Prehrana po krvnih skupinah: Še ena dietna afnarija?

Bonbon Bonbon
30.07.2021 06:00
Danes vlada v svetu prava obsesija z zdravo prehrano in dietami, k čemur so nedvomno prispevali tudi zvezdniki, ki z veseljem razkrivajo majhne skrivnosti vitkosti in vitalnosti, ki si ju kot ideal k srcu vzame marsikateri smrtnik. Pri tem se le redki vprašajo, ali je dieta, ki se je lotevajo, pravzaprav zdrava in koristna.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Dieta po krvnih skupinah je v primerjavi z drugimi dietami boljša, saj je zdravo prehranjevanje ključ za dolgo življenje, izgubo odvečnih kilogramov in dober imunski sistem. Vsaj tako je v svoji knjigi "4 načini prehrane za 4 krvne skupine" že leta 2001 zapisal zdravnik naturopat Peter D'Adamo. Ker s pravilno prehrano obljublja boljše počutje, ni nič čudnega, da so po tej dieti začeli posegati tudi zvezdniki, kot sta Liz Hurley in Courteney Cox-Arquette. D'Adamo namreč pravi, da naša krvna skupina določa, kako se ob vnosu različnih snovi obnaša naše telo. Idejo je zasnoval na antigenih krvne skupine, ki v stiku z določeno hrano sprožijo reakcijo imunskega sistema. Krvna skupina pa vpliva tudi na sposobnost prebavljanja in presnavljanja posameznih živil in tudi na način, kako se posameznik odziva na stres in čas.

Hrana, ki redi

D'Adamo ima privržence tudi v Sloveniji. Sicer pa ta dieta primarno ni namenjena hujšanju, ampak je hujšanje posledica pravilne prehrane, s čimer človek izgubi le zares odvečne kilograme oziroma jih pridobi, če je bil prej podhranjen.

Preprost izračun da torej rezultat, da je za koga lahko določena hrana izredno koristna, za drugega pa izredno škodljiva. Kakšna živila moramo torej jesti, da bomo zdravi, vitalni, srečni?

Ljudje s krvno skupino 0 nabirajo odvečne kilograme s pšeničnim glutenom, koruzo, fižolom, cvetačo in gorčičnimi semeni. Škodijo jim tudi svinjina, gosje meso, šunka, salame, vse vrste jogurtov, kefir, skuta, mleko in siri iz kravjega mleka, sladoled, siri s plesnijo, makova semena, pistacije, arašidi, leča, avokado, brstični ohrovt ... Ker slednje zavira porabo kalorij in delovanje določenih hormonov, bi se tega morali izogibati.

Tiste s krvno skupino A najbolj redijo težko prebavljivo meso, mleko in mlečni izdelki, nekatere vrste fižola in čezmerno uživanje pšenice, hujšati pa jim pomagajo izdelki iz soje, zelenjava, ananas in rastlinska olja.

Koruza, leča, arašidi, sezamovo seme, ajda in pšenica redijo ljudi s krvno skupino B, medtem ko nanje blagodejno delujejo zelena zelenjava, meso, jajca in mlečni izdelki, jetrca in čaj iz sladkega korena.

Krvni skupini AB povzročajo kopičenje maščob rdeče meso, fižol, semena, koruza, ajda in pšenica. Ljudje te krvne skupine najlažje izgubijo odvečne kilograme, če uživajo tofu, morsko hrano, mlečne produkte, zeleno zelenjavo, morske alge in ananas.

Vse ne ustreza vsem

D'Adamo, ki je nadaljeval življenjsko delo svojega očeta, je ponudil rešitev težav za marsikoga. A to je le vrh ledene gore, ki pod gladino skriva še marsikaj. Čeprav je bilo D'Adomovo odkritje pomemben korak k individualizirani prehrani, je še vedno precej posplošen, saj tudi hrana po krvnih skupinah ne ustreza vsem posameznikom določene krvne skupine. Zato je odločitev posameznika, da bo odslej užival le hrano s seznama za njegovo krvno skupino, ne bo pa upošteval količine, medsebojnega razmerja živil, ravni telesne aktivnosti, spola, starosti, zdravstvenega stanja, stresa in drugih faktorjev, nespametna.

Slepo slediti seznamom je nespametno

Ljudem, ki so v zadnjih letih slišali za to dieto, se je zdela obetavna, a sledenje seznamom priporočenih in škodljivih živil nikakor ni dovolj. Prehrana za krvno skupino A nikakor ne sloni na žitaricah, čeprav so te v določenih količinah dovoljene. S stališča vseh krvnih skupin je problematična predvsem pšenica, zlasti če je polnozrnata. Bolj zdrava in dovoljena različica je pira, ki je beljakovinsko bogata in za razliko od pšenice ne povzroča veliko težav. Pomembno je vedeti, ali si sekretor ali nesekretor. Če si nesekretor, je občutljivost za viruse, bakterije, glive pa tudi lektine v hrani precej večja, s tem pa je tudi bolj obremenjen imunski sistem. Potem je tu tudi metabolični profil. Če ima kdo čir na želodcu, ne sme uživati agresivne hrane in začimb, kot sta na primer čebula ali kari, ki sta sicer izredno močna antioksidanta in morda tudi na seznamu za njegovo krvno skupino označena kot izredno koristna, saj to za takšnega človeka ni primerna hrana, dokler se zdravstveno stanje ne izboljša.

Pravilna prehrana blagodejno deluje na naš organizem. Ko prenehamo vnašati v telo hrano, ki obremenjuje imunski sistem, potem ima človek več energije, njegovo telo se hitreje in bolje obnavlja. To vodi v boljše počutje, večjo zmogljivost, ustvarjalnost, daljše življenje. Mnoge alergije in občasne zdravstvene težave, kot so na primer prehladi ali glavoboli, izginejo same od sebe, saj je uravnovešen organizem bolj odporen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta