Prepustite se dišavam: Eterična olja izboljšajo prekrvavitev, čistijo kožo, odvajajo vodo, svetlijo polt ...

Bonbon Bonbon
06.08.2021 06:00
Eterična olja s prijetnim vonjem malim lepotnim obredom dajejo noto senzualnosti. Aromaterapevti in izvedenci za lepoto svetujejo njihovo vsakodnevno uporabo za omilitev majhnih težav ter za nego in okrevanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V eteričnih oljih boste najbolj uživali in se izognili njihovim neželenim učinkom samo tedaj, če boste poznali njihove lastnosti in vedeli, kako in kdaj jih je najbolje uporabiti. 

Kako delujejo?

Eterična olja zelo hitro hlapijo, zato aktivne snovi, ki jih vsebujejo, hitro in lahko prodrejo skozi kožo in sluznico, dobesedno takoj, ko jih povonjamo ali nanesemo na kožo. To je hkrati razlog za njihovo previdno in varčno uporabo. Čista in nepredelana eterična olja so pravi koncentrati aktivnih snovi. Če jih pravilno odmerjamo in kombiniramo, so odlični zavezniki zdravja in lepote.

Ko eterična olja nanesemo na kožo, hitro prodrejo skozi njen zaščitni sloj do derme, od koder njihove aktivne snovi preidejo v krvni obtok in limfo. Če jih redno uporabljamo, posvetlijo kožo in izboljšajo njeno teksturo. Njihovo nanašanje na kožo je priporočeno predvsem zaradi njihovega antibakterijskega in antiseptičnega delovanja. Nevtralizirajo škodljive mikroorganizme in omogočajo globinsko čiščenje kože.

Limona za vitkost

Limonino eterično olje tonizira in odlično spodbuja procese čiščenja. Ob splošni slabosti in utrujenosti ter pri hujšanju jo lahko uporabljamo v napitkih. Na koži ga uporabljamo za umirjanje in hitrejše celjenje manjših poškodb, aken ali aft.

Navodila za uporabo: 

Napitek: trikrat dnevno popijte eno kapljico s kozarcem vode in žličko medu.

Na koži: trikrat dnevno na očiščeno kožo nanesite tri kapljice.

Za čiščenje organizma in hujšanje: trikrat dnevno popijte dve kapljici tega eteričnega olja in velik kozarec vode, dnevno popijte najmanj dva litra vode, ki ji dodate sok treh limon. Kuro naredite nekajkrat na leto, traja pa naj tri tedne.

Profimedia

Rožmarin za tonus

Rožmarinovo eterično olje tonizira, izboljša prebavo, spodbuja obnavljanje kože, blaži okužbe in je odlična pomoč pri telesni in psihični utrujenosti. Hkrati omili bolečine v mišicah po športni aktivnosti. Dodajajo ga sredstvom za glajenje gubic.

Navodila za uporabo: 

Trikrat dnevno lahko zaužijete kapljico rožmarinovega olja z žličko medu. Če boste dvajset kapljic rožmarinovega eteričnega olja zmešali z mandljevim ali oljem pšeničnih kalčkov, boste dobili čudovit masažni pripravek, ki bo zjutraj prebudil vašo dušo in telo.

Sandalovina za senzualni užitek

Sandalovina je simbol dolgoživosti, njeno eterično olje pa je neizogibno v parfumeriji. Njegov prijetni vonj se dolgo obdrži na koži in jo umirja. Ker ima blag diuretični učinek, ga dodajajo anticelulitnim proizvodom.

Navodila za uporabo: 

Nekaj kapljic eteričnega olja sandalovine zmešajte z malo mleka v prahu in mešanico dodajte vodi za kopel. Če bi radi, da vam oblačila prijetno dišijo, nakapljajte nekaj kapljic tega eteričnega olja na kos lesa ali glineno ploščico in jo postavite v omaro.

Cedra za umiritev

Učinek eteričnega olja cedre je najbolj očiten pri nenevarnih in blažjih dermatozah na koži in lasišču.

Navodila za pripravo: 

Mešanico 15 ml eteričnega olja rožnega lesa in 5 ml eteričnega olja cedre nanesite dvakrat dnevno na očiščeno kožo. Je odlično sredstvo za celjenje in nekoliko ublaži brazgotine zaradi aken. Iz eteričnega olja cedre lahko pripravite tudi okusen topli napitek, ki pomirja in je odličen nadomestek za čaj: kapljico eteričnega olja cedre in kapljico eteričnega olja pelargonije zmešajte z žličko medu in skodelico tople vode.

Žajbelj za spodbudo

V Severni Ameriki so ga imeli nekoč za sveto rastlino, v Evropi pa ga že od nekdaj uporabljajo ravno zaradi njegovih številnih zdravilnih učinkov. Ima antibakterijsko delovanje, umirja vnetne procese na koži in sluznicah, pomaga pa tudi proti navalom vročice med menopavzo in proti pretiranemu potenju. Uporabljajo ga tudi za nego las in kopeli, ki spodbujajo izločanje odvečne tekočine.

Navodila za uporabo: 

Žajbljevo eterično olje zmešajte s katerim drugim neeteričnim oljem in z mešanico zjutraj in zvečer zmasirajte stopala. Če imate mastno kožo, lahko žajbljevo eterično olje uporabljate za nego obraza ter tako preprečite vnetne procese in jih omilite, če se vendarle pojavijo. Nekaj kapljic lahko dodate anticelulitni kremi ali kopeli.

Profimedia

Borovnica proti odvečni tekočini

Uporabljajo jo za zdravljenje revmatičnih težav in tudi proti zadrževanju tekočine. Ker spodbuja izločanje tekočine, je odlična zaveznica v boju proti odvečnim kilogramom, seveda ob upoštevanju drugih pravil zdravega življenja.

Navodila za uporabo: 

Če bi radi očistili telo ali spodbudili izločanje odvečnih tekočin, dvakrat dnevno zaužijte mešanico ene kapljice eteričnega olja borovnice, ene kapljice eteričnega olja pelargonije, ene kapljice eteričnega olja limone in žličko medu.

Kopel za hujšanje pripravite na naslednji način: pet kapljic eteričnega olja borovnice, pet kapljic eteričnega olja pelargonije in pet kapljic eteričnega olja ciprese zmešajte z dvema žlicama praha posušenih alg in žlico morske soli ter vse skupaj dodajte vodi za kopel.

Sivka za zdravo kožo

Zaradi številnih zdravilnih lastnosti je sivkino eterično olje v aromaterapiji dobesedno nepogrešljivo. Sprošča, pomaga proti nespečnosti in hkrati umirja nadraženo kožo ter pospešuje zdravljenje aken.

Navodila za uporabo: 

Za zdravljenje glavobola zadostuje, če nekaj kapljic sivkinega eteričnega olja vmasiramo v sence, proti stresu in tesnobi pa pomaga, če z njim zmasiramo hrbet in dekolte. Če bi radi pospešili celjenje brazgotin, zadostuje, če na prizadeto kožo nanesete kapljico eteričnega olja sivke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta