V vaši shrambi se skriva začimba, ki zavira staranje, preganja utrujenost, zadah, ženske težave ...

Bonbon Bonbon
25.05.2021 06:00
Cimetovec je drevo ali grm, njegovo lubje pa uporabljamo kot začimbo, ki je ni treba posebej predstavljati - cimet. V Evropi ga največ uporabljamo za peko slaščic, za napitke in kompote, v mnogih nacionalnih kuhinjah je nepogrešljiv pri mesnih jedeh, v kitajski tradicionalni medicini pa so od davnine cenili njegove zdravilne učinke - nenazadnje najdemo med važnimi sestavinami t. i. tigrove ali kitajske masti, ki lajša mišične in sklepne bolečine, prav cimet.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Cimet deluje proti bakterijam, virusom in glivicam, pospešuje cirkulacijo, stimulira osrednji živčni sistem, uničuje proste radikale, zadnja leta pa na veliko preučujejo njegovo sposobnost, da "oponaša" insulin in znižuje sladkor v krvi. Cimet je začimba, ki je še posebej pozimi dobrodošla, saj sodi med tiste, ki telo "grejejo", dokazano pa tudi odganja melanholijo.

Kupite kakovostnega!

Če boste uporabljali cimet v zdravilne namene, poskrbite, da boste kupili zares kakovostnega, najbolje v trgovinah z zdravimi živili ali pripravke v lekarnah. Cenene različice cimetovega prahu namreč vsebujejo veliko kumarina, ki je zdravju škodljiv - tak naj bi bil predvsem cimet, ki je uvožen s Kitajske. Dnevno lahko zaužijemo do dve čajni žlički cimeta, njegove blagodejne posledice za zdravje pa bomo čutili od 3 do 6 mesecev po začetku jemanja. Pri naravnih zdravilih pač ni hitrih bližnjic. Uživanju cimeta v večjih količinah se naj odpovedo ljudje z želodčnimi težavami, nosečnice in doječe matere in seveda tisti, pri katerih se pojavlja alergija na sestavine cimeta.

Profimedia

Raziskave so pokazale, da je za zdravje idealna kombinacija cimet in med:

Srčno-žilna obolenja: Vsako jutro si pripravimo zajtrk iz čajne žličke cimetovega prahu, ki ga pomešamo z dvema žlicama medu. Mešanico si lahko namažemo na kruh, ali z njo osladimo čaj, mleko, belo kavo. Mešanica znižuje holesterol in trigliceride, znižuje krvni tlak, zmanjšuje pojav ali ponovitev srčne kapi, krepi srce in obenem zmanjšuje zadihanost. Flavoni v cimetu so močni antioksidanti, ki krepijo žilne stene.

Infekcije mokril: v skodelico mleka ali čaja vmešamo dve žlički cimeta v prahu, žličko medu in popijemo. Napitek uničuje bakterije v sečnem mehurju.

Artritis: Med in vodo zmešamo v razmerju 1:2, dodamo čajno žličko cimeta, dobro zmešamo in z zmesjo masiramo obolele sklepe. Redno pitje - zjutraj in zvečer ena skodelica - čaja, v katerega smo dali dve žlički medu in čajno žličko cimetovega prahu, pa naj bi zelo omililo težave tudi pri kroničnem artritisu.

Rak: Cinamal aldehidu, spojini, ki je v cimetu, pripisujejo protirakavo delovanje, vendar raziskave še potekajo. Spojina namreč "popravlja" poškodbe DNK. Pri bolnikih z rakom želodca ali kostnega raka pa se je odlično obnesla kura uživanja jušne žlice medu s čajno žličko cimetovega prahu trikrat na dan mesec dni.

Utrujenost: V steklenem kozarčku zmešamo enako količino medu in cimeta. Vsak dan dvakrat popijemo pol jušne žlice te mešanice, raztopljene v kozarcu vode. Prvič si privoščimo napitek zjutraj na tešče, drugič pa okrog tretje ure popoldne, da si vrnemo vitalnost. Že po nekaj dneh bomo opazili razliko.

Za dolgo življenje in počasno staranje so že stari Kitajci priporočali redno uživanje medu in cimeta. Zavremo vode za tri skodelice, prelijemo preko zelenega čaja. Odcedimo in v čaj vsujemo 1 žličko cimetovega prahu, dodamo 4 žličke medu in pijemo po četrt skodelice štirikrat na dan.

Profimedia

Neprijeten zadah: Zjutraj na tešče grgramo toplo vodo, v katero smo zamešali 1 čajno žličko medu, pomešanega s cimetom.

Prehladne bolezni: Cimet je odlično preventivno zdravilo proti prehladnim boleznim. Pri infekcijah dihal in nahodu si pripravimo inhalacijo s cimetovim eteričnim oljem.

Slaba prebava: Cimet poživi peristaltiko črevesja, obenem pa pomirja kolike in odpravlja napihnjenost in vetrove. Vmešan v toplo mleko je bil nekoč zdravilo proti griži.

Ženske težave: Ker deluje antibakterijsko in antiglivično, je uživanje cimeta dobrodošlo pri zdravljenju belega toka, okužbe s kandido in drugih okužb nožnice. Obenem pa lajša boleče menstruacije in ugodno vpliva na menstruacijski ciklus.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta