Spolni odnosi po porodu: Zgolj uporaba lubrikanta včasih ne zadostuje

Bonbon Bonbon
14.04.2023 06:00

Številne ženske oklevajo, preden se po porodu ponovno odločijo za spolne odnose. Velikokrat se tudi zgodi, da se ženske telesnim spremembam težko prilagodijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Mlade matere velikokrat potožijo, da kljub temu da je njihov partner nežen in ljubeč, spolnih odnosov po rojstvu prvega otroka nimajo tudi po nekaj mesecev. Zdravnik jim sicer pove, da organizem včasih potrebuje tudi leto dni, da se v njem po porodu ponovno prebudi spolna sla, ter da nima smisla hiteti, toda mnoge takšno pomanjkanje spolne želje skrbi. Zdravnik ima seveda prav. Ženska mora v novonastali družini najti svoj prostor in začeti skrbeti tudi zase, da bi lahko ponovno normalno spolno zaživela. Ob tem pa potrebuje podporo.

Pri ženskah se po porodu zmanjša poželenje. Oscilacije ženskega libida znanstveniki pojasnjujejo s številnimi telesnimi in/ali psihičnimi vzroki. Materinstvo in dojenje spodbujata izločanje hormona prolaktina, ki blokira spolno slo in omogoča, da se mati popolnoma posveti otoku. Povišano raven prolaktina so ugotovili celo pri moških, ki skrbijo za svoje otroke, tako da se je zmanjšala tudi njihova spolna sla. Nikar pa ne pozabite, da skupna skrb za otroka prispeva tudi k razumevanju med partnerjema, kar jima pomaga pri tem, da se lažje in hitreje združita tudi v spolnosti.

Profimedia

Porod je za žensko emocionalni šok in izčrpavajoča izkušnja za njen organizem. Pritisk na maternico, vagino in bližnje mišičevje pogosto povzroči natege in spontane raztrganine mišic, ki podobno kot rezi celijo dolgo, včasih mesece. Čeprav organi potrebujejo približno trideset dni, da se vrnejo v prejšnje stanje, se lahko tonus mišic vagine popravlja tudi do leto dni. Temu se pogosto pridružijo boleči napadi hemeroidov, ki se pojavijo med nosečnostjo ali ob porodu. Najboljši način, da ženska okreva, je, da vsaj mesec in pol po porodu miruje in se izogiba dolgotrajnemu stanju.

Kronični zapeki in hemeroidom se je mogoče izogniti. Strokovnjaki priporočajo vsako jutro pitje slivovega soka na tešče, čez dan pa najmanj dva litra tekočine (juhe, vode). Ob tem nikar ne pozabite na sadje in zelenjavo, iz prehrane pa črtajte ostre in začinjene jedi.

Psihične tegobe

Bolečina, ki utegne spremljati spolni odnos, je lahko tudi psihičnega izvora. Rojstvo otroka lahko pri ženski odpre stare rane, povezane z odnosom do lastne matere ali s položajem ženske v zakonski zvezi. Če je to razlog, zakaj se izogibate spolnim odnosom, poiščite pomoč strokovnjaka psihologa. Ponovni spolni odnosi po porodu so lahko neprijetni. Vendar je treba razlikovati med zgolj nelagodjem in lokalizirano bolečino. Nobene bolečine namreč ne bi smeli zanemariti, saj se bo telo poskušalo pred njo zavarovati in se bo sčasoma pojavila blokada. Bolečina med spolnim odnosom ali dispareunija pogosto nastane zaradi organskih vzrokov. Ob vsaki bolečini velja, da z njo seznanite svojega ginekologa.

Po porodu in med dojenjem je pogosta tudi vaginalna suhost. Uporaba lubrikantov med spolnim odnosom ni dovolj. Z lokalno uporabo posebnih sredstev za vlaženje maternice je namreč treba ponovno spodbuditi izločanje vaginalne sluznice.

Močna dispareunija (za katero je lahko kriva tudi okužba) je pogosto povezana z nepravilnim položajem organov, ki so med nosečnostjo ali porodom zdrknili s svojega mesta. V tem primeru je nujen obisk osteopata, specializiranega za ginekološke tegobe.

Profimedia

Če je trebuh boleč na otip, je to lahko znak okužbe maternice. Za diagnozo sta potrebna ultrazvočni pregled in analiza krvne slike, težavo pa je mogoče odpraviti z antibiotiki.

Velikokrat se zgodi, da se ženske telesnim spremembam, povezanim z materinstvom, težko prilagodijo. Zavračajo spolne odnose, ker se ne čutijo lepe in poželjive. Pri tem je nujno, da jih zna partner potolažiti, ženska pa potrebuje predvsem čas, potrpljenje in ljubezen, da se privadi na svoje spremenjeno telo. Tudi pomanjkanje spanca in skrb, ki jo mati posveča novorojenemu otroku, lahko privedeta do telesne in psihične izčrpanosti. Če moški ob tem pokaže razumevanje in izrazi podporo ter ženski da vedeti, da je ljubljena, so možnosti, da se spet povrne njena spolna želja, večje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta