Ste poleti premočeni od potenja? S temi triki lahko svoje žleze nekoliko umirite in oblačila ohranite suha

Bonbon Bonbon
27.05.2022 06:00

Potenje je naraven proces, s katerim telo odvaja odvečno toploto. Žleze znojnice izločajo znoj, ki je brez vonja, bakterije, ki se nahajajo na koži, pa znoj razkrajajo in so krive za širjenje neprijetnih vonjav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Poleti se potimo bolj, zato moramo takrat še paziti na prehrano, saj telo s potenjem izloča tudi razne toksine, ki pripomorejo k slabemu vonju. Predvsem pa posebno pozornost posvečamo higieni.

Ob vse višjih temperaturah, v slabo zračenih prostorih, gneči in hitenju se potenju ne bomo mogli izogniti. To je povsem naraven mehanizem telesa. Voda na površju kože izhlapeva in tako pomaga ohlajati telo. Neprijetna stran tega sicer koristnega procesa pa so bakterije, ki se na potnih predelih kože pospešeno množijo in ustvarjajo vonj, ki marsikoga spravi v zadrego. Na srečo je civilizacija človeka že davno osrečila s sredstvi, ki uspešno premagujejo neprijetne posledice znojenja. Z izborom pravega deodoranta lahko preprečimo neprijetne vonjave. Deodoranti vsebujejo snovi, ki zavirajo razvoj bakterij in s tem upočasnjujejo razkrajanje znoja. Ker pa je znojenje zdravo, strokovnjaki odsvetujejo uporabo antiperspiranta, saj učinkovine v njem zapirajo pore in preprečujejo znojenje - naravni proces hlajenja telesa.

Profimedia

Kakšna je razlika med deodorantom in antirespirantom?

Deodorant le nevtralizira neprijeten vonj potu z antiseptičnim učinkom in ne moti naravne funkcije potenja. Namen antiperspiranta pa je v prvi vrsti preprečevanje potenja. V kozmetični industriji v te namene uporabljajo predvsem soli aluminija, cinka in cirkonija, ki, kot že rečeno, zapirajo oziroma ožijo kožne pore in tako zmanjšajo potenje.

Pametno je, da izberemo deodorant brez alkohola, v obliki razpršila, kreme, s kroglico ali v kristalu. Pomembno je, da ga nanesemo na čisto kožo, in če je le mogoče, na kožo brez dlak.

Vsak človek ima v sebi od dva do štiri milijone žlez znojnic, ki se popolnoma aktivirajo v puberteti. V povprečju imajo ženske večje število znojnic, vendar se potijo manj kot moški, katerih žleze znojnice so aktivnejše od ženskih. Na dan skozi kožo izločimo kar nekaj litrov znoja, zato je v poletnih mesecih ob povečanem znojenju še toliko pomembneje povečati količino popite tekočine. Zato znova ponavljamo, da je pitje naravne ali mineralne vode nujno. Kdor ima težave s pretiranim znojenjem, naj poleti zmanjša količino zaužitega mesa, še posebno mastnega. Poleg tega naj popije manj kave in uporablja manj začimb, prav tako naj ne pije prehladnih ali prevročih napitkov. Neprijeten vonj znoja bodo poudarili tudi čebula, beluši in morski sadeži, zato naj bo prehrana v poletnih mesecih sveža in lahka.

Profimedia

Veliko je ljudi, ki se jim čezmerno potijo noge. Strokovnjaki jim svetujejo, naj podplate, potem ko jih umijemo in temeljito osušimo, vsak dan nanesemo puder v prahu. Nogavice, ki naj bodo obvezno bombažne, redno menjavamo, tudi večkrat na dan. Obutev naj bo kakovostna in iz naravnih materialov, po možnosti zračna.

Darovi narave

Proti potenju si lahko delno pomagamo tudi z domačimi recepti: vsak dan popijemo do liter sveže pripravljenega čaja iz žajblja, ki zmanjšuje delovanje žlez znojnic. Sok sveže pomaranče vsebuje kislino, ki uniči bakterije, krive za neprijeten vonj potu. Soda za peko prav tako nevtralizira vonj potu in je preprosta za uporabo, saj malo sode potresemo po vlažni brisači, se z njo obrišemo in pustimo, da se koža posuši. Sami si lahko pripravimo tudi deodorant v prahu: v stekleničko damo pol skodelice sode za peko, pol skodelice koruznega škroba in nekaj kapljic eteričnega olja (sivke ali cimeta) ter vse skupaj dobro pretresemo. Vlažno brisačo rahlo posujemo s pripravljeno mešanico in se z njo obrišemo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta