(RECEPTI) Iz Italije z ljubeznijo! Razvajajte najdražje z enostavnimi, a šarmantnimi italijanskimi jedmi

Bonbon Bonbon
09.09.2022 06:00

Italijanska kuhinja navdihuje svet tudi s svojo preprostostjo, pristnostjo in predanostjo kakovostnim sestavinam. Z malo truda lahko v njej zablestite tudi sami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Italijanska lazanja
Profimedia

Italijanska lazanja

Sestavine: 12 listov rezančnega testa, 10 dag parmezana. Za omako: 30 dag čebule, 15 dag zelene, 60 dag mešanega mletega mesa, 3 žlice paradižnikove mezge, 3/8 l čiste juhe. Bešamelni preliv: 6 dag mehke moke, 6 dag masla ali margarine, 1 l mleka, 1 žlica sesekljanih zelišč.

Zelenjavo očistimo, olupimo in narežemo na drobne kocke ter na maščobi nekoliko podušimo, dodamo mleto meso. Vse skupaj popražimo in zalijemo z juho. Ragu solimo, popramo, dodamo origano, nariban muškatni orešček in pri nizki temperaturi kuhamo 20 do 25 minut. Za bešamel maslo razpustimo, dodamo moko, malce popražimo in zalijemo z vrelim mlekom. Bešamelno omako dobro prevremo in ji dodamo zelišča. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Ognjevarno posodo namažemo z maslom. Liste rezančnega testa skuhamo v slanem kropu, kuhane pa damo v hladno vodo. Štiri liste, osušene na krpi, damo v pekač, nanje eno tretjino nadeva, prelijemo s pripravljenim bešamelom, potresemo s tretjino naribanega parmezana, nato nadaljujemo v tem vrstnem redu še dvakrat. Lazanjo damo v segreto pečico in jo pečemo približno 50 minut. Pred koncem jo pokrijemo z alufolijo, da se ne zažge. Pečeno lazanjo malce ohladimo, narežemo in ponovno segrejemo.

Njoki s paradižnikovo omako
Profimedia

Njoki s paradižnikovo omako

Sestavine (za štiri osebe): 500 g mokastega krompirja, 750 g svežega paradižnika, 1 srednje velika čebula, 1 strok česna, 4 žlice olivnega olja, 150 g moke, sol, beli poper, malo svežega origana.

Krompir umijemo in ga neolupljenega skuhamo. Paradižnik prelijemo z vrelo vodo, odcedimo in ga olupimo ter sesekljamo na drobne kocke. Čebulo in česen prav tako sesekljamo. Segrejemo olje in pražimo česen in čebulo, da slednja postekleni. Dodamo sesekljan paradižnik in na srednjem ognju kuhamo okoli 15 minut, da tekočina povre. Vmes večkrat premešamo.

Ko je krompir kuhan, ga olupimo in še vročega pretlačimo. Postopoma dodajamo moko in gnetemo, da nastane gladko, voljno testo, vmes maso tudi solimo. Iz testa naredimo debelejši svaljek in ga razrežemo na okoli dva centimetra debele rezine. V vsako potem z izbočeno stranjo vilice vtisnemo vzorec.

Zavremo vodo in jo solimo ter v njej kuhamo njoke od tri do pet minut, potem jih poberemo s penovko in odcedimo. Naložimo jih na krožnik in prelijemo z omako, v katero smo na koncu vmešali sesekljan origano.

Rižota po milansko

Sestavine: 1 goveja kost z mozgom, 1 čajna žlička žafrana, 60 do 100 g okroglozrnatega riža na osebo, olivno olje, maslo, 1 šalotka, nastrgan parmezan.

Žafran namočimo v vreli vodi ali juhi (2-3 dl). Olje razgrejemo in najprej prepražimo drobno narezano šalotko. Ko postekleni (nikakor ne sme porjaveti), dodamo kostni mozeg in ga pražimo, da povsem razpade. Nato dodamo riž in zmes mešamo, zalijemo pa z malo belega vina. Riž postopoma zalivamo s tekočino, v kateri smo namakali žafran. Občasno premešamo. Ko je riž skoraj kuhan, dodamo maslo in nastrgani parmezan. Rahlo premešamo. Milanska rižota mora biti kremasta, zaradi žafrana je živo rumene barve. Lahko jo postrežemo z rezinami hrustljavo zapečene slanine.

Rižota po milansko
Profimedia

Ocvrta polenta z rožmarinom

Sestavine (za štiri osebe): 350 g koruznega zdroba, 1 dl olivnega olja, 2 stroka česna, sol, vejica rožmarina, olje za cvrenje.

Iz zdroba, 1,25 l vode in ščepca soli naredimo polento (v slano vrelo vodo vmešamo zdrob, dodamo nekaj kapljic olja in občasno mešamo, dokler polenta ni gotova). Stresemo jo na delovno površino in jo oblikujemo v kvader ter zavijemo v prtič. Pustimo stati okoli pol ure oziroma da se povsem ohladi. Hladno poletno narežemo na 1 cm debele rezine. Razgrejemo olje in dodamo vejico rožmarina ter strok česna. Ko česen porjavi, ga odstranimo iz olja, potem pa v olju cvremo rezine polente, da se hrustljavo zapečejo. Odcedimo jih na papirnati brisači in ponudimo kot prilogo ali zgolj kot prigrizek h kakšni pijači.

Ocvrta poletna z rožmarinom
Profimedia

Panna cotta

Sestavine (za štiri osebe): 0,5 l sladke smetane, 2 čajni žlički želatine v prahu, 1 kavna žlička vanilijevega ekstrakta, 1 ščepec cimeta, 6 dag sladkorja v prahu, olje za namastitev modelčkov. Za preliv: 12,5 dag sladkorja v prahu, 0,6 dl rdečega vina, 10 dag malin.

V manjšo skledico damo želatino in jo razmešamo z dvema velikima žlicama smetane. Preostalo smetano skupaj z vanilijevo esenco in cimetom segrevamo na ne premočnem ognju, da skoraj zavre. Tik pred vrenjem oziroma ko se pojavijo prvi mehurčki na površini, smetano odstavimo in dodamo del smetane, razmešane z želatino. Dobro razmešamo, da se želatina povsem raztopi.

Modelčke namastimo z oljem in vanje vlijemo kuhano smetano. Ko se ohladi, damo v hladilnik za vsaj dve uri. Ko je masa strjena (biti mora rahla, trese naj se kot puding), jo iz modelčkov zvrnemo na krožnik in prelijemo s prelivom.

Pripravimo ga tako, da na majhnem ognju razmešamo vino in sladkor ter dodamo pretlačene maline. Preliv lahko pripravimo tudi iz čokolade, in sicer tako, da 100 g nalomljene grenke čokolade, žlico vode in dve žlici sladkorja v prahu na majhnem ognju stopimo, da je lepo tekoče, in takoj prelijemo čez panna cotto.

Panna cotta
Profimedia

Tiramisu s kremo iz maskarponeja

Sestavine: 500 g maskarponeja, 200 g otroških piškotov, 4 rumenjaki, 2 beljaka, 150 g sladkorja v prahu, pribl. 100 g črne čokolade, pribl. 1,5 dl črne kave, po okusu malo konjaka ali ruma.

Najprej skuhamo črno kavo brez sladkorja. Če bodo tiramisu jedli tudi otroci, pravo kavo nadomestimo z ječmenovo. Nato pripravimo kremo: beljake stepemo v trd sneg, posebej pa z električnim mešalnikom penasto zmešano rumenjake in sladkor, jim dodamo maskarpone, na koncu pa še stepene beljake.

V višji štirikotni pekač najprej zložimo plast otroških piškotov, jih polijemo s kuhano kavo, ki ji lahko po okusu dodamo malo ruma ali konjaka, nato kekse premažemo s plastjo kreme, nanjo pa naribamo čokolado. Nato postopek ponovimo: plast keksov, črna kava, krema in naribana čokolada. Postopek ponavljamo tako dolgo, da porabimo vse sestavine. Končamo s kremo in nanjo naribamo čokolado. Sladico damo v hladilnik za najmanj tri ure, da se okusi prepojijo.

Tiramisu s kremo iz maskarponeja
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta