Preživeti januar in ostati v formi: Tudi zimska hrana je lahko nizkokalorična in osvežujoča

06.01.2023 06:00

Če ob koncu leta zlahka pozabimo na dobre sklepe o zdravi prehrani, so morda prvi dnevi novega leta pravšnja priložnost, da organizmu prihranimo dodatne napore.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Prazniki so za nami, posledice pa tudi. Predvsem kakšen kilogram preveč in malce popraznične utrujenosti. Kako telo tudi ne bi bilo vsaj malce zdelano, ko pa se je v minulih prazničnih dneh le malokdo odrekel dobri (in predvsem izdatni) hrani in pijači. Bomo pazili po praznikih, si je rekel marsikdo med nami, in tudi tisti z najboljšo kondicijo tako glede hrane kot pijače so te prve novoletne dni verjetno polni dobrih sklepov, kako bo januarja drugače. Lahka hrana, da si organizem malce opomore, nič več grižljajev in požirkov kar povprek, kjer se pač ponudi priložnost, več zelenjave in sadja, da telo ne bo preobremenjeno, in kar je še podobnih razmišljanj, ko je naporna že sama misel na hrano.

Malo "zimske" hrane, malo lahke

Zakaj pa ne, navsezadnje? Morda je prav začetek novega leta, ko nas še navdajajo občutki sitosti in zadovoljstva, pravi čas, da morda le uresničimo kak sklep o primerni prehrani. Saj ni treba, da se odrečemo kar vsem kulinaričnim užitkom povprek. Samo malo odmora si privoščimo, da si telo odpočije, potem pa novim užitkom naproti ...

Profimedia

Seveda, lahko je pametovati, a težko uresničiti. A začnimo z ugotovitvijo, da zimska prehrana niso nujno le sarma, fižol, zabeljen krompir, ocvirki, prekajeno meso in kar je še podobne tipično zimske hrane. Seveda se tudi tej ne bomo odrekli, a naj bo na mizi občasno, vmes pa nekaj "lažjega". Sadja in zelenjave je tudi v zimskem času na pretek, bodisi sveže (no, ja, marsikdo viha nos, ker gre za pridelke iz rastlinjakov, ampak ne bodimo tako malenkostni) bodisi zamrznjene. Tudi solate so nam vse leto na razpolago, navsezadnje pa tudi vložena zelenjava še kako pride prav. Nizkokalorična hrana je v zimskem času toliko bolj dobrodošla, ker smo nasploh manj aktivni kot v drugih letnih časih, kar se potem pozna tudi pri številu kilogramov (ali na obsegu pasu, podbradku in še kje...).

Za pripravo pestre in zdrave zimske prehrane je seveda malce treba napeti možgane. A ne preveč. Samo malo pogledamo po policah prodajaln ali v zamrzovalne skrinje, pa se hitro porodi kakšna zamisel - polpripravljenih ali pripravljenih jedi je tudi dovolj na razpolago, če nam kak dan ni do kuhanja, in tudi v vsakem domačem zamrzovalniku se običajno najde kakšna zaloga za dneve, ko nam ni do stanja za štedilnikom.

Tudi v zimskem času nikakor ne pozabimo na ribe. Po trgovinah je dovolj tako svežih kot zamrznjenih, pripravljamo jih lahko na najrazličnejše načine. Za prve januarske dni bi bila morda najbolj primerna kuhana riba, četudi večina prisega na ribe, pečene v olju ali vsaj v pečici. Na veliko krompirja in zelenjave seveda. Pa vendar - kuhana riba ne samo da je lahko izjemno okusna, sploh če jo primerno začinimo s svežimi zelišči, pač pa je tudi izjemno zdrava in je v teh poprazničnih dneh lahko pravi balzam za utrujen želodec.

Profimedia

Sadje kot sladica

Ker se je večina v minulih nekaj tednih dodobra najedla vse mogočega peciva, potic, šarkljev in kar je še sladke spremljave prazničnih obedov, je januar morda čas, ko bi se lahko odrekli tudi pravim, "težkim" sladicam: poticam, tortam, narastkom, keksom najrazličnejših vrst. Namesto tega si privoščimo sadje. Saj ni nujno, da grizljamo jabolka in hruške ali jemo samo pomaranče. Pripravimo si sadno solato iz več vrst svežega sadja (vsaj januarja se izognimo kompotom), ali pa kombinirajmo sadje in zelenjavo. Kislo zelje z jabolki na primer je sila primerna kombinacija, nekoliko dušeno rdeče zelje z jabolkom ali ali sveže naribanimi hruškami prav tako.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta