Če so naši zobje (pre)občutljivi, moramo spremeniti način ščetkanja

Bonbon Bonbon
13.09.2022 06:00

Vas zaboli zob, ko popijete požirek hladne pijače ali si privoščite grižljaj sladoleda? Veliko ljudi čuti to močno in neprijetno bolečino, ki je ne smemo zanemariti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Občutljivost zob se razlikuje glede na posameznika, saj ljudje različno prenašajo bolečino, pojasnjujejo strokovnjaki ob tem, ko dodajajo, da je bolečina opozorilni znak, da nekaj ni v redu. Kdor prenaša bolečino in ne ukrepa, škoduje svojemu zdravju. Že res, da bolečina lahko pojenja, vendar se kasneje pojavi močnejša kot prej. Kaj torej storimo, kadar nas boli zob?

Če je bolečina močna in dolgotrajna ali se nenehno ponavlja, ne oklevajte in poiščite pomoč zobozdravnika, je pravilo številka ena, ki ga ne smete zanemariti. Dotlej pa uporabite sredstva, ki blažijo bolečino, najboljše so protibolečinske tablete. A ne uporabljajte jih brezglavo, za nasvet povprašajte farmacevta v lekarni. Toda vedeti morate, da protibolečinska sredstva ne odpravljajo vzroka bolečine. Kot prvo pomoč lahko uporabite tudi vrečko z ledom ali hladno vodo in vlažno krpo.

Proti akutnim bolečinam učinkujejo tablete, ki vsebujejo ibuprofen, paracetamol in acetilsalicilno kislino. Zobozdravnika obvestite o tem, katera zdravila ste jemali, zlasti pred operativnim posegom. Protibolečinska sredstva vedno uživajte z veliko količino vode in nikoli na prazen želodec. Večina tablet začne delovati šele po pol ure ali po eni uri in deluje približno dve uri. Če je vzrok za bolečino stomatološki poseg, ga je treba čim prej ponoviti.

Profimedia

Zakaj se pojavi bolečina?

Vzrokov je več, najpogostejši so:

  • vnetje zobnega tkiva (pulpe) zaradi globokega kariesa,
  • vnetje kosti ob vrhu korenine,
  • vnetje zaradi rastočega zoba, zlasti modrostnega,
  • vnetje paradontalnega žepka ob zobu (paradontitis, apsces); pri tej bolezni se bolečina pojavi šele v zadnjem stadiju,
  • preobčutljivi zobni vratovi, kjer je dlesen odstopila, zmanjšala pa se je tudi kost okoli zoba,
  • slab položaj zoba in obremenitev zaradi stiskanja; pri tem lahko pride do razpok na najtanjših delih zobne sklenine, pojavi se občutljivost zobnih vratov.

Bolečine se lahko pojavijo tudi po nekaterih stomatoloških posegih. Prevelika toplota oziroma pomanjkljivo hlajenje med brušenjem lahko povzročita zobobol. Kovinska polnila brez primerne izolacijske podlage na dnu zoba lahko povzročijo močno bolečino, ki jo občutimo pri žvečenju hrane. Bolečine lahko povzročijo tudi kemijski dražljaji med čiščenjem, kompozitna polnila ter previsoka polnila, krone in slabo prilagojeni mostički in proteze, opozarjajo strokovnjaki ob tem, da pa se povečana občutljivost lahko pojavi tudi pri zdravih zobeh. Če boste na zdrav zob prislonili kocko ledu, boste začutili bolečino. Ste vedeli, da je to je eden od načinov, s katerimi v stomatoloških ordinacijah preverjajo, ali je zob živ. Ko nekdo ne reagira na to bolečino, se pojavi sum, da zob ni več živ (vitalen). Tudi pretirano občutljivi zobje so lahko problematični, če gre za določeno vrsto vnetja zobnega tkiva (pulpitis).

Pretirano občutljivi zobje so pogost pojav, saj se, razkrivajo raziskave, kar pri vsakem četrtem pacientu pojavi pretirana občutljivost zobnih vratov. Zobni vratovi so zelo specifično področje, saj najpogosteje nimajo zaščitnega sloja sklenine, ki preprečuje prenos dražljajev na zobno pulpo, zaradi česar je dentin (živo tkivo, v katerem so podaljški celic) preveč izpostavljen. Vsak dražljaj (kemijski, toplotni) lahko prodre do pulpe, kar občutimo kot močno bolečino. Vzrok za to je lahko umikanje dlesni, ki se pojavi z leti, ali pa premočno in napačno ščetkanje zob, pri čemer uporabljamo preveč trdo zobno ščetko in ščetkamo z napačnimi gibi.

Profimedia

V tem primeru je treba najprej spremeniti način ščetkanja zob po navodilih zobozdravnika. Pravilna tehnika ščetkanja je dokaj zahtevna, zaradi česar so potrebni dodatna navodila in redni pregledi, s katerim bi zagotovili pravilno umivanje zob.

Preobčutljivost zob lahko povzročijo tudi nepravilen ugriz, stiskanje ter škripanje z zobmi med spanjem in odsotnost pravilne ortodontske terapije.

Ob terapiji lahko uporabljate tudi posebne zobne paste, ki v nekaterih primerih zadostujejo za odpravo težav. Zobni vratovi pa se lahko poškodujejo tudi med paradontološkim posegom. Odstranjevanje zobnega kamna in zobnih oblog poškoduje zobne vratove, ki lahko kratkotrajno reagirajo na spremembe v temperaturi ter na sladke in kisle dražljaje. Če bolečina po nekaj dneh ne izgine, je treba razmisliti o dodatnih terapevtskih posegih, kot je uporaba fluoridnih ali klorheksidnih premazov. Vedeti pa je treba, da je izrazito občutljive zobne vratove težko pozdraviti, v nekaterih primerih je potrebno tudi kirurško zdravljenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta