(RECEPTI) Za lepši dan pečemo kolače: Teh 6 bo vaš dom napolnilo z veseljem in toplino

Bonbon Bonbon
10.12.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kolač z rdečim vinom

Profimedia

Kolač z rdečim vinom

Sestavine: 250 g masla ali margarine, 250 g sladkorja, 5 jajc, 1 zavojček vaniljevega sladkorja, 1 zavojček pecilnega praška, 1 žlička cimeta, 1 žlička kakava, 150 g čokoladnih mrvic ali na drobno nasekljane čokolade, 300 g moke, 2 dl rdečega vina. Čokoladni preliv: 100 g temne čokolade, 1 žlica sladkorja, 1 dl vode, 1 žlica masla, 2 žlici pomarančnega soka.

Margarino ali maslo, sladkor in jajca kremasto zmešamo. Moko zmešamo s pecilnim praškom ter ju presejemo k drugim sestavinam in dalje mešamo. Nazadnje dolijemo še rdeče vino. Maso predevamo v namaščen pekač za šarkelj in damo v segreto pečico. Temperatura pečice: 200 °C. Čas peke: približno 60 minut. Medtem pripravimo čokoladni preliv. V posodi nad vodno kopeljo stopimo na koščke zlomljeno čokolado, sladkor in vodo. Ko postane mešanica gosta in gladka, dodamo še maslo in pomarančni sok. S prelivom popestrimo okus slaščice.

Lešnikov venček

Profimedia

Lešnikov venček

Potrebujemo: 125 g masla, 4 jajca, 125 g sladkorja, 5 žlic mleka, 150 g lešnikov, 80 g naribane jedilne čokolade, 90 g moke, 1 vrečko pecilnega praška, 300 g zamrznjenih ali svežih malin, žlico sladkorja.

Lešnikova jedrca na majhnem ognju opražimo in jim odstranimo semensko kožico. V skledi penasto umešamo rumenjake, sladkor in nekoliko zmehčano maslo. Zmesi nato dodamo naribano čokolado. Prilijemo mleko in mleta pražena lešnikova jedrca. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga previdno dodamo zmesi. Presejano moko s pecilnim praškom postopoma na rahlo umešamo, da ostane zmes penasta in rahla. Zmes predenemo v pomaščen pekač za šarkelj in pečemo 30 minut na srednji temperaturi (170-180 stopinj Celzija). Ko je kolač pečen, ga vzamemo iz pečice in ga še nekaj minut pustimo stati. Serviramo ga z vročimi malinami, ki smo jim dodali žlico sladkorja.

Jabolčni kolač s kokosom

Profimedia

Jabolčni kolač s kokosom

Sestavine: 20 dag masla ali margarine, 20 dag sladkorja, 5 jajc, sok ene limone, 18 dag moke, 8 dag kokosove moke, 1/2 pecilnega praška, maščoba za model, 1 kg jabolk, sladkor v prahu za posipanje.

Maščobo, pol sladkorja in rumenjake penasto umešamo, da se sladkor raztopi, dodamo limonin sok. Moko zmešamo s 5 dag kokosove moke in pecilnim praškom. Iz beljakov stepemo trd sneg in vanj vtepemo preostali sladkor. Vse sestavine rahlo zmešamo. Testo damo v model, ki smo ga namazali in potresli z drobtinami. Tri jabolka olupimo, jih nastrgamo in umešamo v biskvitno maso. Olupimo preostala jabolka, jih razpolovimo in jim izrežemo peščišče. Narežemo jih na lističe, nato jih naložimo na biskvitno testo. Kolač pečemo pri temperaturi 180 stopinj Celzija 50 minut. Približno 10 minut pred koncem ga potresemo s preostalo kokosovo moko. Pečenega vzamemo iz modela, ga ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.

Marmorni kolač za začetnike

Profimedia

Marmorni kolač za začetnike

Sestavine: 4 rumenjaki, 28 dag sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, limonina lupina, 12 dag zmehčanega masla, 10 žlic mleka, 3 žlice olja, 28 dag moke, pecilni prašek, 4 beljaki, 2 žlici kakava, 2 žlici ruma, sladkor v prahu.

Dobro zmešamo rumenjake, sladkor, vaniljev sladkor, naribano limonino lupino in zmehčano maslo. Postopoma dodajamo mleko, olje, presejano moko in pecilni prašek. Nazadnje še previdno vmešamo sneg iz štirih beljakov. Tretjino mase odlijemo in ji dodamo kakav in rum. V model vlijemo najprej eno zmes, nato previdno še drugo in pečemo v prej ogreti pečici na 200 stopinj Celzija približno 50 minut. Ohladimo, zvrnemo iz modela in posujemo s sladkorjem v prahu.

Cimetov kolač z bananami in orehi

Profimedia

Cimetov kolač z bananami in orehi

Sestavine: 50 g sončničnega ali repičnega olja, 1 jajce, 100 g sladkorja, 1 zavojček vaniljevega sladkorja, 2 srednje veliki banani, zreli, 1 žlička cimeta v prahu, 3 žličke pecilnega praška, ščepec soli, 125 g moke, 50 g orehovih jedrc. In še: 2 žlici sladkorja.

Pekač namastimo z malo olja. Banani pretlačimo z vilicami. Orehe grobo nasekljamo in jih postavimo na stran. Tri do štiri orehove polovičke prihranimo za okrasitev. V mešalni posodi stepemo olje z jajcem, sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodamo pretlačeni banani in dobro premešamo. Primešamo preostale sestavine razen orehov. Ko dobimo homogeno maso, na hitro vmešamo še sesekljane orehe. Maso predevamo v pekač. Okrasimo z orehovimi polovicami in pečemo v vroči pečici. Temperatura pečice: 175 stopinj Celzija. Čas peke: približno 45 minut. Medtem zmešamo sladkor z malo vode, da se raztopi. Pečen kolač enakomerno premažemo s sladkornim oblivom in pustimo stati v napol odprti pečici, da se počasi ohladi. Namig: kolač med pečenjem pokrijemo s papirjem za peko, takoj ko površina porjavi.

Pomarančni kolač

Profimedia

Pomarančni kolač

Sestavine: 15 dag ostre moke, 5 dag fino mletih mandljev, 3 dag sladkorja v prahu, 8 dag masla, ščep soli, po želji žlička cimeta in ščep mletih klinčkov, žlička pecilnega praška, žlica ruma, 4 jajca, 4 pomaranče, 5 dag grobo naribane jedilne čokolade, 4 žlice sladkorja, zavojček vaniljinega pudinga, 4 dl mleka, žlica cointreauja (likerja iz grenkih pomaranč).

Moko zmešamo s soljo, začimbami, pecilnim praškom in mandlji. Dodamo naribano lupino ene pomaranče, maslo, dva rumenjaka in rum ter zgnetemo. Zavijemo v folijo in damo za kako uro v hladilnik. Razvaljamo, obložimo pekač (tudi po obodu) in napikamo z vilicami. Potresemo s čokolado, nanjo naložimo rezine olupljenih pomaranč. Preostala rumenjaka stepemo s 3 žlicami sladkorja in pudingom, dodamo vrelemu mleku in na majhnem ognju mešamo, da se zgosti. Ohladimo, primešamo s preostalim sladkorjem stepene beljake in liker, prelijemo čez pomaranče. Damo v spodnji del pečice, ogrete na 220 stopinj Celzija. Čez 10 minut zmanjšamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še 40-45 minut. Ohladimo in postrežemo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta