(RECEPTI) Živela Španija! Tako enostavno lahko postanete domača zvezda iberske kulinarike

Bonbon Bonbon
02.09.2022 06:00

Četudi so počitnice že za vami, si jih lahko ponovno v spomin prikličete kar v kuhinji. Vabimo vas v ognjevito Španijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mešana paella
Profimedia

Mešana paella

Sestavine: 6 piščančjih beder, 250 g prekajene slanine, 1 velika čebula, 1 l piščančje jušne osnove, 250 g paradižnika, 2 stroka česna, 2 ščepca žafrana, 500 g dolgozrnatega riža, 1 rdeča paprika, 1 zelena paprika, 125 g graha, 500 g dagenj, 125 kuhanih škampovih repkov, 1 limona.

Žafran namočimo v 2,5 dl vroče vode in pustimo stati pet minut. Česen sesekljamo. Paradižnik potopimo v vrelo vodo, nato ga olupimo in narežemo. Čebulo sesekljamo. Bedra umijemo in jih osušimo. Slanino narežemo na trakove. V veliki nepregorni posodi na segretem olju pečemo bedra 10 minut. Dodamo slanino in čebulo. Mešamo in pražimo pet minut. Primešamo paradižnik, česen, juho in žafranovo vodo. Pokrijemo, da tekočina zavre. Dodamo riž, na kocke narezani papriki, grah, sol in poper. Premešamo in damo v pečico na 180 stopinj Celzija za 40 minut. Dagnje skuhamo in jih s škampovimi repki primešamo k rižu. Postavimo nazaj na štedilnik in pokrito pustimo na zmerni temperaturi še pet minut.

Paella valenciana
Profimedia

Paella valenciana

Sestavine: 750 g piščančjega mesa, 600 g zajčjega mesa, 200 g svinjine, 100 g sipe, 12 klapavic, 250 g kozic, 500 g riža, 5 paradižnikov, 100 g graha, 100 g stročjega fižola, 1 strok česna, 1 limona, 2 vejici peteršilja, 8 nitk žafrana (ali rumena barva za živila), 5 g sladke mlete paprike, 150 ml oljčnega olja, 2 litra vode.

Meso in paradižnike narežemo na manjše kose. V ponvi segrejemo olje in do zlato rjavega popražimo meso. Papriko narežemo na trakove in dodamo k mesu, skupaj s fižolom. Še malo popražimo. Dodamo riž in vodo. Primešamo školjke, rakce, narezane sipe, paradižnik, česen, papriko v prahu, sesekljan peteršilj, žafran in poper. Vročino nekoliko zmanjšamo, da se riž ne zažge. Med rednim mešanjem preverjamo čvrstost riža, saj se ne sme razkuhati. Kuhamo približno deset minut, nato naj jed še deset minut počiva. Pred serviranjem jo okrasimo z rezinami limone. Če želimo, lahko med kuhanjem v riž dodamo še na koščke narezana srca artičok iz slanice.

Fideua valenciana
Profimedia

Fideua valenciana

Sestavine: 600 g rib (na primer morske žabe, škarpene ...) ali mešanice školjk in škampov, 1 pločevinka čičerike, 1 majhna pločevinka paradižnika, 1 strok česna, ščepec žafrana, 1 liter ribje jušne osnove, nasekljan šopek peteršilja, 1 jedilna žlica oljčnega olja, sol, poper, 1 čebula, 2 skodelici drobnih podolgovatih makaronov, paprika v prahu.

Ribje meso narežemo na manjše koščke, odcedimo čičeriko in sesekljamo čebulo. Ribje meso rahlo popečemo v oljčnem olju ter dodamo čebulo, čičeriko, nasekljane in odcejene paradižnike ter testenine. Prilijemo ribjo jušno osnovo, dodamo peteršilj, česen, žafran (ali rumeno barvo za živila) in dobro premešamo. Testenine morajo biti prekrite z juho. Na nizkem ognju kuhamo približno 20 minut. Če želimo, lahko v fideuo, potem ko smo nanjo že nalili juho, položimo rezine paprike, školjke ali kuhane kozice. K jedi se prileže česnova omaka aioli.

Špansko krompirjevo tortiljo si z malo truda lahko pripravimo tudi doma.

Španska omleta

Sestavine za eno osebo: 2 jajci, kuhan krompir, polovica drobno narezane čebule, 3 šampinjoni, 1/4 sesekljanega paradižnika, peteršilj, sol, poper, olje (po možnosti olivno).

Jajca stepemo in jih po okusu solimo in popramo. V ponvi segrejemo olje in na njem rumeno prepražimo čebulo, dodamo paradižnik in šampinjone ter še malo prepražimo. Prepraženi zmesi dodamo peteršilj. V ponev kanemo olje. Na rezine ali majhne kose narezan krompir pomešamo s preostalimi sestavinami in jih popečemo. Prilijemo stepena jajca, premešamo in popečemo po obeh straneh (enako, kot bi delali stepena jajca, le da je zmes gostejša in jo lahko obrnemo kot palačinko). Jed lahko jemo samostojno s toastom, kruhom ali kot prilogo k ocvrtemu piščancu, zraven postrežemo lažje suho belo vino.

Katalonska krema
Profimedia

Katalonska krema

Sestavine: 0,5 l mleka, 4 cela jajca, 3 rumenjaki, 4 jušne žlice sladkorja, naribana lupina 1 pomaranče in 1 limone, 1 strok vanilije, 1 paličica cimeta, sladkor za karameliziranje.

Mleko zavremo z dvema žlicama sladkorja, cimetovo paličico, strokom vanilije in s pomarančno in limonino lupinico. V primerno veliki skledi stepemo jajca, rumenjake in preostali sladkor, skleda naj bo takšna, da jo lahko postavimo nad drugo posodo oziroma nad paro. Kuhamo jo do prave gostote, vmes pazimo, da ne zavre. Gostota kreme je prava, ko jo s kuhalnico potegnemo na steno posode in krema tam ostane. Vročo kremo nalijemo v majhne vroče posodice in počakamo, da se strdi. Preden kremo postrežemo, jo karameliziramo, in sicer tako, da po vrhu posujemo sladkor in posodice pustimo pod žarom v pečici, da sladkor karamelizira. Lahko pa sladkor karameliziramo s posebnim plinskim gorilcem ali tako, da se z močno segreto veliko žlico rahlo dotikamo sladkorja, ki smo ga potresli po kremi.

Sangria
Profimedia

Sangria

Sestavine: 1 liter rdečega vina, sok 2 pomaranč, 4 na koščke narezane breskve, 5 žlic sladkorja, 2 koščka limonine lupine, po želji poljubni sadni in spirituozni dodatki (cointreau, džin, vinjak, rum ipd.).

Ker je sangria predvsem osvežilna pijača, ne potrebujemo dragega vina, a vendar ne sme biti pretrpko ali presuho. Vino zmešamo s sladkorjem. V tekočino vlijemo sok dveh pomaranč, temu dodamo narezane breskve in preostale sestavine. Pripravljena pijača naj nekaj ur počiva v hladilniku. Za blažji okus lahko dodamo v pijačo kocke ledu in še malo limoninega soka, okus in jakost pa lahko izboljšamo z žganimi pijačami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta