Se zbudite izžeti kot cunja? Presenečeni boste, kaj se z vašim telesom dogaja ponoči

Bonbon Bonbon
23.04.2021 06:00
Če ste prepričani, da se vaše telo med spanjem popolnoma izključi, se motite. Med nočnim počitkom v vašem telesu potekajo številne pomembne funkcije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Tretjina ljudi premalo spi, kar je zelo slabo. Kakovosten spanec izboljšuje telesno vzdržljivost in razpoloženje ter je ključnega pomena za umsko in telesno obnavljanje. Nekoč so verjeli, da med spanjem zapademo v popolnoma pasivno stanje, vendar danes vemo, da je spanje zelo dinamičen čas, med katerim v telesu potekajo vitalni procesi. Zato ne ostajajte budni pozno v noč samo zato, da bi do konca pogledali nek film, ampak omogočite svojemu telesu nadvse potreben počitek.

Prebava

V nasprotju s pogostim prepričanjem se pred spanjem ni treba za vsako ceno odreči hrani. Čeprav gibanje pomaga, se prebavni sokovi izločajo in stimulirajo prebavo tudi med spanjem. Raven krvnega sladkorja zdrave osebe se ponoči ne bi smela spremeniti. V primeru, da ste večerjali zelo zgodaj, lahko stopnja sladkorja ponoči pade, zaradi česar se zbudite z občutkom lakote.

Koža

Kakovosten nočni spanec se z razlogom imenuje lepotni spanec. Raziskave so pokazale, da se koža ponoči obnavlja: proizvaja nove celice in pospešuje luščenje odmrlih. Možgani ponoči izločajo približno 70 odstotkov rastnega hormona, ki spodbuja obnovo tkiv, tudi kože. Rastni hormon se pospešeno izloča med 22.30 in 3. uro. Torej, če se boste odpravili spat pred 23. uro, bo vaša koža lepša.

Profimedia

Oči

Sanjanje je najbolj dinamičen del noči za vaše oči, ki se takrat pospešeno premikajo pod zaprtimi vekami. Strokovnjaki še niso popolnoma prepričani, zakaj se to dogaja. Ena od teorij je, da oči potrebujejo stimulans, da bi jih žleze v vekah vlažile, saj roženica nima lastne oskrbe s krvjo.

Pas

Povprečna oseba med uro spanja porabi 86 kalorij, kar je enako porabi kalorij ob ležanju na kavču. Če vam primanjkuje spanca, lahko hitro pridobite nekaj centimetrov okoli pasu. Raziskava, ki je potekala 16 let in so jo izvedli med ženskami, ki so ponoči spale manj kot 5 ur, je pokazala, da imajo te ženske za dva odstotka večjo verjetnost, da se močno zredijo (tudi za več kot 12 kilogramov). Strokovnjaki menijo, da spanje uravnava hormone, ki nadzirajo tek. Pomanjkanje spanca povečuje stopnjo hormona lakote, ki se nahaja v celicah trebušnega tkiva. S tem se znižuje stopnja hormona sitosti, ki obvešča možgane, da je želodec poln.

Srce

Če zanemarimo nočne more, se srce med spanjem odlično spočije. Kot vsa druga tkiva ali celice našega organizma ima tudi srce rezerve energije, ki jih mora obnavljati. Novejše raziskave kažejo na večje tveganje za razvoj bolezni srca pri ženskah, ki premalo spijo (manj kot štiri ure na noč). Morda tudi zato, ker pomanjkanje spanca povezujemo z vnetnimi procesi v telesu, ki so povezani z boleznimi srca.

Pljuča

Nočno dihanje je v glavnem mirno in enakomerno, razen med sanjami. Morda spadate med dva odstotka žensk (štiri odstotke moških), ki trpijo za apnejo. Motnja izzove močne vibracije, ki povzročijo zapiranje zračnih poti, zaradi česar se med hlastanjem za zrakom prebujate; ob tem tudi glasno smrčite. Če se zjutraj zbujate neprespani in utrujeni, se ponoči prav gotovo pogosto zbujate. Svetujemo vam, da se posvetujete z zdravnikom.

Mišice

Spanje je zelo pomembno za sproščanje mišic. Žleza hipofiza ponoči izloča rastni hormon, ki zagotavlja normalno rast in obnavljanje mišic. Znanstveniki so odkrili, da pomanjkanje spanja lahko neugodno vpliva na telesno pripravljenost, ker nenaspano telo slabše predeluje in izkorišča glukozo.

Profimedia

Imunski sistem

Znanstveniki verjamejo, da sta spanje in naravni obrambni mehanizem telesa močno povezana. Medtem ko spimo, imunski sistem uravnava stopnje kemičnih snovi, ki nas varujejo pred vnetji. Ameriške raziskave so pred časom pokazale, da so za prehladom pogosteje oboleli anketiranci, ki niso dovolj spali. Pomanjkanje spanja zvišuje tudi stopnjo stresnega hormona kortizola v telesu.

Skrivnosti dobrega spanja

Da bi popolnoma uživali v nočnem počitku, preizkusite naslednje nasvete:

- Tri ure pred spanjem zaužijte hrano, bogato s triptofanom, to so lahko polnozrnati keksi ali mlečni napitki. Telo uporabi triptofan za proizvajanje melatonina, ki spodbuja zaspanost.

- Privoščite si toplo kopel. Pred spanjem se mora vaše telo ohladiti. Med kopanjem se bo temperatura vašega telesa znižala.

- Pred spanjem ne glejte televizije in ne uporabljajte prenosnega računalnika v postelji. Umetna svetloba zavira sproščanje melatonina, ki povzroča zaspanost, in vpliva na izločanje stresnega hormona kortizola.

- Pred spanjem se izogibajte alkoholu. Nekaj kozarcev bo morda res povzročilo zaspanost, vendar bo tudi preprečilo, da bi telo in možgani sprejeli blagodejne učinke tretje in četrte faze spanja.

- Pred spanjem vsaj štiri ure ne telovadite. Telo in um morata biti umirjena, da bi lahko zaspali. Po adrenalinski telovadbi telo potrebuje štiri ure za sprostitev in ohladitev.

Spanje, ki obnovi in polepša

Kupite si kakovostno vzmetnico, saj v postelji preživite kar tretjino življenja. Anatomski vzglavniki bodo prav tako izboljšali kakovost vašega spanja. Privoščite si kakovostno, gosto tkano prevleko za vzglavnik. Fina bombažna tkanina je mehkejša do kože na obrazu.

Kopel z dišečo soljo in magnezijem, ki si jo privoščite pred spanjem, vas bo pomirila. Magnezij naravno pomirja, z minerali obogatene soli pa sproščajo.

Ne pozabite, da je vaša spalnica vaše osebno svetišče. Zato vanjo ne vnašajte prenosnikov, televizorjev in mobilnih telefonov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta