So vaše noge težke in utrujene? Tako pravočasno prepoznate, da z vašimi venami ni vse v redu

Bonbon Bonbon
24.05.2022 06:00

Pravočasno prepoznavanje težav z venami je nujno za učinkovito ukrepanje in preprečevanje tovrstnih kroničnih zapletov. Kako ugotoviti, ali imate znake venskega popuščanja?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Občutek težkih, utrujenih nog je običajen znak venskega popuščanja. Po daljšem stanju ali ob koncu dneva se namreč v nogah ustvari pritisk zaradi zastale krvi, ki se zaradi venskega popuščanja ne more optimalno prečrpati navzgor proti srcu.

Ali dvigovanje nog zmanjša utrujenost, težo ali otekline nog?

Če po treh do petih minutah dvignjenih nog nad nivo srca prinese olajšanje, je lahko vzrok težav vensko popuščanje. Dvig nog namreč olajša pretok venozne krvi proti srcu, zaradi česar se zmanjšajo utrujenost, teža in otekline nog.

So vaše noge nemirne?

Če so vam diagnosticirali sindrom nemirnih nog ali če imate nevzdržno potrebo po premikanju nog in neprijeten občutek v nogah, je to lahko zaradi venskega popuščanja. Mnogokrat namreč z venskimi težavami izgine tudi sindrom nemirnih nog in s tem potreba po jemanju zdravil proti temu.

Imate vidne modre vene ali pajkaste vene pod kožo na nogah?

Zgodnji znak venske bolezni je tudi pojav omenjenih venskih žil. Odpravljanje teh zato ne le izboljša videz nog, ampak tudi prepreči nadaljevanje težav z venami.

Vam otekajo noge?

Nenormalno nabiranje tekočine v gležnjih, stopalih in nogah je lahko posledica slabšega delovanja ven v nogah, ki ne morejo krvi učinkovito prečrpavati navzgor proti srcu.

Imate otekle noge in ste noseči?

Nosečnost lahko zaradi hormonskih sprememb in pritiska otroka na spodnji del trebuha prav tako privede do otekanja nog in težav z venami.

Profimedia

So se vam vene izbočile pod kožo?

Če imate opisane znake, gre za krčne žile, ki so prav tako zgodnji znak venskega popuščanja. Lahko so boleče ali pa tudi ne. Nastanejo zaradi zastajanja krvi v venah, zaradi česar se te sčasoma razširijo in izbočijo. Če jih ne odpravimo, se lahko stanje poslabša, videz izbočenih ven pa bo vse grši. Verjetnost, da vam težave povzročajo krčne žile, so tudi naslednji dejavniki: če ste starejši od 40 let, pretežki, imate stoječe ali sedeče delo, ste premalo telesno aktivni, imate slabo cirkulacijo in visoko stopnjo tihih vnetij v telesu, ste noseči, ste ženska in uživate kontracepcijske tablete ali ste v meni ...

Vas noge občasno srbijo ali v njih čutite mravljince?

Vensko popuščanje se lahko izraža tudi kot srbenje in mravljinčenje v nogah. Ti občutki se lahko pojavijo po daljšem stanju ali celo v postelji ponoči. To so običajno znaki slabšanja začetnega venskega popuščanja.

Vas krči v nogah mučijo tudi ponoči?

Krče v nogah le redko povezujejo z venskim popuščanjem. Nastanejo po daljšem stanju ali mirovanju, ko se zastala kri dlje časa zadrži v nogah. Krči so lahko blagi ali pa močni in lahko motijo spanje.

Profimedia

Ali imate v rodu težave z venami na nogah?

Težave z venami naj bi bile tudi dedne. Kar pomeni, da če jih ima kdo v družini (starši, stari starši), je večja verjetnost, da prizadenejo tudi vas. Če so venski zapleti značilni za vaš rod, je dobro, kljub temu da nimate izraženih prej opisanih znakov, preveriti stanje ven s posebno aparaturo in pravočasno preprečiti težave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta