite roke: namesto da grabite po nezdravih prigrizkih, prelistajte svojo najljubšo knjigo ali se naučite izdelovati nakit. Lahko pa organizirate tudi družinsko igranje družabnih iger.

Otroci

Medtem ko se trudite otrokom zagotoviti čimbolj raznovrstno in okusno prehrano, sebi mnogokrat nastavljate pasti. Doma mora vedno biti nekaj sladkarij za otroke, zato je jasno, da si boste kakšno včasih privoščili tudi vi.

- Spremenite razmišljanje: Otrok bo kalorije, ki jih bo zaužil s čokolado, porabil v naslednjem trenutku, medtem ko se bodo vam prilepile na tiste dele telesa, kjer se vam nabirajo odvečni kilogrami. Ne pozabite, da otroci porabljajo veliko več energije kot vi, saj se nenehno igrajo, tekajo in so na splošno ves čas v gibanju.

- Spremenite navade: Načrtujte obroke za vsak dan in se tega načrta strogo držite. Enkrat na teden si lahko privoščite hitro pripravljeno hrano, medtem ko naj bo en dan posvečen samo sadju in zelenjavi.

Profimedia

Večerni televizijski program

Noči, ki jih prebedite pred televizijo oziroma kronična utrujenost zavirajo proizvodnjo hormona rasti, kar lahko privede do prezgodnjih simptomov srednjih let, kot so denimo nabiranje maščob na trebuhu, zmanjšanja mišične mase in moči ter sposobnosti za gibanje.

- Spremenite razmišljanje: Ko pride čas za spanje, telesu sporočite, da je dneva konec. Pol ure pred odhodom v posteljo ugasnite računalnik in televizijo, berite, izvajajte vaje za raztezanje ali meditirajte. Tako se bo vaš organizem pripravil na počitek.

- Spremenite navade: Telovadite zjutraj ali popoldan in ne zvečer, ker bo vaše telo tedaj preveč aktivno, da bi lahko zaspali. Jasno nakažite, da je dneva konec: ogrejte se pod odejo, če pa pred spanjem vendarle gledate televizijo, jo povsem utišajte.

Zdravila

Če uživate antidepresive, je veliko možnosti, da se boste zredili, saj stimulirajo serotonin, hormon, ki vpliva na razpoloženje in apetit. Tudi nekatera zdravila za sladkorno bolezen lahko vplivajo na povečanje telesne teže.

- Spremenite razmišljanje: Namesto da bi se potrudili odpraviti težave, ki povzročajo depresijo, ljudje večinoma raje posegajo po hitrejši in preprostejši rešitvi - uživanju zdravil. Razgovor s strokovnjakom bo bolj koristen od zdravil, izginili pa bodo tudi vsi stranski učinki.

Shutterstock

- Spremenite navade: Z zdravnikom se posvetujte o uživanju zdravil ali drugem načinu boja proti depresiji. Ker se zavedate, da vaša zdravila spodbujajo apetit, si še toliko bolj prizadevajte pripravljati izključno nizkokalorične obroke, ki vsebujejo veliko sadja, zelenjave, nemastnega jogurta, kosmičev in podobnih živil.

Prijatelji

Ženska družba lahko na dieto vpliva pozitivno in negativno. S prijateljicami lahko obiskujete fitnes, medtem ko boste v družbi tudi lažje posegli po pici, pecivu ali sladoledni kupi.

- Spremenite razmišljanje: Prijateljicam jasno povejte, kako vam lahko pomagajo. Tako bodo bolj pozorne na svoje vedenje in vas bodo, namesto da bi vam ponujale sladoled, raje odpeljale na plesišče, da boste pokurili kakšno kalorijo.

- Spremenite navade: Pred srečanjem s prijateljicami si privoščite skodelico žitaric z nemastnim mlekom. Vlaknine, ki jih vsebujejo, vam bodo dale občutek sitosti, kalcij iz mleka pa bo spodbudil porabo kalorij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta