Pripravljeni na ledeni veter in centralno kurjavo? Poskrbite za rožnata lička v sivi zimi

Bonbon Bonbon
19.10.2020 06:00

Ledeni veter, centralna kurjava, temperaturna nihanja in pomanjkanje sonca. Naša koža se mesecev, ki so pred nami, prav nič ne veseli. A z dobro taktiko se bomo zdravo sijoči zlahka prebili do pomladi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Naši koži ni lahko. Poleti smo jo, v želji po zapeljivi zagorelosti, izpostavljali vse bolj agresivnemu soncu, pred nami so meseci, ko jo bo že zjutraj, izsušeno od centralne kurjave, pobožal oster zimski veter. Izguba leska ter suha in k neprijetni rdečici nagnjena lica se zdijo neizbežna, a ne, če se jesensko-zimske sezone, razpete med dvema ekstremoma - (pre)toplimi notranjimi prostori in hladnim, vlažnim zunanjim zrakom -, lotimo dobro pripravljeni. Ker je zaščitna sposobnost kože v teh razmerah oslabljena, se moramo malce zdisciplinirati. Vlago je namreč treba zagotoviti v globljih plasteh. Ko v drogerijah izbiramo negovalne kozmetične izdelke, ne razmišljajmo samo o obrazu. Nego potrebuje tudi koža preostalega dela telesa. Kreme in losijoni naj imajo obogateno formulo, višji delež maščobnih komponent, ki so ključne za tvorbo zaščitnega sloja na povrhnjici. Takšna krema koži zagotovi tudi izolacijo, preko katere se mrzel zrak težje prebije. Izdelek naj vsebuje tudi vlažilne komponente.

Profimedia


Priročne in s hitrimi učinki so hranilne maske. Niso drage in njihov širok spekter zajema vse mogoče tipe kože, pripravimo jih lahko tudi doma. Ena najbolj cenjenih je tista iz jajčnega rumenjaka, žličke medu in žličke hranljivega avokadovega ali mandljevega olja. Maski lahko dodamo tudi eterično olje čajevca, če je naša koža izrazito suha, pri ostalih pa olje sivke ali nekaj z vitamini bogatih kapljic limonovega soka. Masko na koži pustimo približno petnajst minut, nato jo speremo z mlačno vodo. Če imamo občutek, da nam kožo zateguje, izberemo bolj mastne sestavine, ki jih s prsti tudi nežno vmasiramo. Poglavje zase so negovalna olja. Če so odišavljena, nas sproščajo in ovijajo v občutek prijetne topline.

Profimedia


Uporabimo jih takoj po tuširanju ali kopeli, ko je koža še vlažna. Prave zimske zvezde so arganovo, mandljevo, olje granatnega jabolka, jojobino in olje iz mareličnih jedrc. Prav poceni, če kupujemo tista najvišje kvalitete, niso, a je njihov učinek vreden investicije. Učinek zadrževanja vlage v telesu bo tako večji. Olje nanesemo tudi na izsušene komolce, kolena, dlani, stopala in nadlahti. Sončnemu sevanju bodo tudi v zimskih mesecih izpostavljeni smučarji v visokogorju. Še pozimi nas lahko pošteno ožge. Izberimo kreme z višjim zaščitnim faktorjem, ne pozabimo na ustnice, ki jih, če so že razpokane in blede, oskrbimo z domačim pilingom iz sladkorja in nekaj kapljicami oljčnega olja.

Shutterstock


Ustnice večkrat na dan namažemo z vazelinom. Pigmentirane mat šminke sušijo. Ker razpokanost ustnic povzroči tudi pomanjkanje vitaminov skupine B, nam pri odpravljanju težave lahko pomaga pogostejše uživanje jajc, polnovrednih žit, leče, jeter, ledvic, mastnih rib, mlečnih izdelkov in pšeničnih kalčkov. V jesensko-zimskem času se izogibajmo izdelkom, ki kožo dodatno sušijo, recimo tonikom za nego nečiste kože, ki zmanjšajo tvorbo kožnega sebuma. Prav nič dobro nam ne bodo deli izrazito grobi, mehanski pilingi. V tem času se ne odločajmo za invazivne dermatološke posege, kot so laserski tretmaji in kemični pilingi, saj bo celjenje trajalo zelo dolgo.

Shutterstock


Sredi snežnih ujm si lahko pomagamo tudi s cvetlicami. Delovanje kože uravnajo izdelki z izvlečki rožne pelargonije, damaščanske vrtnice, kadilne bosvelije in vsestransko uporabne sivke. Prekrvavitev izboljšata savnanje in suho ščetkanje kože, a ne bodite pregrobi. Procese staranja zavira vitamin E, ki nas ščiti tudi pred prostimi radikali, zato je dobrodošel gost naše zimske kozmetike. Bolje kremast puder kot suh Previdno pri izbiri pudra. Boljši je kremaste strukture, ki na koži naredi tanek film in jo ščiti pred mrazom, tisti v prahu ali kamnu jo še dodatno izsuši. Kožo na rokah varujejo rokavice, za umivanje rok izberite nežnejšo milo, izsušene lase pa poživita olje, ki ga nanesemo na konice, in hranljiva maska. Ogrela vas bo peneča kopel, ki naj ne bo prevroča in ne predolga, da še dodatno ne odstranite lipidnega sloja. Med prhanjem naj bodo vrata kopalnice zaprta, tako s pomočjo pare ustvarite domačo mini savno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta