Depresija je resna bolezen

nr
01.12.2019 02:42

Več simptomov depresije se pojavi tik pred koncem življenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simptomi depresije z leti naraščajo.
Profimedia

Veliko ljudi opaža, da imajo v zadnjih letih življenja vedno več simptomov depresije, ameriška študija o tem pa navaja, da so zlasti ranljivi mlajši odrasli, revnejši ljudje in ženske. V raziskavi so znanstveniki preučili podatke 3274 odraslih, ki so sodelovali v nacionalni študiji za zdravje in upokojitev in so umrli eno leto po zadnji evalvaciji. Vsi sodelujoči v raziskavi so izpolnili vprašalnike o svojem psihičnem zdravju, priskrbeli informacije o celotnem zdravstvenem stanju in demografskih značilnostih, na primer o stopnji izobrazbe in mesečnih prihodkih.
Simptomi depresije z leti naraščajo, še zlasti v zadnjih mesecih življenja, je pokazala študija. V zadnjem mesecu življenja je 59 odstotkov sodelujočih v raziskavi imelo toliko simptomov, da so jih lahko označili za depresivne, čeprav jih niso formalno testirali in klinično diagnosticirali. "Pacienti z depresijo imajo slabše možnosti preživetja kot ljudje, ki nimajo teh težav, kar kaže na to, da je depresija odločilnega pomena in jo je treba uvrstiti med resna obolenja," so v ameriški reviji za geriatrijo zapisali Elissa Kozlov in njeni sodelavci iz Univerzitetnega inštituta za zdravje, zdravstveno politiko in raziskovanje staranja Rutgers v New Brunswicku v ameriški zvezni državi New Jersey.
"Psihični simptomi, kot je na primer depresija, zelo negativno vplivajo na pacientovo kvaliteto življenja v zadnjih mesecih," so zapisali raziskovalci. Sodelujoče v študiji so vprašali, ali so prejšnji teden zaznali pri sebi naslednje simptome: depresijo, žalost, nemirno spanje, trpljenje, velik napor za vsako stvar, pomanjkanje motivacije in osamljenost. Ljudem, ki so prepoznali vsaj tri od teh simptomov, bi že lahko pripisali, da so depresivni, je ekipa raziskovalcev zapisala v svoji študiji.

Dobra in manj dobra smrt

Eno leto pred smrtjo so kazale ženske več simptomov depresije, povprečno vsaka skoraj tri, moški so imeli v povprečju dva opazna simptoma. En mesec pred smrtjo so imele tako ženske kot moški tri simptome ali več, med spoloma pa glede tega ni bilo več opaznih razlik. Razlike v številu simptomov, ki so temeljile na starosti in osebnih prihodkih posameznika, so bile eno leto pred smrtjo bolj opazne, a so počasi izginjale, ko je bila smrt bliže, so še ugotovili raziskovalci.
Najmlajši in najrevnejši ljudje, ki so sodelovali v raziskavi, so imeli ves čas trajanja študije največ znakov depresije. Ko pa je bila smrt že čisto blizu, so pri nebelcih, ki so sodelovali v študiji, prav tako opazili veliko simptomov depresije. En mesec pred smrtjo pa so največje število simptomov opazili pri ljudeh, ki niso imeli srednješolske izobrazbe, povprečno so jih pri njih našteli kar pet.
Študija ni želela dokazati, ali lahko ima neozdravljiva bolezen vpliv na psihično zdravje - in obratno. Vendar so rezultati študije podčrtali pomen ugotavljanja psihičnega zdravja in zdravljenja stanj, kot je na primer depresija, v zadnjih mesecih življenja, so svoje delo zaključili raziskovalci. Zapisali so še, da mora biti v zadnjem letu življenja poudarek na obojem - tako na merjenju kakovosti življenja kot na njegovem izboljševanju, kar je mogoče doseči z zdravljenjem depresije in simptomov, ki jim prej nihče ni posvečal pozornosti.
"Medtem ko so simptomi depresije v zadnjih tednih življenja nekaj običajnega, so ozdravljivi z zmanjšanjem stiske in zagotovitvijo, da lahko prav vsak človek izkusi 'dobro smrt' - brez kakršnihkoli simptomov depresije," zaključijo znanstveniki. (Reuters))

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta