(RECEPTI) Kruh malo drugače: Te slastne štruce boste želeli speči že danes

Bonbon Bonbon
11.02.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mlečni kruh
Profimedia

Mlečni kruh

Sestavine: 540 g ostre pšenične moke, 6 g suhega kvasa, 340 g mleka (toplega), 11 g soli, 42 g sladkorja, 1 jajce (stepeno), 56 g masla

V veliki posodi zmešamo vse sestavine razen jajca. Dobljeno testo pregnetemo. Na roke gnetemo testo 8 minut, z mešalnikom pa 6 minut. Testo oblikujemo v kroglo in ga prestavimo v veliko posodo. Premažemo ga z oljem in pokrijemo s folijo za živila. Pustimo vzhajati 2 uri. Zatem prestavimo testo na delovno površino in oblikujemo štruco. Pekač za kruh premažemo z oljem, nato z oljem namažemo tudi testo. Pustimo vzhajati 1,5 ure. Pečico segrejemo na 200 °C.

V ponev na dnu pečice vlijemo skodelico vode, da bo med peko nastajala para. Kruh pečemo 30 minut, nato temperaturo znižamo na 175 °C in pečemo še 35 do 45 minut. Med peko kruh večkrat poškropimo z vodo.

Ovseni kruh
Profimedia

Mešani ovseni kruh

Sestavine: 4 dl vode, 20 dag ovsene moke, 1/2 kocke kvasa, 10 dag ovsenih kosmičev, 30 dag bele moke, 5 žlic olja, 1 žlička sladkorja, 2 žlički soli

Kvas raztopimo v sladkani mlačni vodi in zmes prilijemo k presejani beli moki, dodamo ovseno moko in sol. Zamesimo testo in med mešanjem postopoma dodajamo olje. Ko začne testo odstopati od posode, vmešamo še ovsene kosmiče, pokrijemo posodo s folijo in pustimo testo vzhajati na toplem. Vzhajano stresemo na pult, ga pregnetemo in damo ponovno vzhajati v pehar, ki smo ga posuli z ovseno moko in kosmiči. Ko je testo še drugič vzhajalo, ga zvrnemo na pekač, naredimo nekaj zarez z ostrim nožem in damo v vročo pečico. Pečemo 15 minut pri 220 °C, nato temperaturo znižamo in pečemo nadaljnjih 30 minut pri 180 °C.

Polnovredni kruh s semeni
Profimedia

Polnovredni kruh s semeni

Sestavine: 0,50 kg ržene moke tipa 1250, 0,50 kg polnovredne pšenične moke, 30 g kvasa, 20 g soli, 0,75 do 0,80 l vode, 300 g semen (lan, sončnice, sezam, bučnice)

Kvas zmehčamo v mlačni vodi in dodamo malo moke, pustimo toliko časa, da naraste. Nato z moko in soljo zamesimo mehkejše testo. Na koncu dodamo semena. Testo naj počiva 30 minut, nato ga razdelimo, povaljamo v semenih in odlagamo v namaščen pekač, kjer naj vzhaja 20 do 30 minut (potrebujemo dva manjša, ožja modela). Pečemo pri 200 °C, da dobi lepo rjavo skorjico.

Jogurtov kruh
Profimedia

Jogurtov kruh

Sestavine: 1,25 kg bele gladke moke tipa 500, 30 g kvasa, 20 g soli, 100 g sladkorja, 1 jogurt, 0,5 l vode

Kvas raztopimo v mlačni vodi in dodamo malo moke, pustimo toliko časa, da naraste. Nato z moko, soljo, sladkorjem in jogurtom zamesimo mehkejše testo. Počiva naj 30 minut, zatem ga premesimo, oblikujemo in odložimo v pomokano košarico, kjer naj ponovno vzhaja 30 minut. Prenesemo v pekač in ga od 30 do 45 minut pečemo pri 180 °C. Kruh ima kiselkast okus, izredno belino in prijetno svežino. Lahko mu dodamo še sončnična semena in sezam.

Pirin kruh
Profimedia

Pirin kruh

Sestavine: 0,5 kg polnovredne pirine moke, 1 žlička soli, 2 žlici olivnega olja, 1 vrečka pecilnega praška iz vinskega kamna, 0,5 l radenske, mešanica semen za kruh (po želji)

Vse sestavine zmešamo v posodi in damo v ustrezen pekač. Kruh pečemo 1 uro pri 180 °C. Ko je pečen, ga z mokro kuhinjsko krpo pokrijemo za približno 10 minut (da se pri rezanju ne drobi). Ponudimo ga ohlajenega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta