Ste neprestano utrujeni in se vam vse zdi težko?

Bonbon Bonbon
06.01.2021 06:00
Utrujenost je lahko tudi posledica bolezni - slabokrvnosti, vnetnih obolenj z vročino, težav v presnavljanju, sladkorne bolezni in še česa. Vendar je človek lahko utrujen tudi brez kakšnega vidnega vzroka. In to ne samo spomladi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Med ljudmi, ki imajo težave s pomladansko utrujenostjo, je trikrat več žensk kot moških. Manj znano je, da je utrujenost povezana z uživanjem prevelikih količin alkohola ali mamil, pa tudi z uživanjem nekaterih zdravil. Lahko je posledica kronične bolečine in različnih psihičnih težav. Ljudje povedo, da se že zbudijo utrujeni in da ves dan niso za nobeno rabo. Večinoma je pomladanska utrujenost posledica tistega, kar smo počeli pozimi. V hladnih dnevih se ljudje manj zadržujemo na prostem, se dosti manj gibljemo in jemo z vitamini in minerali revno hrano. A neskončna utrujenost nas lahko spremlja tudi v drugih delih leta. 

Za odpravljanje utrujenosti je pomemben dolg in krepčilen spanec. Za majhne otroke, stare do štiri ali pet let, je nujno, da spijo od 14 do 16 ur dnevno. Šolarji naj bi spali 10 do 12 ur (zelo pomembno je, da hodijo spat dovolj zgodaj, da ne gledajo televizije pozno v noč), odrasli pa povprečno potrebujejo od šest do osem ur spanja. Vendar pa so lahko nihanja velika, kajti nekateri odrasli imajo dovolj samo pet ur, drugi pa potrebujejo najmanj deset ur spanja. Vsak sam najbolje ve, koliko spanja potrebuje. Če kdo trpi zaradi dolgotrajnega pomanjkanja spanca, je to tudi odgovor na vprašanje, zakaj je utrujen.

Profimedia

V dnevni urnik je treba uvesti vsaj eno uro gibanja na svežem zraku. Zadostoval bo sprehod, še bolje bo, če boste na sprehodu hitreje stopili, da se boste nekoliko zadihali in prepotili. Kmalu boste ugotovili, da vam dnevni sprehod zagotavlja dodatno zalogo energije in precej zmanjša utrujenost. Samo začeti je treba.

Težko hrano, ki jo uživamo pozimi, je treba nadomestiti z lažjo. Na tržnicah je že veliko sveže zelenjave, ki vsebuje mnogo vitaminov in mineralov, ti pa nam spomladi najbolj manjkajo. Izbirati je treba tisto zelenjavo, ki je zrasla na domačih tleh, saj vam to zagotavlja, da se je v njej tudi potem, ko so jo odrezali, obdržalo več koristnih snovi kot v zelenjavi, ki je dolgo potovala do tržnice. Zagotovil seveda ni, vendar pa je načeloma dobro slediti temu pravilu.

Shutterstock

Utrujenost je precej povezana s pomanjkanjem vitaminov iz skupine B. Ti so pomembni za spodbujanje presnove, za zdravo kožo in mišice, spodbujajo tudi imunski sistem in pomagajo živčnemu, zagotavljajo rast in delitev celic, kar velja tudi za rdeča krvna telesca, ki preprečujejo slabokrvnost. S tem pa neposredno vplivajo na zmanjševanje stresa, depresije, utrujenosti in posledično na razvoj srčno-žilnih bolezni. Vitamine iz skupine B poleg drugih koristnih učinkovin vsebuje tudi kitajska medicinska goba svetlikava pološčenka (Ganodermi lucidum) ali reishi po kitajsko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta