Spolni odnosi v nosečnosti - da ali ne? Se nosečnica res ne sme dotikati mačk? Raziskujemo mite ...

Bonbon Bonbon
13.06.2023 11:48

Nosečnice si pogosto postavljajo vprašanje, kaj smejo početi med nosečnostjo in česa ne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Izbrali smo nekaj odgovorov na najpogostejša vprašanja, ki bodo zagotovo prišli prav bodočim mamicam, saj so pogosto pod vplivom predsodkov ali "nasvetov", temelječih na govoricah. A zagotovo je za bodoče mame najbolje, če vedo, kaj dejansko smejo in česa ne smejo početi med nosečnostjo, da bi ta zanje in za otročka potekala tako, kot je treba.

1. Med nosečnostjo bi se morali na mesec zrediti za več kot kilogram!

Ne drži. Ni idealne rasti telesne teže med nosečnostjo, marveč je ta odvisna od posameznice. Najbolj pomembno je, da je prehrana med nosečnostjo zdrava, pestra in uravnotežena. Kljub temu pa ne bi smeli pretiravati, zato priporočajo, da se ženske med nosečnostjo zredijo za največ 15 kilogramov. Sploh v prvih mesecih nosečnosti se ne bi smeli zrediti. Prehitro pridobivanje telesne teže med nosečnostjo in številni odvečni kilogrami lahko nakazujejo na nosečniški diabetes.

2. Nosečnica se ne sme dotikati mačk, da ne bi dobila toksoplazmoze!

Ne drži. Brez skrbi lahko crkljate svojo mačko, če jo imate, vendar morate na začetku nosečnosti opraviti preiskavo, ki bo pokazala, ali imate protitelesa za toksoplazmozo. Po stiku z mačko bi si morali umiti roke, kakor tudi po stiku z vsako drugo živaljo. Pri čiščenju njenega "stranišča" bi morali uporabljati rokavice. Kljub temu pa ni priporočljivo, da se dotikate neznanih mačk.

Profimedia

3. Prepovedano je uživanje surove šunke in klobas!

Ne drži in drži. Ta prepoved velja samo za nosečnice, ki nimajo protiteles za toksoplazmozo, ki jih dokažejo s krvno preiskavo. Tako smejo klobase in salame uživati samo tedaj, če so bile te prej dlje časa zamrznjene, saj s tem uničimo toksoplazmozne ciste, ki se morebiti nahajajo v svinjskem mesu.

4. Med nosečnostjo bi morali poleg hrane uživati tudi vitaminske pripravke!

Ne drži. V prvem trimesečju so resnično koristni in učinkoviti samo pripravki s folno kislino in železom. Kljub temu pa nekatere ženske potrebujejo pripravke z vitamini in fluorom, vendar jim mora te predpisati zdravnik.

5. Po 35. letu narašča tveganje za spontani splav!

Drži. Pred 35. letom starosti je tveganje spontanega splava zaradi kromosomskih anomalij (denimo Downovega sindroma) 10-odstotno, po 40. letu starosti pa 15-odstotno. Zdi se, da so kromosomske anomalije posledica spremenjenega mehanizma deljenja celic, na kar vpliva starost jajčne celice, torej tudi starost matere.

6. Amniocenteza in vilocenteza sta tvegani preiskavi!

Drži in ne drži. Med prvo preiskavo odvzamejo majhno količino plodovnice, med drugo pa majhen del placente. Obe preiskavi pomenita določeno tveganje, saj lahko v enem od 250 posegov povzročita zaplete in splav. Zato ti dve preiskavi izvajajo samo pri tako imenovanih rizičnih nosečnostih, pri ženskah, ki so starejše od 35 let, in pri nosečnicah, pri katerih v družini obstajajo dedne bolezni. V teh primerih je preiskava povsem upravičena in je njena korist večja od tveganja.

7. V nosečnosti se je dobro izogibati soncu!

Ne drži. Med nosečnostjo se lahko ob uporabi zaščitnih krem brez skrbi sončite. Bodoča mamica, pri kateri se pojavi za nosečnost značilna hiperpigmentacija (nosečniške pege), potrebuje kremo z najvišjim zaščitnim faktorjem.

8. Oblika trebuha razkriva spol otroka!

Ne drži. Nekateri trdijo, da zašiljen trebuh napoveduje moškega potomca. Ta trditev temelji na primerjavi moškega hrbta, ki je bolj izbočen od ženskega, vendar to ne drži. Res pa je, da imajo nosečnice, ki nosijo fantke, običajno večji trebuh.

9. Nosečniške slabosti ni mogoče preprečiti!

Ne drži. V pomoč so lahko feniletilaminska zdravila (sedativi) ter nova vrsta zdravil proti bruhanju, ki so zelo učinkovita, vendar še vedno ne dovolj preverjena, da bi jih lahko uporabljali v prvih mesecih nosečnosti. Jih pa lahko predpišejo v najhujših primerih slabosti.

Profimedia

10. Bolje vzeti zdravilo kot prenašati glavobol!

Drži. Zaradi glavobola, zobobola ali močnih bolečin v mišicah je včasih nujno zaužiti protibolečinsko sredstvo, vendar le pod zdravniškim nadzorom. S posebno previdnostjo bi jih morali jemati v prvem trimesečju nosečnosti in prve tedne po porodu.

11. Po sedmem mesecu nosečnosti bi se morali odpovedati spolnim odnosom!

Ne drži. Če nosečnost poteka normalno, lahko imate spolne odnose do poroda. Spolnim odnosom bi se morali izogibati samo pri močnih krčih maternice ali odtekanju plodovnice. Sperma v vagini namreč okrepi krče. Kljub temu bi morali biti previdni in poiskati položaj, pri katerem ni pritiska na trebuh.

12. S športom se lahko ukvarjate do konca nosečnosti!

Drži. Če nosečnost poteka brez težav in če se tudi sicer veliko ukvarjate s športom, lahko s tem nadaljujete do konca nosečnosti. Kljub temu pa bi se morali izogibati športom, ki zahtevajo velik telesni napor ali pri njih obstaja nevarnost padca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta