(RECEPTI) Sladko ali slano? Polepšajte si praznike s preprostimi velikonočno navdihnjenimi jedmi

Bonbon Bonbon
30.03.2024 06:00

Pogled na lepo pletenico na praznični mizi vedno polepša dan. Za Alelujo ste že slišali?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pletenica s pirhi
Profimedia

Pletenica s pirhi

Sestavine: 1 kos kvasa, 2,5 dl polnomastnega mleka, 3 jajca, 50 g sladkorja,

100 g masla, 500 g pšenične bele moke in nekaj soli

Kvas zmešamo z mlekom in počakamo, da prične vzhajati. V drugi posodi zmešamo dve jajci, vanilin, maslo in sladkor. Ko postane zmes gladka, dodamo moko, sol ter vzhajani kvas z mlekom. Nato zamesimo gladko testo, gnetemo ga toliko časa, da prične odstopati od posode. Oblikujemo hlebček, pokrijemo in pustimo vzhajati 30 minut. Testo pregnetemo in razdelimo na tri dele. Vsakega od njih razvaljamo v podolgovat pramen, nato pa jih razdelimo na sedem delov, da dobimo enaindvajset kratkih pramenov. Po tri pramene spletemo v kito, to pa zvijemo v venček. Na pekač položimo sedem venčkov, tako da nastane lepa pletenica. To pokrijemo in pustimo vzhajati, nato pa jo premažemo z mešanico rumenjaka in mleka. V vsak venček položimo surovo jajce, ki smo ga prej namazali z maslom. Postavimo v pečico in pečemo petindvajset minut pri 180 stopinjah Celzija. Ko je pletenica pečena, nebarvana jajca nadomestimo s pisanimi pirhi.

Aleluja
Profimedia

Aleluja

Sestavine: 1kg repnih olupkov, 1 do 1,5 l čiste mesne juhe, 10 zvrhanih žličk moke, ocvirki ali zaseka

Aleluja je najstarejša slovenska velikonočna jed, ki jo danes poznajo le še redki, bila pa je spomin na čase hude lakote. Posušene repne olupke umijemo in jih tri dni namakamo. Vsak dan vodo odlijemo in prilijemo drugo. Nato olupke skuhamo v manjši količini čiste mesne juhe. Kuhane olupke odcedimo in sesekljamo. Prilijemo juho, ki jo podmetemo z moko. Po okusu lahko jed zabelimo z vročimi ocvirki ali zaseko.

Hren z jabolki
Profimedia

Hren z jabolki

Sestavine: 300 g hrena, 500 g jabolk, 1 dl olja, 1 dl kisa, 2 g soli, 2 g sladkorja

Hren in jabolka operemo in olupimo ter na drobno naribamo. Dodamo olje, sol, sladkor

in kis. Premešamo. Po potrebi razredčimo

z vodo.

Mlečna pletenica s kandiranim sadjem
Profimedia

Mlečna pletenica s kandiranim sadjem

Sestavine: 30 dag pšenične moke, 2 dag kvasa, 8 dag sladkorja, 1,5 dl mleka, 10 dag masla, jajce, malo soli, čajna žlička nastrgane limonine lupine, 6 dag rozin, 8 dag oranžata in citronata, 5 dag bučnih semen, rumenjak za premaz, 2 jedilni žlici sezamovih semen (po želji)

V skledo presejemo moko in v sredini naredimo jamico. Kvas nadrobimo v jamico, malo posladkamo, dolijemo mlačno mleko, da se kvas raztopi, ter primešamo malo moke. Nato kvasec pomokamo in pokrijemo s prtom. Na toplem naj vzhaja približno pol ure. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Maslo raztopimo in pomešamo s preostalim sladkorjem, jajcem, soljo in limonino lupino. Masleno zmes dodamo h kvascu in moki ter vse sestavine zgnetemo v voljno testo. Pokrito naj vzhaja pol ure. V testo vgnetemo rozine, kandirano sadje in bučna semena. Na pomokani delovni površini oblikujemo iz testa tri velike svaljke in jih spletemo v kito. Pletenico položimo v namaščen pekač in pustimo, da testo še enkrat vzhaja. Površino testa premažemo z rumenjakom. Po želji pletenico posujemo še s sezamovimi semeni ali kandiranim sadjem. Pečemo približno 40 minut.

Čebulni kruh
Profimedia

Čebulni kruh

Sestavine: 1 kg bele moke, 4 do 5 dag kvasa, 0,5 dag sladkorja, 2 dag soli, 6 dl vode, 1 dl oljčnega olja, 12 dag čebule

Čebulo olupimo, narežemo na pol centimetra široke kolobarje in te ocvremo na vročem olju. V plastično posodo presejemo moko, dodamo nadrobljen kvas, sladkor, vodo, sol, olje in čebulo. Vse skupaj hitro in dobro vgnetemo. V posodi pustimo testo toliko časa, da naraste za še enkrat toliko. Ko je dovolj vzhajano, iz njega oblikujemo hlebec, ga postavimo na pomokan pekač in pustimo ponovno vzhajati. Kruh pečemo pri temperaturi 200 stopinj Celzija približno 25 minut.

Preprosta orehova potica
Profimedia

Preprosta orehova potica

Potrebujemo: 2 dl mleka, 3 dag kvasa, 60 dag moke, 15 dag sladkorja, 15 dag masla, 4 rumenjake, vaniljev sladkor in nastrgano limonino lupino. Za nadev: 40 dag orehov, 2 dl mleka (sladke smetane), 30 dag sladkorja, 2 žlici ruma, 3 beljake

Kvas zmešamo z žličko sladkorja, moke in nekaj žlicami mleka ter pustimo vzhajati. Če uporabljamo kvas v prahu, zadostuje en paket (za 50 do 70 dag moke). Orehe in sladkor prelijemo s sladko smetano, ki jo po želji zavremo. Dodamo rum in sneg iz beljakov, dokler nadev ni primerno mazav. Vse sestavine za testo damo v skledo in zamesimo tako kot testo za kekse. Dodamo tudi kvas. Testo razvaljamo, premažemo z nadevom, posujemo z naribano limonino lupinico, zvijemo in damo v pekač. Pokrijemo in pustimo vzhajati vsaj šest ur. Pečemo pri 180 stopinjah Celzija eno uro oziroma odvisno od modela. Pečeno potico pustimo v pekaču, nato jo zvrnemo na tkanino in prekrijemo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta