Ste zaprti in tudi po več dni ne morete na potrebo? To je preprosti trik, ki vam bo pomagal

Bonbon Bonbon
12.01.2022 06:00

Danes več kot polovico prebivalcev razvitega sveta pesti zaprtje, ki je ena najpogostejših prebavnih motenj. Prebavne težave nam pri vsakdanjem življenju lahko povzročajo veliko neprijetnosti, vodijo pa lahko tudi v resna bolezenska stanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Neredna prebava in zaprtje povzročata težave še posebno starejšim. Statistika razkriva, da je zaradi tega prizadeta že vsaka tretja ženska in vsak četrti moški. Vsakemu, ki blata ne odvaja redno, se na črevesnih stenah nalagajo strupene obloge starega blata, ki steno prebavil tako oslabijo, da postane prepustna in sprošča v kri škodljive snovi. Obloge so, pojasnjujejo strokovnjaki, tudi gojišče za nezdrave bakterije in onemogočajo normalno delovanje črevesne peristaltike ter zastrupljajo telo. Zavedati bi se morali, poudarjajo ob tem, da so toksini v črevesju glavni povzročitelji številnih bolezni današnjega časa.

Obloge starega blata namreč onemogočajo črevesnim stenam opravljanje njihove poglavitne funkcije, ki je črpanje hranljivih snovi, mineralov in vitaminov iz zaužite hrane. Kljub temu da smo se načeloma zdravo prehranjevali, nam to nič ne bo pomagalo, če naše telo ni sposobno absorbirati življenjsko pomembnih snovi. Prvo, kar moramo narediti, je, svetujejo, da prečistimo črevesne stene in jim s tem omogočimo, da lahko telo ponovno hranijo z vitamini, minerali in drugimi hranljivimi snovi. Posledično pa se bo s tem tudi uredila prebava.

Profimedia

Veliko lahko za urejeno prebavo naredite sami, pri čemer ne posezite takoj po odvajalih. Odvajala, kot so odvajalni čaj, tablete in svečke, imajo sicer hiter učinek, vendar ne odpravijo težave, ampak jo lahko še poslabšajo, saj ob pogosti uporabi polenijo črevo. Pomembno je, da zapeko že preprečimo, odvajanje pa lahko spodbudimo povsem naravno.

Prve na seznamu zdravih pomočnikov pri prebavi so zagotovo vlaknine, ki pa jih s hrano velikokrat premalo zaužijemo. Zaužili naj bi jih 30 gramov na dan, kar sicer na prvi pogled ni slišati veliko, toda 30 gramov vlaknin skriva dvanajst kosov črnega kruha, devet banan, 15 pomaranč ali 20 jabolk. Vse to bi težko pojedli, zato so nam lahko v veliko pomoč naravni preparati s koncentrirano vrednostjo vlaknin, pravijo strokovnjaki. Opozarjajo pa, da moramo poleg zadostnega vnosa vlaknin poskrbeti še za raznolikost hrane in redno gibanje, saj slednje spodbudi črevesno peristaltiko, pa tudi za to, da popijemo vsaj dva litra vode na dan. Zaradi nezadostnega zaužitja vode je blato bolj kompaktno in trdo, saj ga je težje odvajati. Poleg tega vlaknine delujejo le, če popijemo dovolj vode.

Profimedia

Ste vedeli, da je ena najbolj cenjenih in učinkovitih vlaknin za urejanje prebave vlaknina psiliuma? Sodi med topne vlaknine, kar pomeni, da v stiku z vodo nabrekne in ustvari naravni gel, ki ima mnoge blagodejne učinke na prebavo. Poveča se volumen blata, kar spodbudi črevesno peristaltiko na naraven način in tako odpravi zaprtost. Psilium pri potovanju skozi črevo tudi veže nase strupe in obloge, ki so se skozi leta nabirale na stenah črevesja, in jih po naravni poti izloči iz telesa. Pri zaprtosti si lahko pomagate tudi s slivami, te so namreč že tradicionalno znane za odpravljanje zaprtosti, proti napihnjenosti in počasni prebavi.

Pomagajte torej telesu, ko kliče na pomoč, in si uredite prebavo. Zavedati se morate, da je zdravo črevo prvi korak k temu, da bodo tudi drugi organi svoje naloge lahko opravljali učinkovito.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta