Praznična depresija: Uniči nam lepe trenutke in pošteno škoduje zdravju

Urška Kereži
16.12.2019 06:04

Z nekaj načrtovanja dogodkov, razporejanja časa in omejitvijo stroškov bodo prihodnji dnevi prav čudoviti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Čeprav smo prepričani, da se decembra v veselju, optimizmu in radostnih trenutkih vrti ves svet, se mnogi še posebno med prazniki ali dopustom v resnici počutijo precej osamljene, brezvoljne, nezadovoljne, utrujene, nesrečne in predvsem žalostne. Takšno stanje imenujemo praznična depresija in lahko se pojavi med katerimikoli prostimi dnevi, a je dokazano najpogostejša prav ob koncu leta, ko se zdi, da vsi nekaj proslavljajo.

Zakaj nastane?

Vzroki za nastanek depresije večinoma izhajajo iz prevelikih pričakovanj in nostalgičnih spominov. Ljudje smo namreč naravnani, da hrepenimo po tistem, kar nam je bilo všeč, a se ne more ponoviti, si ob sebi želimo ljudi, ki smo jih izgubili, in mislimo, da mora biti vse popolno. Poleg tega se številni zaradi neskončnih nakupov znajdejo še v finančni stiski, zato imajo občutek, da gre vse narobe ter so zaradi pritiska in hitenja utrujeni.

Prepoznajte težave

Praznična depresija ima tudi svoje simptome. Zelo pogosti so glavoboli, tesnoba in razdražljivost, nemalokrat pa jo spremljajo še nespečnost, sprememba apetita, hujšanje ali pridobivanje kilogramov ter pretiran ali neprimeren občutek krivde, zato se mnogi izogibajo druženju s prijatelji, zabavam, delu in seksu, kar samo še krepi občutek osamljenosti in žalost.

Načrtovanje

Za ublažitev slabega razpoloženja psihologi predlagajo vrsto rešitev in hkrati opozarjajo na takšne, ki se jim je treba izogibati. Najpomembnejše se je spomniti, da je to obdobje stresno za vse ljudi in da je stres mogoče zmanjšati. Najlažje je seveda, če imate sorodno dušo, s katero si lahko tegobe razdelite. Pomembno je tudi, da kljub mamljivi praznični mizi ohranite zdrave prehranjevalne navade, dovolj počivate in redno telovadite. Pomagajo še postavljanje stvarnih ciljev, dobra organizacija časa, seznam nakupov in nalog, določanje prednosti ter načrtovanje stroškov, predvsem pa se vsega tudi držite.

Sprijaznite se z občutki

Če ste pred kratkim izgubili koga od bližnjih ali samo ne morete z njim preživeti praznikov, je žalost popolnoma razumljiva. Normalno je, če občasno zajokate, izrazite čustva in se ne morete veseliti tako kot drugi. Poskusite pa najti nekaj, ob čemer boste pozabili na žalost in kar vam bo na obraz narisalo nasmeh. Pomoč drugim, na primer brezdomcem, revnim in otrokom v stiski, nam pomaga razumeti, da imamo več kot dovolj in da smo brez razloga nehvaležni. Tudi uživanje v druženju z osebo, s katero se že dolgo nismo slišali, je lahko velik vir zadovoljstva. Med nakupovanjem daril pa ne pozabite nase!

Shutterstock

Sprejmite resnico

Ni treba, da je za praznike vse popolno ali enako kot prejšnje leto. Družine rastejo, ljudje se spreminjamo, prav tako navade in običaji. Oprimite se nekaj tradicionalnih običajev in si izmislite kakšnega novega. Če so na primer otroci že odrasli in jih to leto ne bo domov, bodite v družbi prijateljev. Z otroki si še vedno lahko izmenjate videoposnetke in slike ter jih pokličete po telefonu.

Pozabite na razlike

Poskušajte sprejeti vse družinske člane in prijatelje take, kot so, četudi se ne strinjajo z vsem, kar ste si zamislili. Za resne pogovore bo še veliko časa, zato se ta hip ne obremenjujte z malenkostmi. Poleg tega ne bodite užaljeni, če bo na vaši zabavi še kdo jezen in raztresen. Pomislite, morda tudi ta oseba trpi za praznično depresijo.

Ne zapravljajte denarja

Izogibajte se nekaterim samoumevnim ravnanjem, ki lahko vržejo povsem drugačno luč na praznike: ne pretiravajte z alkoholom in praznično hrano, ne razmišljajte pretirano o preteklosti, ne imejte nestvarnih pričakovanj ali zahtev in zlasti - ne zapravljajte denarja, ki ga nimate. Praznična depresija je včasih hujša tudi zaradi občutka, da se vsi drugi dobro zabavajo, kar sploh ni res. Kjerkoli se zberejo ljudje, zlasti na družinskih slovesnostih, so v zraku določena nesoglasja, napetosti in razprtije. Nekateri se res, tako kot v filmih, tudi zaljubijo, zaobljubijo in pozneje celo poročijo, vendar se na splošno veliko več kregajo, ločujejo ali živijo skupaj, vendar povsem nezadovoljni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta