Vaše rdeče lučke že utripajo? Izgorelosti si ne želite izkusiti in šport za izčrpano telo ni vedno rešitev

Bonbon Bonbon
11.12.2020 08:42

Življenje, zlasti aktivno, je bilo naporno še pred letom 2020, spremenjen svet in z njim dnevni ritem pa terjata še dodatne napore. Tako si lahko napolnite baterije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Aktivnosti so v polnem razmahu. Usklajevanje dela na različnih področjih, tudi zaradi omejitev, zahteva veliko energije, in skoraj ni junaka, ki se ne bi ob koncu dneva počutil izžeto, s praznimi baterijami. Ko energije zmanjka, se pojavita utrujenost in izčrpanost. Do konca članka boste izvedeli, kaj je vzrok za utrujenost, in tudi, kako jo odpravite in si povrnete energijo. Napolniti si baterije je lažje in manj zamudno, kot se vam zdi.

Profimedia

Zakaj smo utrujeni?

Utrujenost je, kot rečeno, posledica kopičenja opravil. Ta trošijo naše zaloge, kar privede do pomanjkanja energije. Vendar ne tiste, ki jo lahko nadomestimo s skodelico kave ali energijsko pijačo. Tukaj gre za celično energijo. V vsaki celici so mitohond riji, energijske tovarne, ki tvorijo energijo v obliki malih molekul ATP (adenozin trifosfat). ATP potrebujemo za opravljanje vseh vitalnih funkcij telesa. Za dihanje, presnovo, delovanje možganov, bitje srca, gibanje ...

Kaj porablja energijo?

Preobremenjeno telo je v stresu, saj se ob njem sprosti veliko prostih kisikovih radikalov, ki rušijo vse pred seboj in preprečujejo, da bi mitohondriji – naše celične energijske tovarne - opravljali svojo funkcijo. Telo tako ostane brez vira energije. Ker je poraba energije večja od proizvodnje, sledita utrujenost in izčrpanost, ki zlepa ne mineta. Že zjutraj se zbudimo zdelani, utrujenost pa tudi čez dan ne pojenja in se lahko vleče dlje časa. Dolgotrajna izčrpanost in utrujenost vodita v adrenalno izgorelost in nazadnje v adrenalni zlom. Po njem pa nikoli več nismo takšni, kot smo bili. Kdor je na lastni koži izkusil izgorelost, ve, da gre za izkušnjo, ki je noče še enkrat doživeti. Izkušnjo, po kateri je življenje treba postaviti drugače. Zmerna rekreacija je seveda zdrava, a, pozor, vsaka športna aktivnost ob že utrujenem telesu še dodatno pripomore k izčrpavanju.

Profimedia

​Naravnost imenitna pomoč, ki nas lahko iz nizkoenergetske stiske potegne takrat, ko začnejo vse naše rdeče luči utripati, je Enduranza®, ki velja že tretje leto zapored za številko ena pri zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti v Sloveniji (QDAL 2019). Enduranza® s svojo sestavo vpliva na telo tako, da energija nemoteno nastaja. Zmanjša utrujenost in izčrpanost ter preprečuje izgorelost. Vsebuje Abigenol®, acerolo, železo, vitamina B1 in D3 ter minerale. Izvedena raziskava* o vplivu na počutje ob jemanju enduranze med zdravstvenimi delavci (farmacevti in medicinskimi sestrami) je pokazala, da se je izboljšalo splošno počutje zdravstvenih za 63 %. Med drugim se je za 36 % delavcev zmanjšala napetost in za 40 % zmanjšala izčrpanost. V raziskavo je bilo vključenih 58 zdravstvenih delavcev po celi Sloveniji.

Profimedia

*Hrastnik D. et al; Dietary supplement Enduranza® improves the well-being of nurses and pharmacists in stressful work environment, 2015

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta