Slastno pikanten in zdravilen: Hren pomaga pri celi vrsti težav

Bonbon Bonbon
06.04.2022 06:00

Škoda, da se nanj večinoma spomnimo le v velikonočnem času, ko korenine hrena ponazarjajo tri žeblje, s katerimi je bilo Jezusovo telo pribito na križ.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V ljudskem zdravilstvu hren velja za živilo, ki spodbuja prebavo in razkužuje, slovi tudi kot naravni diuretik ter sredstvo za zdravljenje bolezni dihal in okužb sečil. Obkladek z nastrganim hrenom naj bi pomagal pri zobobolu, glavobolu, astmi in bolečinah v sklepih. Med vsemi rastlinami vsebuje največ peroksidaze – encima, ki dokazano spodbuja prekrvavitev in celjenje ran, prav tako naj bi zniževal visok krvni tlak. Hren vsebuje kalij, kalcij, magnezij in fosfor, bogat je tudi z vitaminoma C in B.

Profimedia

Neopran hren hranite v tesno zaprti vrečki v hladilniku. Narezanega ali nastrganega porabite v nekaj dneh, saj se hitro suši, lahko ga namočite v kis. Za omilitev ostrega okusa in vonja mu lahko dodate nastrgano jabolko, smetano, skuto ali trdo kuhana jajca. Da ne potemni, nanj kanite nekaj limoninega soka. Poleg korena lahko uporabite tudi listje, ki ima blažji okus, okusna pa so tudi prekuhana mlada stebla. Hren so poznali že v antičnih časih, saj je upodobljen na stenskih freskah v italijanskih Pompejih. Kljub vsem zdravilnim učinkom ni dobro pretiravati z uživanjem hrena, tudi če ste zdravi. Izogibajo naj se mu tisti, ki imajo težave s ščitnico, prav tako nosečnice in doječe matere. V hrenu je namreč nekaj sestavim, ki dražijo kožo in sprožijo alergije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta