(RECEPTI) Velika noč v kuhinji: Presenetite svoje najbližje s temi slastnimi, a enostavnimi jedmi

Bonbon Bonbon
07.04.2023 06:00

Šunk, hren, potica. Ve se, kaj so praznične klasike, če pa bi želeli preizkusiti nekaj novega, pa prinašamo nekaj kuharskega navdiha.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Polnjena jajca
Profimedia

Polnjena jajca

Sestavine: 4 kokošja jajca, 5 dag masla, 1/2 žličke gorčice, 1 žlička kile smetane, 1 žličk naribanega hrena, feferon, limonin sok, peteršilj, sol, poper

Jajca damo v mlačno vodo in počasi segrevamo, da voda zavre. V desetih minutah so kuhana. Olupimo jih in prerežemo po dolgem. V posodico damo rumenjake in jih pretlačimo. Dodamo maslo, drobno nariban hren (lahko tudi iz kozarca), sesekljan sladki feferon, kislo smetano, gorčico, limonin sok, sol, poper, drobno sesekljan peteršilj. Dobro zmešamo vse sestavine, z njimi napolnimo beljake in okrasimo z vejico peteršilja.

Marinirana jajca
Profimedia

Marinirana jajca

Sestavine: 8 kokošjih jajc, 8 prepeličjih jajc, list lovora, koprc, 1 žlička gorčičnih semen, 10 suhih borovnic, 1 žlička sladkorja, 1 žlička soli, 5 dcl belega vinskega kisa, 5 dcl zeliščnega kisa

Kokošja jajca kuhamo deset minut, prepeličja pet minut. Skuhamo kis s sladkorjem, gorčico in soljo, dodamo borovnice, ščepec koprca in lovor. Pustimo, da se raztopina ohladi. Kuhana in olupljena jajca damo v steklen kozarec, čez polijemo marinado in dobro zapremo. Najokusnejša bodo, če jih bomo tri dni marinirali v hladilniku.

Slastne limone
Profimedia

Slastne limone

Sestavine: 4 enako velike limone (bio), 20 dag tunine iz konzerve, 1 konzerva sardel, 4 žlice sira mascarpone, 2 žlici vodke, 10 dag sirnega namaza, sol, poper

Oprane limone prerežemo na pol in izdolbemo. Z mešalcem zmešamo tunino, sardele, mascarpone, sirni namaz, sol in poper v gladko maso. Po okusu dodamo limonin sok. Zmes damo v vrečico za okraševanje tort (če je nimamo, damo zmes v navadno PVC-vrečico in odtrgamo vogalček) in jo nabrizgamo v limone. Okrasimo z lističi bazilike in peteršilja ali kaprami. Ponudimo zelo ohlajeno.

Riba v testu
Profimedia

Riba v testu

Sestavine: Za testo: 1 kg moke, 6 dag kvasa, 4 dcl mleka, 15 dag masla, žlička soli. Za nadev: 10 dag šalotke, 3 žlice masla, 1 kg špinače, 15 dag belega kruha, 2 dcl kisle smetane, 1 jajce, 2 rumenjaka, 1 žlica hrena, poper, sok ene limone, 1 kg ribjega fileja (brez kosti in kože)

Ribo na hitro pokuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali poper, odcedimo, jo obrišemo in pokapljamo z limoninim sokom. Za dve uri jo postavimo v hladilnik. Zamesimo testo. V moko naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo malo mleka, žlico moke, pokrijemo in pustimo, da vzhaja na toplem 15 minut. Potem zamesimo vse sestavine za testo in dolgo gnetemo z rokami ali mešalcem. Pokrijemo in pustimo, da vzhaja. Ko testo naraste na dvojno velikost, zavijemo v vlažno krpo in damo v hladilnik. Vmes skuhamo špinačo, jo ohladimo, sesekljamo. Sesekljano šalotko pražimo z maslom na nizki temperaturi, da postekleni. Dodamo kruh, narezan na kockice, prepražimo in dodamo špinačo. Ko se ohladi, primešamo smetano (2 žlici smetane prihranimo), rumenjak in nariban hren, posolimo in popramo. Razvaljamo testo, ga razdelimo na dva dela in izrežemo obliko ribe. Na en del damo ribji file, pokrijemo s špinačo. Rob testa namažemo z jajcem in pokrijemo z drugo polovico testa. Robove s stiskom zlepimo. Rumenjak zmešamo z dvema žlicama smetane in premažemo ribo. Iz ostankov testa napravimo rep, plavuti in oči. Zlepimo s testom in še enkrat premažemo z rumenjakom in smetano. Deset minut pečemo v pečici pri 200 stopinjah C, potem znižamo temperaturo na 175 stopinj C in pečemo še eno uro. Če se začne testo prehitro barvati, ribo pokrijemo z alufolijo.

Kunec z gorčico
Profimedia

Kunec z gorčico

Sestavine: kunec (1,5 do 2 kg), 7 žlic zelo dobre gorčice, sol, poper

Zajca operemo, dobro osušimo, solimo in ga na debelo namažemo z gorčico. Položimo ga v naoljen pekač in v segreto pečico (200 stopinj C). Pečemo uro in pol, občasno prilivamo po pol zajemalke vroče vode. Ko je pečen, ga še četrt ure pustimo na toplem, da se meso "uleže". Kunec z gorčico je najboljši dokaz, da dajejo preprosti recepti najboljše rezultate. Pa še "zamočiti" ne morete.

Rozinov kruh
Profimedia

Rozinov kruh

Sestavine: 1 kg moke, 1 l mleka, kislo smetano, 10 dag masla, 1 žličko soli, 5 žličk sladkorja, 5 dag kvasa, 30 dag rozin

Kvas nadrobimo v skodelico, dodamo malo sladkorja, moke, dolijemo mleko in na toplem pustimo vzhajati. Preostalo mleko zavremo skupaj s sladkorjem, soljo in maslom. Počakamo, da se ohladi, zlijemo na moko, dodamo kislo smetano in premešamo. Med mešanjem dodamo kvas. Vse skupaj pregnetemo. Ko končamo, dodamo rozine. Testo vzhajamo trikrat v hermetično zaprti posodi na toplotnem viru. Dobro vzhajano testo damo v pekač in pečemo eno uro pri 200 stopinjah Celzija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta