Se vsak dan borite s pekočo zgago? Na ta način se je boste znebili takoj in to brez tablet

Bonbon Bonbon
10.10.2022 06:00

Skorajda ni človeka, ki se ni bi vsaj enkrat srečal z zgago - pekočim občutkom ali bolečino za prsnico, ki se pojavi kmalu po hranjenju. Enkrat letno naj bi doletela več kot polovico ljudi, enkrat mesečno skoraj vsakega četrtega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Tudi zaradi hitrega načina življenja in nezdravih življenjskih navad, denimo tega, da ljudje izpuščajo obroke hrane in se potem preveč najedo (morda šele popoldan ali celo zvečer), pa hitre prehrane in podobnega je ljudi s težavami z zgago vse več. Težave so pogostejše pri moških. Z zgago se pogosto srečajo tudi ženske med nosečnostjo, vendar je takrat težava praviloma le prehodnega značaja in po nosečnosti mine sama od sebe.

Zgaga nastane zaradi draženje sluznice požiralnika, ki ga povzroči vračanje (refluks) želodčne kisline nazaj v požiralnik; ker požiralnik nima enake zaščitne sluznice kot želodec, se pojavi pekoč občutek, lahko tudi bolečina. Pojavi se lahko občasno zaradi uživanja določene vrste hrane, kave, alkohola, pri nekaterih pogosteje, nekateri pa imajo težave, ker se želodčna kislina čezmerno izloča oziroma prepogosto zateka nazaj v požiralnik, praktično ves čas.

Profimedia

Zlasti če so težave zgolj občasne in jih ne spremljajo kakšni drugi bolj alarmantni simptomi (na primer nerazložljivo hujšanje, ponavljajoče se bruhanje, odvajanje črnega blata oziroma blata s primesjo krvi, izguba apetita, nenavadna utrujenost in podobno), ko je potreben takojšen obisk pri zdravniku, se ljudje vsaj na začetku zoper zgago bojujemo sami. Pogosto zadostuje že to, da se izogibamo hrani in navadam, po uživanju katerih občutimo to neprijetnost. Izkušnje kažejo, da mnogim škodijo mastna, zlasti ocvrta hrana, čokolada, orehi, lešniki, česen, čebula, močne začimbe, citrusi, tudi paradižnik. V zvezi s pijačami se težave z zgago najpogosteje pojavljajo po uživanju gaziranih pijač, kave in pravega čaja ter alkoholnih pijač, predvsem piva in žveplanega vina. Posameznik mora sam ugotoviti, katera hrana in pijača mu škodita.

Težave lahko zmanjšamo, če že ne povsem preprečimo, s tem da se izogibamo obilnim obrokom hrane in namesto tega uživamo več manjših obrokov, enakomerno razporejenih čez dan. Potem ko začutimo zgago, se priporoča popiti nekaj požirkov vode, ker ta pomaga razredčiti in izprati kislo želodčno vsebino, ki je zašla v požiralnik. Pomembno je tudi to, da vsaj dve do tri ure pred spanjem ne jemo. Prav tako se odsvetuje telovadba takoj po hranjenju. Pomaga tudi to, da ne nosimo tesnih oblačil, ne dvigujemo težkih bremen in se izogibamo stresu. Ponoči si zvišajmo vzglavje, tako da sta glava in zgornji del telesa med spanjem nekoliko dvignjena. Kadilcem se (pa ne le zaradi zgage) svetuje, da prenehajo kaditi, tisti s preveliko telesno težo naj shujšajo. Med domačini nasveti se omenjajo tudi zeliščni sokovi, zlasti korenčkov. Koristno se pri nekaterih pokaže tudi uživanje medu, dobrodošla sta lahko tudi sok aloe vere in čaj iz lanenega semena.

Profimedia

Zgaga je neprijetna težava, spremljajo jo lahko kisel ali grenak okus, dvigovanje hrane nazaj v usta, ustni zadah, bruhanje, razjede v ustih in grlu. Zoper to težavo si je mogoče pomagati tudi z zeliščno mešanico proti zgagi, čaji za želodec, ki zmanjšajo izločanje kisline v želodec. V lekarnah so za lajšanje zgage na voljo zdravila, ki se dobijo brez recepta. Ena nevtralizirajo želodčno kislino (antacidi), druga zmanjšujejo izločanje želodčne kisline v želodec (eni so zaviralci receptorjev H2, drugi so zaviralci protonske črpalke).

Če vsi prej našteti ukrepi po dveh tednih ne učinkujejo in olajšanja ni, ali pa se težave še večajo, je seveda edina prava pot obisk zdravnika. Tudi za navidezno morda ne ravno hudimi zdravstvenimi težavami se namreč vendarle skriva kakšno resnejše obolenje. Prav tako se je treba na zdravnika obrniti pri ponavljajočih se težav z zgago in če se težave ponovijo v prvem mesecu po prekinitvi samozdravljenja z zdravili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta