Pravijo, da so ribe zdrave. Pa so res?

Bonbon Bonbon
19.05.2021 06:00
Nutricionisti (strokovnjaki za prehrano) svetujejo, naj ribe uživamo vsaj dvakrat na teden. Poglejmo, zakaj je dobro, da ta nasvet upoštevamo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ribe sodijo med najbolj zdrava živila. Vitamin B12, ki ga vsebujejo, sodeluje pri ustvarjanju belih krvničk, vitamin D v njih pa gradi in krepi kosti. Ribe vsebujejo tudi cink, pomembno snov za dobro imunost, in pa jod, ki je nujno potreben za pravilno presnovo.

Ribe so primerne za ljudi, ki želijo shujšati, saj njihove beljakovine pospešujejo izgorevanje maščob.

Aminokislina tirozin, ki je močno navzoča v ribjem mesu, zagotavlja nastanek in izločanje hormona hujšanja, dopamina in noradrenalina. Vendar pa si učinka ribjega mesa ne smemo pokvariti z dodajanjem mastnih omak.

Profimedia

Številne raziskave so pokazale, da si pogosti uživalci rib zmanjšajo nevarnost srčnega infarkta.

V tem pogledu so najbolj koristne plave ribe, denimo tuna, skuša, sardela in losos, ker so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami: te čistijo krvne žile, preprečujejo krvne strdke in pripomorejo k vzpostavljanju uravnoteženega razmerja vrednosti holesterola v krvi.

Občasno opažate, da se vam poslabša koncentracija, da se česa težko spomnite ali da pozabite opraviti kaj pomembnega?

Dve obsežni nizozemski raziskavi sta pokazali, da ljudi, ki uživajo ribe, ogroža za polovico manjša nevarnost starostne demence. Vse kaže, da so za to najbolj zaslužna ribja olja.

Nosečnicam priporočajo, naj se izogibajo surovim in prekajenim ribam.

Med skladiščenjem in obdelavo namreč obstaja verjetnost, da se bodo ribe onesnažile z bakterijami. S prekajevanjem sicer številne bakterije uničijo, vendar pa so nekatere od njih, denimo listerija in toksoplazma, odporne proti obdelavi z dimom, okužba pa močno škoduje zdravju novorojenčkov.

Kdor ima rad intenziven okus rib, bo najverjetneje kupoval sveže ribe v ribarnici.

Čeprav ne marate čistiti svežih rib, se ne bi smeli odreči nakupu oziroma izločitvi tega živila z jedilnika, saj je vse več prodajalcev pripravljenih ribe očistiti v ribarnici.

Sveže ribe imajo zmeraj vonj po morski ali sladki vodi, iz katere izvirajo.

Prav zato so mikavno živilo. Če pa zaznate oster ali postaran vonj, bi to lahko pomenilo, da so ribe prestare za uživanje. Preverite, ali je koža izbranih rib sijoča in prevlečena s prozorno plastjo sluzi. Ribe morajo imeti bistre in izbočene oči, svetlo rdeče škrge ter čvrsto in prožno meso.

Profimedia

Ni zmeraj res, da so morske ribe močno onesnažene.

Mednarodne organizacije za ocenjevanje nevarnosti onesnaženosti rib menijo, da lahko samo meso nekaterih grabežljivih rib, denimo morskega psa ali tune, vsebuje malce večjo koncentracijo kovin, ker sodijo te živali na rep prehranske verige.

Ponekod v državi ni zmeraj mogoče kupiti svežih rib.

V tem primeru je bolje seči po zamrznjenih ribah, kakor se odreči nakupu. Če ribe hitro zamrznejo, torej kmalu po ulovu, in jih hranijo na dovolj nizki temperaturi, so spodobno nadomestilo svežih rib. Globoko zamrznjene ribe je pred uporabo najbolje počasti odtajati v hladilniku.

Če ste ljubitelj sušija in ga sami pripravljate, morate še posebej paziti, da bodo ribe res sveže.

Meso iverke, rdeče meso tune, sipe in morskih rakcev je primerno za pripravo sušija, saj so ti organizmi le redko okuženi z zajedavci. Nasprotno pa nikar je uživajmo surovih polenovk, skuš in slanikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta