(RECEPTI) Sladek čas sliv: Pripravite slastno pito, skutne cmoke in najboljšo domačo marmelado

Bonbon Bonbon
22.09.2023 12:06

Sezona sladkih in ravno prav zrelih sliv je v polnem teku. Predajte se ji tudi v kuhinji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Domača slivova marmelada
Profimedia

Domača slivova marmelada

Sestavine za štiri kozarce: 2,5 kg sliv, 6 klinčkov,

4 cimetove palčke, 500 g sladkorja

Slive razpolovimo, izkoščičimo in damo v pekač skupaj s klinčki in cimetovimi palčkami. V pečici, že pred tem segreti do 175 stopinj Celzija, dušimo 30 minut. Nato po slivah potresemo 100 g sladkorja in dušimo še 30 minut. Vmešamo preostali sladkor in pri 200 stopinjah Celzija dušimo še nadaljnjih 30 minut. Z vročo kašo napolnimo kozarce, jih hermetično zapremo in pustimo pri sobni temperaturi, da se marmelada ohladi.

Slivova pita z mandlji
Profimedia

Slivova pita z mandlji

Sestavine: 70 dag sliv, 30 dag moke, 20 dag masla, jajce,

10 dag sladkorja, nekaj žlic slivove marmelade, 70 dag marelic,

10 dag mandljevih lističev, mleti cimet, vaniljev sladkor, sladkor v prahu

Moko, sladkor, maslo in jajce zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga v kepo, zavijemo v folijo in damo testo za pol ure v hladilnik. Medtem slive operemo, razpolovimo in jim odstranimo koščice. Testo razvaljamo v velikosti okroglega pekača (najboljše s premerom približno 28 centimetrov). Testo premažemo z marmelado in obložimo s slivami. Potresemo s z vaniljevim sladkorjem, cimetom in mandljevimi lističi. Kdor ima rad slajše okuse, lahko pito potrese s sladkorjem v prahu. Pito pečemo približno pol ure pri 180 stopinjah Celzija.

Skutni cmoki s slivami
Profimedia

Skutni cmoki s slivami

Sestavine za 3 do 4 osebe: 50 dag skute, 15 dag pšeničnega zdroba, 2 jajci, 8 do 10 sliv, 8 do 10 sladkornih kock, sol, cimet v prahu, maslo, drobtine, vaniljev sladkor

Najprej zmešamo skuto, zdrob in jajci. Solimo po okusu in testo pustimo počivati najmanj pol ure. Medtem operemo in razkoščičimo slive. Iz testa z rokami oblikujemo večje kroge. Na sredino vsakega kroga damo slivo, vanjo pa kocko sladkorja in malo cimeta v prahu. Nato vse zvijemo v cmoke.

Cmoke kuhamo v vreli slani vodi približno 15 minut. Nato jih še vroče potresemo z drobtinami, ki smo jih prej popražili na maslu. Če želimo, drobtinam lahko dodamo tudi vaniljev sladkor in malo cimeta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta