Strokovnjaka odgovarjata: 8 najpogostejših vprašanj pred lepotnimi posegi

Bonbon Bonbon
16.10.2020 06:00

Ste se kdaj spraševali, kakšni bi bili videti, če bi se končno znebili nosu, ki vam že vse življenje načenja samozavest? In kako bi se počutili, če bi za vedno izginila odvečna maščoba okrog vašega trebuha?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mediaspeed

Estetske korekcije so postale del običajne skrbi za zunanjost, z njimi pa si lahko zelo preprosto izboljšamo kakovost življenja. In to je eden glavnih ciljev estetsko - medicinskih centrov Nobilis, kjer že več kot 13 let skrbijo za lep videz in zdravje svojih pacientov. Prav tako so prejeli izjemno priznanje za najboljšo neoperativno preobrazbo obraza leta 2019 na prestižnem svetovnem tekmovanju My Face My Body v Las Vegasu (ZDA). V Nobilisu, katerega ambulante se nahajajo v Mariboru, Ljubljani, Portorožu in Moravskih Toplicah, se posvetijo vsakemu pacientu individualno. Odgovore na najpogostejša vprašanja, ki si jih pacienti postavijo pred odločitvijo za posege na obrazu in telesu, sta nam pripravila ustanovitelj Nobilisa, Boris Onišak, dr. med., specialist ORL, in mag. Miran Križančič, specialist plastične in rekonstruktivne kirurgije.

Boris Onišak, dr. med., specialist ORL
Boris Pretnar

Moj nos ni skladen z obrazom, za operacijo pa se ne upam odločiti, ker se bojim bolečine po njej.

"Po posegu korekcije nosu ne boste čutili hudih bolečin, bo pa zaradi tamponov v nosnicah prvi dan onemogočeno dihanje skozi nos in boste zato dihali skozi usta. Brazgotina po posegu je večinoma neopazna ali slabo vidna, končni rezultati, končna oblika nosu, pa so vidni šele nekaj mesecev po operaciji. Po posegu se sicer lahko pojavi oteklina, prav tako so lahko vidne modrice, a te izginejo v približno 2-3 tednih."

Ali je mogoče obliko nosu spremeniti tudi brez kirurškega noža?

"Manjše nepravilnosti in korekcije nosu je možno opraviti tudi neoperativno, s hialuronskimi polnili. Tak poseg je običajno treba večkrat ponavljati. Ali ste primerni za tovrstno korekcijo, vam lahko zdravnik pove šele na predhodnem posvetu, ko vaš nos vidi v živo in ga pregleda."

Moti me, da imam vedno utrujen, žalosten pogled, čeprav nisem utrujena ali žalostna. Lahko to kako odpravite?

​"Koža okrog oči in na vekah je zelo tanka, ima malo podpornih vlaken in se hitro povesi – posledično dobi obraz žalosten ali utrujen izraz. S posegom blefaroplastike odstranimo odvečno kožo na vekah, po potrebi tudi zmanjšamo ali preoblikujemo maščobne blazinice, ki so pod njimi, in tako bistveno izboljšamo skladnost predela okrog oči. Poseg izvedemo v lokalni anesteziji, okrevanje je hitro, možnost zapletov pa minimalna."
 

Ali drži, da se po prenehanju postopkov pomlajevanja stanje poslabša?

"Trajanje učinka pomlajevanja z botulinom toksinom (botoksom) in hialoronskimi polnili je odvisno od strukture kože, načina življenja, starosti, mesta vnosa in tehnike vbrizgavanja. Učinek tako botoksa kot hialuronskih polnil je začasen, kar pomeni, da je postopek treba obnavljati. Če nam učinek ni všeč, je polnilo mogoče predohodno razgraditi ali enostavno počakamo nekaj mesecev in učinek polnila in botoksa upade. Pri hialuronskem polnilu se na primer ustnice nikoli ne bodo popolnoma vrnile v prvotno stanje prav zaradi uporabe materiala – hialuronske kisline, ki izvira iz človeškega organizma in se zaradi tega naravno absorbira, pa se postopoma razgradi v telesu, vendar nikoli povsem. Znanstveno je dokazano, da hialuronsko polnilo stimulira nastanek kolagena v telesu."

mag. Miran Križančič, specialist plastične in rekonstruktivne kirurgije
Boris Pretnar

Bojim se splošne anestezije. Ali lepotne posege izvajate tudi v lokalni?

"Veliko lepotnih posegov lahko opravimo v lokalni anesteziji. Pri tem operirane predele omrtvimo z lokalnim anestetikom, tako da je poseg nato popolnoma neboleč. V lokalni anesteziji lahko na primer odstranimo odvečno kožo na vekah, popravimo štrleča ušesa, naredimo liposukcijo manjših telesnih delov, odstranimo moteče kožne spremembe ali zmanjšamo prevelike male sramne ustnice na spolovilu."

Želim si povečanih prsi z vsadki –  kakšno velikost naj izberem?

"Prsne vsadke izberemo glede na dimenzije prsnega koša, obstoječo velikost prsi in ohlapnost kože, seveda upoštevamo tudi želje glede velikosti. Vedno izvedemo meritve, nato pa še simulacijo povečave. Pacientkam svetujemo, da z velikostjo ne pretiravajo, saj lahko prevelike prsi ovirajo vsakodnevne aktivnosti, zmanjšati pa jih je mogoče zgolj z operacijo. Zato je pomembno, da so prsi primerno velike za vsakodnevne aktivnosti, še bolj poudarjen dekolte pa je vedno mogoče ustvariti z izbiro ustreznega modrca."

Po porodu mi je ostala na trebuhu odvečna, raztegnjena in strijasta koža. Ali se je lahko znebim s telovadbo?

"Po porodu ali izgubi večje količine telesne teže se lahko koža na trebuhu povesi in postane ohlapna. Koža ima omejene elastične lastnosti, ki se s starostjo zmanjšujejo. Pri ženskah, ki so bile noseče ali so mlajše imele preveliko telesno težo, je sposobnost, da se povrne prejšnja napetost kože, bistveno manjša. Če koža ostane ohlapna, je pogosto edina možnost odstranitev odvečne kože z abdominoplastiko, pri kateri odstranimo odvečno kožo in zategnemo trebušne mišice, da je postava lepša in bolj skladna."

Ali lahko z liposukcijo odstranite odvečno maščobo po celem telesu?

​"Liposukcija je poseg, pri katerem odstranjujemo maščobo zgolj na določenih predelih telesa – na primer na trebuhu, stegnih, nadlahteh. Pomembno je poudariti, da liposukcija ni nadomestilo za hujšanje, pač pa je to metoda oblikovanja telesa. Maščobo odstranjujemo na mestih, kjer je je preveč in kjer te obloge odstopajo od skladne postave."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta