Da je zajtrk pomemben, že vemo. Ampak zakaj? Presenetilo vas bo, kaj se zjutraj zgodi v telesu

22.10.2021 06:00
Sodite med tiste, ki se kot megla vlečejo ves dan? Ste brez volje, brez energije? Še posebno takrat, ko zjutraj samo na hitro popijete požirek kave in se odpravite v službo ali šolo? Ja, napačno ravnate. Če želite, da bo tudi vaš dan napolnjen z energijo, ga začnite z zajtrkom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Kar spomnite se na to, na kar so nas opozarjale že naše babice: zjutraj je treba jesti kot kralj, opoldne kot meščan in zvečer kot berač. Seveda to ne pomeni, da si zjutraj privoščite velik krožnik nezdrave hrane, ampak pester izbor zdravih jedi, ki vas bodo napolnile z energijo. Vsi bi se morali zavedati, da je zajtrk prvi in eden od petih obrokov, ki naj bi jih zaužili v celem dnevu. Ker so zjutraj naše energetske zaloge na zelo nizki ravni, jih lahko dvignemo le z zaužitjem kombinacije polnovrednih, zdravil živil, s čimer si zagotovimo potrebne vitamine, minerale in prehranske vlaknine. S tem pa bomo vplivali na razpoloženje, fizične in psihične zmogljivosti, dolgoročno pa tudi na nihanje telesne teže in zdravje. Na pomen zajtrka kot najpomembnejšega obroka v dnevu opozarjajo tudi številne raziskave. V eni izmed njih (Cognitive Drug Research) je na primer sodelovalo tudi več kot 130 otrok. Izkazalo se je, da so tisti otroci, ki redno zajtrkujejo, bolj zbrani, se lažje osredotočijo na naloge in jih tudi bolje opravijo. Strokovnjaki svetujejo, da naj bo zajtrk sestavljen iz ogljikovih hidratov (kosmiči, müsli, žita, polnozrnat kruh), svežega sadja in zelenjave in jedi, bogatih z beljakovinami in kalcijem (mleko in mlečni izdelki). Kosmiči, mleko ali jogurt in sadje so torej idealna kombinacija za zdrav začetek dneva.

Profimedia

Čas je torej, da spremenite svoje navade, če sodite med tiste, ki ob nasvetih o pomenu zajtrka kar zamahnete z roko, češ, saj tako ali tako ni časa zanj. Zajtrk je namreč nadvse pomemben prav zato, ker zjutraj oskrbi telo s potrebno energijo in hranilnimi snovmi in ima tudi velik vpliv na dnevni ritem prehranjevanja. Tisti, ki zjutraj zajtrkujejo, se namreč bolj redno in zdravo prehranjujejo tudi čez dan. To preprosto povedano pomeni, da pojedo več manjših obrokov, s tem pa skrbijo tudi za svojo pravilno težo. Telo namreč tako dobi energijo in hranila enakomerno čez dan, s tem se ne kopičijo maščobne zaloge, boljši sta presnova in prebava, preprečimo tudi občutek utrujenosti in zaspanosti, vse skupaj pa zagotavlja boljše počutje.

Profimedia

Tisti, ki zajtrk izpuščajo, so običajno bolj utrujeni, slabo se zberejo in teže učijo. Pa ne le to, čez dan pojedo več "prigrizkov", ki so energijsko bogati zaradi maščobe in sladkorja in revni s hranili, ki jih telo potrebuje. To pa pomeni tudi večjo možnost, da se redimo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta