(RECEPTI) Konec strašenja! Slastni načini, kako porabiti buče, ki so ostale od noči čarovnic

Bonbon Bonbon
01.11.2023 06:00

Ko čarovnice in duhovi odletijo, nam pogosto ostane kup čudovitih buč, iz katerih lahko pripravimo veliko slastnih jedi, ki ogrejejo dušo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bučna juha s pomarančnim sokom
Profimedia

Bučna juha s pomarančnim sokom

Potrebujemo: 1 čebulo, 2 stroka česna, sončnično olje, 750 g buče, 500 g krompirja, rožmarin, jušno kocko, sveže stisnjen pomarančni sok.

Čebulo in česen sesekljamo. V loncu segrejemo olje in na njem prepražimo česen in čebulo. Bučo in krompir olupimo in narežemo na kocke. V lonec dodamo bučo in krompir. Začinimo z rožmarinom in prilijemo približno liter vroče vode, v kateri smo raztopili jušno kocko. Kuhamo 20 minut. Nato bučno juho zmiksamo s paličnim mešalnikom, prilijemo skodelico pomarančnega soka, premešamo in juho kuhamo še dve minuti.

Rižota z muškatno bučo
Profimedia

Rižota z muškatno bučo

Potrebujemo: 1 čebulo, 500 g muškatne buče, 2 žlici masla, 300 g riža, 750 ml zelenjavne juhe (lahko iz kocke), sol, poper, sladkor, muškatni orešček.

Čebulo na drobno sesekljamo. Muškatno bučo operemo, olupimo in narežemo na kocke. Na maslu prepražimo čebulo. Ko se razpusti, dodamo na kocke narezano bučo in dušimo pet minut. Nato dodamo riž in pražimo dve minuti. Postopoma prilivamo zelenjavno juho in kuhamo, dokler riž ni mehak. Na koncu dodamo sol in poper po okusu ter ščepec sladkorja in muškatnega oreščka.

Testenine z bučkami po sicilijansko
Profimedia

Testenine z bučkami po sicilijansko

Potrebujemo: 500 g bučk, srednje velik jajčevec, 250 g makaronov (ali drugih testenin po svojem izboru), 2 čebuli, 2 stroka česna, 1,25 dl olivnega olja, sol, sveže zmlet poper, 5 lističev bazilike, 300 g salame, 120 g mocarele, 3 jedilne žlice naribanega parmezana, maščobo za model.

Testenine v vreli posoljeni vodi skuhamo "na zob" in odcedimo. Jajčevec operemo, ga narežemo na kocke, solimo in pustimo približno 20 minut. Bučke operemo, očistimo in narežemo na rezine. Čebulo olupimo in drobno narežemo. Česen olupimo in stisnemo. Liste bazilike operemo in ne predrobno nasekljamo. Mocarelo odcedimo in narežemo na rezine. V kozici močno segrejemo olivno olje. Najprej zarumenimo čebulo in česen, nato dodamo jajčevec in bučke ter podušimo. Začinimo s poprom in malo soli ter dodamo sesekljano baziliko. Makarone, zelenjavo in na tanke rezine narezano salamo zložimo v plasteh v pomaščen model za narastek, obložimo z rezinami mocarele in potresemo s parmezanom. Pečemo v pečici pri 200 stopinjah približno 20 minut.

Bučni mafini
Profimedia

Bučni mafini

Za približno 12 mafinov potrebujemo: 150 g zmehčanega masla, 150 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 2 jajci,

300 g moke (lahko polnozrnate), 300 g pireja buče hokaido, 100 g rozin, 1 žličko pecilnega praška, 2 žlički začimb za medenjake (oziroma količinsko ustrezno mešanico mletega ingverja, klinčkov in muškatnega oreščka), 1 žličko cimeta.

Maslo in sladkor z vaniljevim sladkorjem penasto stepemo, dodamo jajci in začimbe. Narahlo vmešamo še bučni pire, rozine in moko s pecilnim praškom. Maso naložimo v papirnate košarice, ki jih postavimo v vdolbine pekača za mafine. Pečemo 25 do 30 minut pri 180 stopinjah.

Bučni zvitek

Potrebujemo 10-12 listov testa. Za nadev: 500 g naribanega bučnega mesa, 500 g skute, 2 žlici sladkorja, 4 jajca, vaniljev sladkor,

100 g masla, 100 ml sladke smetane, žlička soli.

Bučo olupimo in razpolovimo, odstranimo semena, meso naribamo, solimo in pustimo stati pol ure. Dobro odcedimo. Svežo skuto spasiramo, dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter penasto zmešamo z mešalnikom. Primešamo razžvrkljana jajca, sladko smetano in pripravljeno bučno meso. Iz 10-12 listov testa naredimo 5-6 zvitkov. Razgrnemo list listnatega testa, ga premažemo z raztopljenim maslom, nanj položimo drugi list testa in ponovno pokapljamo z maslom, nato premažemo s pripravljenim nadevom (nadev porazdelimo tako, da ga imamo dovolj za 5-6 zvitkov) in čvrsto zvijemo. Zvitke zložimo v velik pekač, premažemo s preostalim maslom, in pečemo 30-40 minut v že segreti pečici pri temperaturi 180 stopinjah C.

Bučni zvitek
Profimedia

Bučna marmelada

Sestavine: 1 kg buč, 1 kg jabolk, 0,5 kg sladkorja, sok dveh pomaranč in ene limone (če želimo, tudi naribano lupinico), cimet.

Pri pripravi bučne marmelade vzamemo buče in enako količino drugega sadja. Stare sorte zgodnjih jabolk so odlična izbira in lahko jih poberemo tudi po tleh. Seveda lahko uporabimo poleg buč tudi hruške, robide, slive ali breskve. Gostila ne potrebujemo zaradi škroba oziroma pektina v bučah. Bučke olupimo in narežemo na kocke. Damo jih kuhat v malo količino vode, medtem pa očistimo in na koščke narežemo jabolka. Bučke kuhamo približno 10 do 20 minut (odvisno od sorte), ko dodamo še koščke jabolk. Kuhamo do mehkega (5 do 10 minut) in dodamo sladkor. Dobro premešamo. Po dveh minutah kuhanja dodamo cimet ter na koncu sok in lupinico agrumov. Marmelado lahko pretlačimo s paličnim mešalnikom do gladkega ali pa pustimo cele koščke. Čiste, vroče kozarčke napolnimo z vročo marmelado in jih dobro zapremo. Pokrite počasi ohlajamo.

Bučna marmelada
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta