(RECEPT) 6 preprostih in slastnih jedi, ki vas bodo potolažile v zimskih dneh

Bonbon Bonbon
20.02.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pečena jabolka
Profimedia

Pečena jabolka

Potrebujemo: 4 večja jabolka, 100 g mletih orehov, 50 g rozin, 4 žlice medu, 2 žlici limoninega soka, lupina pol limone, 20 g masla

Rozine operemo, višjo posodo namažemo z maslom. V skledi zmešamo mlete orehe (mletih ne kupujmo, ker hitro postanejo žarki), med (temnejši je bolj grenek), odcejane rozine ter limonin sok in drobno nastrgano lupino. Dodamo še ščepec cimeta in klinčkov. Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija. Jabolka operemo in obrišemo, potem jim izdolbemo peške. Položimo jih v posodo namazano z maslom, nadevamo s pripravljeno mešanico, košček masla damo tudi na jabolko. Potem vse skupaj damo v segreto pečico.

Rižev narastek z jabolki

Potrebujemo: 1 skodelica riža, 3 skodelice mleka iz mlekomata, rjavi sladkor po okusu, 3 jajca, 100 g margarine, 3 drobna jabolka

Riž skuhamo v mleku in ga ohladimo. Stepemo rumenjake in margarino, dodamo sladkor in jabolka in pridamo riž. Lahko dodamo tudi cimet in rozine. Rahlo vmešamo stepene beljake in nalijemo v namazan pekač. Pečemo 40 minut pri 180 stopinj Celzija. Ponudimo toplega ali hladnega, prelitega z medom ali javorjevim sirupom.

Rižev narastek z jabolki
Profimedia

Jabolčna pita

Sestavine za testo: 350 g moke, pol zavitka pecilnega praška, 1 zavitek vanilin sladkorja, 120 g sladkorja v prahu, 150 g margarine ali masla, 2 rumenjaka, 4 žlice kisle smetane.

Sestavine za nadev: jabolka, 80 g sladkorja, 1 žlica drobtin, ščepec cimeta

Moko in pecilni prašek presejemo na delovno površino. Dodamo margarino ali maslo, sladkor, vanilin sladkor, rumenjaka in kislo smetano ter zamesimo testo. Testo naj malo počiva na hladnem. Medtem naredimo jabolčni nadev. Jabolka naribamo, dodamo sladkor, cimet ter drobtine. Testo razdelimo na dva dela, ki ju razvaljamo. V pekač položimo prvo plast, nadevamo z jabolčnim nadevom ter pokrijemo z drugo plastjo. Iz druge plasti testa lahko naredimo tudi mrežo. Pito pečemo pri 180 stopinjah Celzija približno eno uro.

Jabolčna pita
Profimedia

Kolački z brusnicami

Za 12 kosov potrebujemo: 200 g brusnic (svežih ali zamrznjenih), 120 g mehkega masla, 120 g sladkorja, 1 jajce, 300 g kisle smetane, 250 g moke, 2,5 kavne žličke pecilnega praška, 1,5 kavne žličke sode bikarbone, sol, sladkor v prahu za posip

Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija. Vdolbinice pekača za mafine namastimo in potresemo z moko ali pa vanje namestimo papirne modelčke. Sveže brusnice preberemo, zamrznjene pa samo malo odmrznemo. Penasto stepamo maslo in sladkor. Primešamo jajce in kislo smetano. Suho premešamo sodo bikarbono, moko, pecilni prašek in sol, dodamo masleni mešanici in gladko premešamo, da se vse sestavine navlažijo. S testom napolnimo vdolbinice v modelu do polovice. Na testo razporedimo brusnice in jih rahlo potlačimo. Dodamo ostanek mase. Mafine pečemo v pečici 20 do 25 minut. Po peki jih ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.

Kolački z brusnicami
Profimedia

Boršč

Potrebujemo: 0,75 kg rdeče pese, pol kilograma zelja, 300 g krompirja, 125 g paradižnika, pol kilograma korenja, 1 čebula, liter in pol jušne osnove (najbolj zelenjavne), koprc (tri, štiri vejice), dve žlici sladkorja, dve žlici vinskega kisa, peteršilj za dekoracijo, dva ščepa soli, ščep popra

Olupljeno peso narežemo na kocke, eno od njih pa debelo naribamo, da bo omogočila bolj gosto strukturo jedi in intenzivnejšo barvo. Naribano peso prihranimo za konec. Zelje narežemo, krompir nakockamo, čebulo pa drobno sesekljamo. Paradižnikom odstranimo semena in jih, če se le da, olupimo. Korenje ostrgamo in nakockamo. Tako pripravljeno zelenjavo damo v lonec in zalijemo z juho. Počasi zavremo in na srednjem ognju kuhamo dobre pol ure, da se zelenjava zmehča. Koprc sesekljamo skupaj s sladkorjem, zmešamo s kisom in dodamo v posodo, v kateri se kuha zelenjava. Kuhamo še kakšnih deset minut, nato dodamo naribano peso. Pustimo stati nekaj minut. Postrežemo okrašeno s sesekljanim peteršiljem. Lepo se prileže tudi žlica kisle smetane.

Boršč
Profimedia

Široki rezanci z makom

Potrebujemo: 250 g širokih rezancev, 150 g maka, 50 g masla, 40 g sladkorja, sol

V velikem loncu pristavimo večjo količino vode. Krop blago posolimo, nato pa v njem na zob skuhamo široke rezance. Kuhane rezance temeljito odcedimo. Maslo stopimo. Odcejene rezance na hitro razdelimo na segrete krožnike. Prelijemo jih s stopljenim maslom. Sladkor in mak postrežemo ločeno, da si rezance vsakdo posuje po svojem okusu.

Široki rezanci z makom
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta