Ste neprestano lačni in zvečer praznite hladnilnik? Lakoto boste ukrotili s temi preprostimi triki ...

Bonbon Bonbon
05.08.2021 06:00
Zaradi sodobnega načina življenja in hitrega tempa veliko ljudi čez dan le nekaj malega prigrizne, zvečer pa bi najraje izpraznili cel hladilnik. Takšnim napadom lahkote se je zelo težko upreti, težava pa je, da si v takšnem trenutku nikoli ne zaželimo pomaranč ali zelene solate, temveč sladkarije, meso ali slane prigrizke. Prav sladkarije in polnomastna hrana sta največja težava številnih žensk, saj se po zaužitju teh dobro počutijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ta občutek pa žal traja le kratek čas, dokler vas ne zaboli želodec ali dokler ne ugotovite, da so vam najljubše hlače preozke. Zato lakoti sploh ne smemo dati priložnosti. S pametnim prehranjevanjem čez dan se boste izognili nihanju sladkorja v krvi, v stresnih situacijah pa ne boste potrebovali podpore čokolade. Ponujamo vam nekaj nasvetov o prehranjevanju, ki so vam lahko v pomoč, da odslej ob večerih ne boste več panično iskali hrane po hladilniku, hkrati pa boste ob tem izgubili še kakšen odvečen kilogramček.

Žvečilni gumi pomaga

Z žvečenjem žvečilnih gumijev pred obrokom boste močno zmanjšali vnos kalorij s hrano, ker boste z žvečenjem zmanjšali občutek lakote.

Jejte prave stvari

Izogibajte se sladkarijam, saj povečujejo občutek lakote. Če neprestano posegate po sladki hrani, stopnja sladkorja v krvi naglo raste, saj se izloča inzulin. Hitro po dvigu sladkorja prične stopnja inzulina v krvi padati, telo pa zahteva več sladkorja. Da bi se izognili nihanju sladkorja v krvi, ki povzroča stres za organizem, si raje privoščite jabolko, banano, oreščke ali suho sadje, skratka živila z velikim deležem balastnih snovi.

Profimedia

Čokolada ni tolažba

Kadar se počutite slabo ali ste osamljeni, si zaželite košček čokolade. Pozor! Telo si v takšnih situacijah ne želi hrane, ampak se želi bolje počutiti. Raje si pripravite toplo kopel, pokličite prijateljico in se pogovorite o tem, kar vas obremenjuje, ali pa preprosto počnite stvari, ki vas veselijo.

Z gibanjem proti frustracijam

Če ste polovico noči pripravljali predstavitev za službo, vam po napornem delu ne bo do ničesar drugega kot do velike skodelice kave in kosa čokoladne torte. Poskušajte se izogniti skušnjavi in se raje odpravite na tek. S tekom se lahko zelo učinkovito rešite frustracij in stresa. Že po nekaj minutah gibanja se boste počutili boljše, saj se pri športu sprošča hormon sreče - serotonin.

Vzemite si čas za obrok

Sveže pecivo na poti v službo, porcija špagetov med odmorom in rebrce čokolade na poti do pilatesa. Ob koncu dneva se vam bo kljub temu zdelo, da cel dan niste pojedli ničesar konkretnega. To je zaradi tega, ker ste večino obrokov pojedli sproti, med hojo. Da bi si privoščili celoten obrok, zapustite pisarno vsaj za 15 minut, malico pa pojejte na klopi v parku ali v sobi za sestanke.

Voda, voda in še enkrat voda

Morda se ne zavedate, kako malo vode ste popili čez dan, vas želodec pa to dobro ve. Kadar premalo pijete, se pojavi občutek žeje, ki je zelo podoben občutku lakote. Za normalno delovanje celotnega organizma, še posebej možganov, bi morali dnevno popiti dva do tri litre tekočine. Najboljša izbira so voda, naravni sokovi in sadni čaji. Gazirane pijače niso priporočljive, saj dvigujejo stopnjo sladkorja v krvi.

Profimedia

Spremenite svoje navade

Ker imajo možgani najraje rutino in se upirajo novim in neznanim stvarem, nas je sprememb strah. Če ste navajeni jesti čips ob vaši najljubši seriji, poskušajte uvesti neko novo aktivnost, kot je na primer vožnja sobnega kolesa ob gledanju televizije.

Ne bodite lačni

Med dnevom je bolje pojesti pet manjših obrokov (ki so sestavljeni iz sadja in zelenjave), kot pa trpeti lakoto do glavnega obroka, med katerim boste pojedli vse, kar vam pride pod roko. Z majhnimi obroki se boste izognili občutku lakote.

Prelisičite možgane z vonjem

Kadar vas prevzame slabo razpoloženje, se vam zdi, da vam lahko pomaga le še čokolada. Uprite se tej pasti in prelisičite svoje telo. Pripravite si aromatičen čaj z vonjem jabolka, vanilije ali karamele ter prižgite dišeče sveče. Sprostite se in kmalu se boste bolje počutili.

Zajtrk za lažje hujšanje

Če ste za večerjo pojedli večerjo s štirimi hodi, ki se je končala z okusno čokoladno peno, se zjutraj zaradi slabe vesti odpoveste zajtrku in si za kosilo privoščite le solato, nato pa zvečer izgubite voljo in si privoščite škatlo čokoladnih keksov. To ni nič nenavadnega, saj telo brez zajtrka hitro izgublja energijo, večino katere ste porabili že ponoči, organizem pa vam zato sporoča, da ste lačni. Dan raje pričnite s kosmiči in se v službo odpravite peš.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta