(RECEPTI) Dobre stare klasike: Brez teh piškotov ni praznikov. Tako vam bodo zmeraj uspeli ...

Bonbon Bonbon
22.12.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Linška očesa

Profimedia

Linške oči

Sestavine: 250 g moke, 1/2 zavitka pecilnega praška, 180 g masla ali margarine, 120 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, za noževo konico cimeta, 3 žlice mleka, marmelada za nadev, sladkor v prahu za posip.

Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom. V njej razdrobimo maslo ali margarino. Dodamo sladkor, vaniljev sladkor, cimet in mleko. Pregnetemo v gladko testo, ki naj na hladnem počiva vsaj pol ure. Razvaljamo ga približno 3 milimetre debelo in z modeli izrežemo nazobčane kroge. Polovici krogov z manjšim modelom na sredini izrežemo krog. Polovičke pečemo v pečici pri 175 stopinjah Celzija 13 do 15 minut. Ko so pečene, jih dobro ohladimo, nato pa polne kroge premažemo z marmelado (polovico jih namažemo z marelično marmelado, drugo polovico pa z jagodno). Nato na vsako polno polovičko položimo polovičko, ki ima luknjo. Linške oči na koncu posipamo s sladkorjem v prahu.

Cimetove zvezdice

Profimedia

Cimetove zvezdice

Sestavine: 4 beljaki, 300 g sladkorja v prahu, 2 žlici cimeta, za noževo konico mletih klinčkov, 400 g neolupljenih, drobno naribanih mandljev, folija za živila, maščoba za pekač.

Iz beljakov stepemo trd sneg in mu postopoma dodajamo sladkor v prahu. Dobrih 5 žlic mase za poljubčke prihranimo, iz preostalega testa z mandlji in začimbami pa umesimo trdo testo. Pečico vključimo na 150 stopinj Celzija in namastimo pekač. Nato testo med dvema plastema folije za živila razvaljamo približno 7 milimetrov debelo. Z modelom izrežemo zvezdice in jih zložimo na pekač. Nato s prihranjeno maso iz beljakov na tanko premažemo zvezdice. V ogreti pečici zvezdice na spodnji višini pečemo približno 20 minut. Cimetove zvezdice naj nekaj dni počivajo, da postanejo krhke.

Medenjaki

Profimedia

Medenjaki

Sestavine: 500 g moke, 150 g sladkorja, ščepec soli, 2 žlički pecilnega praška, 2 jajci, 150 g masla, 200 g medu, 1 vaniljev sladkor, 1/2 žličke muškatnega oreščka, 1 žlička zmletih nageljnovih žbic, 2 žlički cimeta, 1/2 žličke zmletega koriandra, 1/4 žličke ingverja, limonina lupinica.

Vse sestavine zmešamo in zgnetemo v gladko testo, ki naj počiva vsaj eno uro. Nato testo z žličko nalagamo na pomaščen pekač. Medenjake po želji okrasimo s suhim sadjem ali oreščki. Pečemo jih v prej ogreti pečici pri 200 stopinjah Celzija 10 minut.

Huzarski krapki

Profimedia

Huzarski krapki

Sestavine: 28 dag masla, 40 dag moke, 14 dag sladkorja, 4 rumenjaki, limonina lupinica, po želji 10 dag mletih mandljev, ribezova ali malinova marmelada.

Na deski pripravimo maslo z moko in sladkorjem, dodamo rumenjake in malo nastrgane limonine lupine. Vse sestavine zgnetemo v gladko testo, to pa naj pol ure počiva v hladilniku. Po 30 minutah z rokami oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih po želji pomakamo v stepen beljak in sesekljane mandlje. Nato kroglice položimo na pekač, obložen s peki papirjem. V sredino vsake kroglice narahlo pritisnemo s konico kuhalnice, da napravimo luknjo, ki jo napolnimo z marmelado. Kuhalnico pomakamo v moko, da lažje delamo luknjice. Huzarske krapke pečemo v pečici pri 175 stopinjah Celzija 15 do 20 minut.

{api_embed_photo}734760{/api_embed_photo}

Božična štola

Sestavine: 30 g kvasa, 1,3 dl mleka, ščep sladkorja, 300 g mehke moke, ščepec soli, 60 g sladkorja, 3 vrečke vaniljevega sladkorja, ščepec mletih klinčkov, lupina 1 limone, po 100 g rozin in arancinov, 50 g citronata, šilce ruma, 100 g sesekljanih mandljev, malo masla.

Iz kvasa, mleka in sladkorja pripravimo kvasec. Rozine, arancine in citronat namočimo v rum.

Moko presejemo, damo v vdolbino kvasec in skupaj z vaniljevim sladkorjem, klinčki in limonino lupinico zamesimo testo. Pustimo vzhajati približno eno uro. Potem vgnetemo še rozine, kandirano sadje in grobo sesekljane mandlje ter ponovno pustimo vzhajati. Testo oblikujemo v štruco. Ozek model namastimo z maslom, vanj položimo testo in štruca naj še enkrat vzhaja. Potem jo pečemo približno 45 minut pri 200 stopinjah Celzija. Pečeno štruco premažemo z vročim stopljenim maslom in še vročo obilno posujemo s sladkorjem v prahu.

Vaniljevi rogljički

Profimedia

Vaniljevi rogljički

Sestavine: 200 g masla, 100 g sladkorja v prahu, 2 zavitka vaniljevega sladkorja, 250 g gladke moke, 100 g mletih mandljev, 250 g sladkorja v prahu za posip.

Zmehčano margarino, sladkor v prahu in vaniljev sladkor, moko in mlete mandlje zgnetemo v gladko testo, ki naj pol ure počiva. Nato na deski z rokami oblikujemo debele svaljke, ki jih narežemo in oblikujemo v majhne rogljičke. Te zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih pečemo v pečici pri 180 stopinjah Celzija 15 minut. Še vroče povaljamo v mletem sladkorju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta