Slabo prebavljate obroke? Obstaja preprosta rešitev, ki jo najbrž že imate v shrambi

Bonbon Bonbon
18.08.2021 06:00
Slabo prebavljate obroke, zato vas večkrat boli trebuh? Se vas loteva prehlad? Kašljate? Ste vročični? Slabe volje? Za vse to in še kaj bo poskrbel "ogenj" iz korenike ingverja, tropske rastline, ki ima latinsko ime Zingiber officinale in jo lahko kupite v katerikoli trgovini z zelenjavo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia
Profimedia

Rjavkaste, rahlo skrivenčene korenine so, kakor jih v svoji knjigi Zelenjava, druga moč naravne hrane opisuje Dario Cortese, aromatično pikantno veličastje, ki obnovi in razplamti prebavni ogenj, spodbuja presnovo in nam vrača veselje do življenja. Če nam ga ne manjka, tako veselja kot življenja, pa ga samo še okrepi.

Ingverjevo korenino, torej sveži ingver, lahko hranimo v hladilniku, vendar v kakšni pokriti posodi ali zavito v folijo. Za uporabo jo najprej operemo pod tekočo vodo, potem na tanko olupimo in si ingver pripravimo, kakor nam najbolj ustreza: tanko rezinico svežega lahko prežvečimo pred obrokom in po njem, ker nam pomaga prebaviti hrano; lahko si ga naribamo in zmešamo z medom ter použijemo zjutraj in zvečer žlico takega pekoče-sladkega "zvarka" ob prehladih in vročini; lahko si naribanega skozi gazo stisnemo v sok in žličko ali dve dodamo čaju, soku, vinu; dva do tri centimetre dolg kos olupljene korenine lahko damo kuhat v govejo, zelenjavno in druge juhe; lahko ga naribamo v solate, sadne kupe, v omake in še in še možnosti je.

Profimedia

"Poleg snovno nemerljivih prispevkov je ingver najodkritosrčnejša pomoč Vzhoda bolni civilizaciji Zahoda. Kar drugod v prehrani pomeni česen, takšno vlogo ima v tropskem pasu ingver. Vendar tudi tam pogosto skupaj z ingverjem na veliko uporabljajo česen, ingver pa je pri nas bolj redek gost," še piše Cortese. In poudarja, da je ingver splošni razstrupljevalec in čistilec telesa z močno izraženo poživljajočo in razkuževalno vlogo. Pospešuje torej oziroma zelo učinkovito uravnava telesno presnovo. Zato ni nenavadno, da je v krajih, kjer ga veliko uporabljajo v prehrani, tako rekoč zdravilo za vse, od glavobola do revme, pa za razkuževanje ran, obloge proti bolečinam zelo različnih vrst in še kaj.

Razvnema prebavni ogenj

Ingver vsebuje precej magnezija in železa. Ker pa ga lahko pojemo zelo malo, je količina teh in drugih rudnin ter vitaminov zanemarljiva. Prav tako ni pomemben zaradi bioaktivnih barvil, ampak zaradi prodorno delujočega eteričnega olja s pridruženimi stotnijami drugih sestavin, nas še poučuje Cortese. Korenike ga vsebujejo do dobre tri odstotke. Pekoč okus mu daje zingeron, vsebuje pa še precej drugih sestavin s končnicama -ol in -on. Kot so gingeroli in shogaoli pa encim zingibain, ki deluje podobno kot papin (v papaji) ali bromelain (v ananasu). Ta denimo razgrajuje beljakovine, takoj ko pride v stik z njimi, vendar ga kuhanje uniči.

Profimedia

Vpliva tudi na življenjsko tekočino, saj ohranja oziroma sploh omogoča zdravo pretočnost krvi in iz nje odstranjuje odvečne maščobe. Učinkuje protivnetno in s pospeševanjem presnove vpliva na zmanjšanje težav zaradi presežka sečne kisline v sklepih, torej pomaga pri revmi in artritisu. Ob tem pa še krepi sluznice, čisti dihalne poti, pomaga odpravljati zamaške sluzi v sinusih in spodbuja izkašljevanje. V ta namen je najučinkovitejši poparek.

Ingver torej razvnema prebavni ogenj in je tako temelj za obnovitev presnovne moči telesa, če je ta seveda potrebna. Obenem učinkovito razkužuje prebavila. "Vendar vsem, ki jim presnovni ogenj gori z velikim plamenom, tega lahko premočno razplamti in nadraži prebavila. Zato velja tako zanj kot tudi za česen: ne preveč naenkrat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta