(RECEPTI) Čokoladna romantika: Noro dobre sladice, s katerimi lahko razvajate svoje najdražje

Bonbon Bonbon
05.03.2022 06:00

Ste vedeli, da zaradi triptofana, naravnega zdravila za ljubezen in dvig seratonina, hormona sreče, in feniletilamina, ki sprošča iste relaksacijske endorfine, deluje čokolada sproščujoče in osrečujoče? Tako si jo lahko privoščite.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čokoladna pita
Profimedia

Čokoladna pita

Sestavine za testo: 250 g moke, 150 g sladkorja, 150 g masla, jajce, rumenjak, limona, žlica praška za pecivo, žlička ekstrakta vanilje ali vrečka vaniljevega sladkorja.

Čokoladna krema: 13 g temne čokolade, 100 g sladkorja, 50 ml sladke smetane, jajce, žlička ekstrakta vanilje ali vrečka vaniljevega sladkorja

Iz moke, praška za pecivo, sladkorja, naribane limonine lupine, masla (sobne temperature), razžvrkljanega jajca ter žličke ekstrakta vanilje ali vrečke vaniljevega sladkorja zgnetemo gladko testo. Pripravljeno testo za 30 minut postavimo v hladilnik. Medtem pripravimo čokoladno kremo. Čokolado nalomimo na kocke in jo raztopimo nad vodno paro. Z električnim mešalnikom penasto zmešamo jajca in sladkor. Dodamo sladko smetano in ekstrakt vanilje ali vrečko vaniljevega sladkorja ter primešamo ohlajeno raztopljeno čokolado. Dve tretjini ohlajenega testa razvaljamo in ga razporedimo po okroglem pekaču s premerom 26 centimetrov. Prelijemo s pripravljeno čokoladno kremo. Preostalo tretjino testa razvaljamo in narežemo na enake trakove in jih razporedimo po čokoladni kremi. Pečemo v segreti pečici 30 minut pri temperaturi 160 do 170 stopinj Celzija.

Čokoladne kocke
Profimedia

Čokoladne kocke

Sestavine za testo: 5 jajc, 150 ml mleka, 120 g sladkorja, 50 g ostre pšenične moke, 40 g kakava, 1/2 vrečke pecilnega praška, vaniljev sladkor.

Sestavine za kremo: 200 g čokolade za kuhanje, 400 ml sladke smetane, 4 žlice pomarančnega soka, žlica naribane pomarančne lupine, 4 žlice ruma.

Čokoladni preliv: 200 g temne čokolade, 100 g masla

Ločimo rumenjake od beljakov. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor zmešamo v penasto zmes. Dodamo moko, primešamo pecilni prašek, kakav, mleko in sneg iz beljakov. Pripravljeno zmes prelijemo v pekač za peko biskvita, obložen s peki papirjem. Pečemo pri 180 stopinjah Celzija osem minut. Medtem pripravimo kremo: zavremo sladko smetano, prelijemo čez nastrgano čokolado, mešamo, dokler se čokolada ne stopi v gladko zmes. Ohladimo. Ohlajeni čokoladi dodamo nastrgano lupino in sok pomaranče, rum ter zmešamo v gladko kremo. Na koncu pripravimo še čokoladni preliv: v kozici na zmernem ognju stopimo čokolado in maslo, mešamo do gladkega. Čokoladne kocke pripravimo v zaporedju biskvit-krema-biskvit, na koncu prelijemo s čokoladnim prelivom.

Čokoladni fondi
Profimedia

Čokoladni fondi

Sestavine: 3 tablice čokolade, 10 g margarine, 6 žlic sladke smetane, 500 g sezonskega sadja, biskvitni piškoti in drugo drobno pecivo, po želji malo ruma

V vodni kopeli razpustimo čokolado, margarino in smetano. Posodo postavimo na namizni gorilnik, pri tem pazimo, da plamen ni premočan. V čokoladno zmes lahko po želji vlijemo malo ruma. Pripravimo na kose narezano sadje in pecivo. Sadje in pecivo pomakamo v vročo čokolado.

Mandljeva čokolada
Profimedia

Mandljeva čokolada

Sestavine: 3 dl sojinega mleka, 20 dag nasekljanih mandljev, 10 dag nasekljanih dateljnov, 20 dag kakava v prahu, 30 dag fruktoze, 15 dag kakavovega ali kokosovega masla

V posodi raztopimo kakavovo ali kokosovo maslo in odstavimo s štedilnika. V malo večji posodi segrejemo sojino mleko. Med stalnim mešanjem z metlico v segreto sojino mleko dodajamo vnaprej pripravljene sestavine, da nastane gladka masa. Nato to maso med mešanjem vlijemo v modelčke, pustimo, da se počasi ohladi, in potem postavimo v hladilnik.

Čokoladna kupa z banano
Profimedia

Čokoladna kupa z banano

Sestavine: 2 banani, 4 kepice vaniljevega sladoleda, 4 kepice čokoladnega sladoleda, 50 g rjavega sladkorja, 120 ml meda, 60 ml mandljevega likerja, 1/2 žličke cimeta, 150 g temne čokolade, 200 ml sladke smetane, mandljevi lističi

V kozici zmešamo rjavi sladkor, dodamo med, mandljev liker, cimet. Ko sestavine zavrejo, kuhamo na zmernem ognju ob stalnem mešanju 4-5 minut. Nato primešamo kocke temne čokolade in mešamo, da se čokolada stopi. Primešamo 80 mililitrov sladke smetane, preostalo smetano stepemo. Pripravljen čokoladni preliv odstavimo, da se ohladi. V visoke čaše damo kepico vaniljevega in kepico čokoladnega sladoleda, nato banano, narezano na kolobarje, ter prelijemo s pripravljenim čokoladnim prelivom. Vsako čašo okrasimo s stepeno sladko smetano in posipamo s prepraženimi lističi mandljev.

Čokoladni kolač z orehi in konjakom
Profimedia

Čokoladni kolač z orehi in konjakom

Sestavine: 4 jajca, 220 gramov sladkorja, 250 gramov temne čokolade, 350 gramov masla, 300 gramov mletih orehov, 3 žlice konjaka

Rumenjake in sladkor penasto umešamo. Nato dodamo orehe in čokolado, ki smo jo pred tem skupaj z na koščke narezanim maslom raztopili v vodni kopeli. Beljake stepemo v čvrst sneg, ki ga nežno primešamo preostalim sestavinam. Testo vlijemo v model in ga postavimo v pečico, ki smo jo prej segreli na 160 stopinj Celzija. Po desetih minutah temperaturo znižamo na 150 stopinj Celzija in testo pečemo še približno 45 minut. Kolač vzamemo iz pečice in ga pustimo v modelu. Šele ko se ohladi, ga vzamemo iz modela in pokapamo s konjakom. Čokoladni kolač lahko ponudimo samostojno ali ga okrasimo s stepeno sladko smetano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta