(RECEPTI) Lahko in sveže kot pomladni vetrič: Slastne jedi, ki vas ne bodo obtežile

Bonbon Bonbon
20.05.2022 06:00

Za dni, ko bi radi pojedli nekaj dobrega, a se hkrati počutili lahko in ne pretirano sito, imamo nekaj čudovitih receptov za ta letni čas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pečena paprika s sardelnimi fileji
Profimedia

Pečena paprika s sardelnimi fileji

Potrebujemo: eno rdečo in eno rumeno papriko, štiri vložene sušene paradižnike, štiri sveže paradižnike, dva slana vložena sardelna fileja, žlico odcejenih kaper, žlico pinjol, strok česna, zrezan na tanke lističe.

Za preliv: pet žlic ekstra deviškega olivnega olja, žlico balzamičnega kisa, žličko limoninega soka, žličko sesekljanih mešanih zelišč, sol, črni mleti poper.

Papriki očistimo in prepolovimo, polovice še enkrat prerežemo in kose z lupino navzgor opečemo, da začnejo črneti. Potem jih preložimo v skledo in pokrijemo s krožnikom ter ohladimo. Ko koža začne odstopati, polovice paprik olupimo in narežemo na trakove. Posušene paradižnike narežemo na tanke trakove, sveže paradižnike zrežemo na tanke kose. Na globlji pladenj zložimo zrezano papriko in svež paradižnik, potresemo z zrezanimi sardelnimi fileji in trakovi posušenega paradižnika, kaprami, pinjolami in česnom. Sestavine za preliv dobro premešamo, solimo in popramo ter prelijemo zelenjavo. Jed lahko pripravimo več ur prej, preden jo postrežemo.

Na žaru pečeni zavitki
Profimedia

Na žaru pečeni zavitki

Potrebujemo: dva velika podolgovata jajčevca, 250 g mocarele, dva sveža paradižnika, 16 lističev bazilike, sol, mleti črni poper, dve žlici olivnega olja.

Za preliv: štiri žlice olivnega olja, žličko balzamičnega kisa, žlico mezge iz paradižnikov, posušenih na soncu, žlico limoninega soka.

Za posip: dve žlici praženih pinjol, natrgane lističe bazilike.

Jajčevca po dolgem narežemo na pol centimetra debele rezine (potrebujemo jih 16), zavržemo prvo in zadnjo, na katerih je na zunanji strani olupek. V primerno veliki kozici zavremo vodo ter rezine dve minuti kuhamo, da se nekoliko zmehčajo. Odcedimo jih in osušimo na papirnati brisači. Mocarelo narežemo na osem rezin, vsak paradižnik na deset kolobarjev (tako kot pri jajčevcih zavržemo prvega in zadnjega). Na pladenj položimo dve rezini jajčevca pravokotno eno na drugo, da dobimo križ. Na sredino damo rezino paradižnika, jo solimo in popramo, nanjo damo listič bazilike in mocarelo, pa spet rezino paradižnika, ki jo prav tako solimo in popramo. Jajčevce zapognemo, da nastanejo zavitki, potem jih za 20 minut shranimo v hladilniku. Za preliv temeljito zmešamo olje, kis, mezgo in limonin sok, solimo in popramo. Zavitke premažemo z olivnim oljem in na žaru pri srednje močni temperaturi pečemo okoli pet minut. Ko so pečeni, jih potresemo s pinjolami in natrgano baziliko ter ponudimo skupaj s prelivom.

Kuhana maroška solata
Profimedia

Kuhana maroška solata

Potrebujemo: dva sveža paradižnika, zrezana na četrtine, dve sesekljani čebuli, polovico kumare, zrezane na tanke rezine (prej odstranimo semenje), polovico zelene paprike, zrezane na kocke, dve žlici limoninega soka, dve žlici olivnega olja, dva strta stroka česna, dve žlici zelenega dela koriandra, sol, črni mleti poper, vejice koriandra za okras.

Paradižnik, kumaro, čebulo in papriko damo v kozico, prilijemo štiri žlice vode, zavremo in dušimo pet minut. Pustimo, da se ohladi. Zmešamo limonin sok, olivno olje in česen. Zelenjavo odcedimo, prelijemo s prelivom, solimo in popramo ter primešamo sesekljan koriander. Okrasimo z vejicami koriandra in takoj postrežemo.

Španska solata z beluši
Profimedia

Španska solata z beluši

Potrebujemo: 250 g očiščenih zelenih belušev, narezanih na 5 cm dolge koščke, dve veliki pomaranči, dva sveža paradižnika, 50 g krhke zelene solate, dve žlici ekstra deviškega olivnega olja, pol žličke kisa, sol, mleti črni poper.

Beluše pet minut kuhamo v slanem kropu, da se malo zmehčajo, jih odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo in znova odcedimo. S polovice ene pomaranče obribamo lupino, potem pa obe pomaranči olupimo in ju nakrhljamo. Beluše, pomarančne krhlje, na osminke zrezan svež paradižnik in natrgane solatne liste damo v skledo. Zmešamo olje in kis in dodamo žlico pomarančnega soka ter žličko naribane lupine, solimo in popramo. Solato prelijemo, tik preden jo postrežemo, pred tem jo rahlo premešamo.

Kosi lososa s sadjem
Profimedia

Kosi lososa s sadjem

Potrebujemo (za 4 osebe): 4 kose lososa, 1 dl sojine omake, 1 dl šerija, jedilno žlico sveže stisnjenega limoninega soka, manjši strok stisnjenega česna, tri jedilne žlice olivnega olja, mango in pomarančo.

Zmešamo sojino omako, šeri, limonin sok, česen in olivno olje ter s tem natremo ribje kotlete. V hladilniku jih v marinadi pustimo najmanj uro in pol ali dve. Mrežo ali ploščo žara premažemo z oljem in segrejemo, potem na srednji temperaturi pečemo ribje kotlete po štiri minute na vsaki strani. Preden jih damo na rešetko ali ploščo, z rib odstranimo odvečno marinado. Med peko kotlete večkrat premažemo s preostalo marinado. Če želimo, da je riba bolj hrustljava, jo zadnji dve minuti peke pečemo na nekoliko višji temperaturi. Mango in pomarančo olupimo ter zrežemo na kocke, po želji jih lahko pokapamo s s sojino omako. Na krožnik naložimo lososove kotlete, dodamo narezano sadje in še katero drugo prilogo ter postrežemo.

Aromatični ribji file
Profimedia

Aromatični ribji file

Potrebujemo: po en večji file poljubne ribe na osebo, 4 žlice olivnega olja, sok limone, žličko gorčice, žličko worcestrske omake, sol, poper, sesekljan strok česna, sesekljana sveža zelišča (peteršilj, timijan, rožmarin).

Iz vseh naštetih sestavin (razen rib) pripravimo marinado in v njej pustimo ribe vsaj dve uri v hladilniku. Preden začnemo ribe peči, jih pustimo, da se segrejejo na sobno temperaturo. Segrejemo rešetko žara ali ploščo na srednjo temperaturo, fileje pa dobro odcedimo. Pečemo jih pet do sedem minut (odvisno od debeline), vmes pa jih večkrat premažemo z marinado. Postrežemo jih s svežo zelenjavo ali z zelenjavo, pečeno na žaru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta