Se že nekaj časa počutite čudno in razdražljivo? To so znaki, da imate težave s ščitnico

Bonbon Bonbon
23.06.2022 06:00

Na delovanje človeškega telesa pomembno vplivajo hormoni, ki jih izločajo žleze z notranjim izločanjem. Ena najpomembnejših endokrinih žlez je ščitnica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Hormoni, ki jih ščitnica izloča, nadzirajo vse presnovne procese v telesu, tudi hitrost telesnega metabolizma, hitrost bitja srca in dihanja, rast in razvoj živčnega sistema in številne druge.

Zato je zelo pomembno, da se ščitnični hormoni izločajo v pravilnem razmerju. Če se iz kakršnegakoli razloga zgodi, da začne ščitnica izločati preveč ali premalo hormonov, se ta sprememba kmalu pokaže v obliki različnih znakov in težav, od katerih se nekateri lahko razvijejo v zelo resne zaplete, ki ogrožajo celo življenje.

Zapletena hormonska zanka

Ščitnica leži v vratu, od spredaj in s strani jo obdaja sapnik. Je dobro tipljiva, zato se otipavanje ščitnice uporablja kot diagnostična metoda pri ugotavljanju povečanja žleze. Normalna ščitnica tehta 10 do 30 gramov in je sestavljena iz dveh režnjev, ki sta povezana s tkivnim mostičkom. Včasih iz tega mostička izrašča navzgor proti čeljusti še tretji trak ščitničnega tkiva. V bližini ščitnice je posejanih še 2 do 8 endokrinih obščitničnih žlez.

Ščitnica izloča hormone v zapleteni "hormonski zanki", v kateri imata glavno vlogo hipotalamus in hipofiza, ki ščitnico s svojimi hormoni spodbujata k izločanju ščitničnih hormonov. Ta sta dva - trijodotironin (T3) in tiroksin (T4). Za pravilno delovanje ščitnice morajo usklajeno delovati tudi beljakovine, ki v krvi vežejo ščitnične hormone, v jetrih in drugih tkivih pa mora tudi ustrezno potekati pretvorba hormona T4 v T3.

Profimedia

Za tvorbo hormonov potrebuje ščitnica tudi jod, ki je prisoten v vodi in hrani. Ščitnica ga "prestreže" in vgradi v hormone, ki jih izloča. Zaradi zapletene povezave vseh teh dejavnikov so za natančno oceno pravilnosti delovanja ščitnice potrebne temeljite laboratorijske preiskave.

Premočno delovanje ščitnice

Če ščitnica tvori preveč ščitničnih hormonov, govorimo o hipertiroidizmu. Takrat se vsa presnovna dogajanja v telesu pospešijo. Srce bije pospešeno in/ali neredno. Krvni tlak naraste, bolnik se obilno poti, tresejo se mu roke. Mnogi so živčni, utrujeni, slabotni, mučita jih nespečnost in driska. Apetit je povečan, vendar bolnik ponavadi shujša.

Če pretiranega delovanja ščitnice ne zdravimo takoj, se lahko v določenih pogojih pojavijo hudi zapleti, celo smrtno nevarna hipertirotična kriza. Hipertiroidizem zdravimo z zdravili, kirurško ali z dodajanjem radioaktivnega joda.

Premajhno delovanje ščitnice

Če ščitnica tvori premalo ščitničnih hormonov, govorimo o hipotiroidizmu. Znaki tega stanja so pogosto nejasni in neizraziti, velikokrat jih pripišejo depresiji. Bolnik govori počasi, veke ima napol spuščene, ima redke in zelo suhe lase ter suho in hrapavo kožo. Mnogi se zredijo, trpijo zaradi zaprtja in slabo prenašajo mraz. Srčni utrip je počasen. Ščitnica slabše deluje tudi tistim ljudem, ki s hrano zaužijejo premalo joda. Najbolj tipičen znak je golšavost.

Nezdravljen hipotiroidizem lahko povzroči anemijo, znižanje telesne temperature in odpovedovanje srca. Bolezen zdravimo z zdravili, ki jih je večinoma treba jemati vse življenje.

Vnetja in rak na ščitnici

Poznamo tri oblike vnetja ščitnice, in sicer Hashimotov tiroiditis, subakutni granulomatozni tiroiditis in tihi limfocitni tiroiditis. Vnetje ščitnice se pogosto razvije v prehoden hipotiroidizem, lahko pa je ščitnica tudi vneta, a ob tem njeno delovanje ni moteno.

Ščitnica je pogosto tudi tarča rakavih obolenj. Te vrste raka se najpogosteje pojavijo pri ljudeh, ki so jim obsevali glavo, vrat ali prsni koš. Rakava tvorba v ščitnici zraste kot majhen vozlič, le redko se poveča cela ščitnica. Vedeti pa je treba, da večina ščitničnih vozličev ni rakasta, tudi rak na ščitnici je v visokem odstotku ozdravljiv.

Profimedia

Znaki bolezni ščitnice

Hipertiroidizem (premočno delovanje ščitnice)

- hitro bitje srca

- visok krvni tlak

- vlažna koža in močno potenje

- drhtenje in tresenje

- živčnost

- povečan apetit in hkratno hujšanje

- motnje spanja

- pogosto odvajanje blata, driska

- šibkost

- odebeljena koža goleni

- nabrekle veke, pordele in izbuljene oči

- preobčutljivost oči na svetlobo

- zmedenost

Hipotiroidizem (premajhno delovanje ščitnice)

- počasno bitje srca

- hripavost

- zabuhel obraz

- redke obrvi

- zapiranje vek

- slabo prenašanje mraza

- zaprtje

- povečanje telesne teže

- redki suhi lasje

- suha, luskasta koža goleni

- sindrom karpalnega kanala

- zmedenost, depresija

- demenca

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta