Ščepec bele čarovnije: V vaši omarici se skriva rešitev za večino vaših gospodinjskih težav

Bonbon Bonbon
11.03.2021 06:00
Soda bikarbona ne ogroža okolja, je poceni in nam v gospodinjstvu lahko pomaga na sto in en način.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Soda bikarbona. Z njo lahko umijemo sadje, jo spijemo z vodo in želodcu olajšamo prebavo. Zelo uporabna je v kuhinji. Že od umivanja sadja in zelenjave naprej. Ni sicer dezinfekcijsko sredstvo, saj nima baktericidnega učinka, povzroča pa povišano alkalno vrednost pH in tako učinkovito preprečuje razvoj mikroorganizmov. Dodajanje sode bikarbone vodi (25 gramov na dva litra vode) bo pripomoglo, da se bo meso hitreje skuhalo in bo mehkejše. Enako velja za stročnice, tudi za suho sadje, če ga kuhamo, hitreje se bo skuhala tudi vsa zelenjava in ob tem ohranila lepo barvo.

Profimedia

Pri peki peciva prispeva k rahljanju testa, nikakor pa ne more biti nadomestek za kvas. Ni nadomestek za detergent za pomivalni stroj, prispeva pa k njegovi večji učinkovitosti in mehča vodo. Tudi v pralnem stroju prispeva soda bikarbona k počasnejšemu nabiranju vodnega kamna (zadostuje, če je ob vsakem pranju dodamo za žličko), z njo pa učinkovito odstranjujemo trdovratne madeže z oblačil (trava, črnilo …).

Profimedia

Z mešanico sode in vode natremo umazanijo - sveže madeže le potresemo s sodo, pustimo stati kakšno uro in potem operemo pri izbranem programu. Zasušene madeže pa najprej natopimo z vodo, premažemo z mešanico sode in vode, pustimo, da se posuši, potem oblogo odstranimo in perilo operemo kot običajno. Ne smemo je uporabljati pri pranju volne in svile. Z mešanico sode in vode natremo trdo kožo na petah, zmehčala se bo in lažje jo bomo odstranili.

Profimedia

Če se potimo, pri roki pa nimamo dezodoranta, si lahko za prvo silo pomagamo s sodo bikarbono. Stresemo jo v dlan, malo podrgnemo in nanesemo pod pazduhe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta