Sedem razodetij o zdravi prebavi: Morda ste napihnjeni zaradi žvečilnega gumija

Bonbon Bonbon
16.12.2021 09:00

Stres, premalo gibanja, nepravilno prehranjevanje ... Na delovanje črevesja in prebavo vpliva vrsta dejavnikov, ki jih je treba upoštevati, če želimo, da nam prebava ne bo povzročala težav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Statistika pravi, da dve od treh žensk, starih od 30 do 50 let, pestijo težave s prebavo, neredno iztrebljanje, napihnjenost in bolečine v trebuhu. Ugotovitev, da so žrtev neurejene prebave predvsem ženske v najaktivnejšem obdobju življenja, ko se od njih tako na delovnem mestu kot doma največ pričakuje, potrjuje mnenje, da na prebavo poleg načina prehranjevanja vpliva tudi vrsta drugih dejavnikov. Znano je, da je prebava odraz celotnega stanja organizma, tako duševnega kot fizičnega. Na kakovost prebave odločilno vplivajo stres in premalo gibanja, neuravnotežena prehrana in negativne navade (uživanje obroka na hitro ali med hojo), hitre spremembe načina življenja (denimo na potovanjih) in druge značilnosti sodobnega, hitrega načina življenja. Medtem ko se kar 73 odstotkov ljudi pritožuje nad telesnimi težavami, denimo napihnjenostjo, krči in nerednim iztrebljanjem, jih je 67 odstotkov žrtev razdražljivosti, utrujenosti, oslabljene sposobnosti koncentriranja, torej težav, ki jih je prav tako mogoče pripisati oteženi in upočasnjeni prebavi. Čeprav pri tem ne gre za bolezen, pa je treba te neprijetne motnje odpraviti, saj lahko sčasoma povzročijo hujše težave in obolenja. Za pravilno prebavo ni potrebno veliko potez: le vsakdanje navade je treba spremeniti in na jedilni list uvrstiti živila, ki olajšajo (ne upočasnijo!) delovanje črevesja.

Profimedia

Človekov organizem takoj po rojstvu postane čudežen dom okoli 400 do 500 različnih vrst prijateljskih bakterij, ki skupaj oblikujejo črevesno floro, pri čemer so od njene uravnoteženosti odvisni delovanje črevesja, ukrepanje obrambnega sistema in asimilacija živil. Med prijateljskimi bakterijami črevesne flore prevladujejo bifidobakterije, preprečevalke razmnoževanja škodljivih bakterij, ki upočasnjujejo delovanje črevesja in povzročajo kopičenje odvečnih plinov v črevesju in druge motnje. Vrsta raziskav je potrdila tesno povezanost nepravilne prebave z motenim ravnotežjem črevesne flore oziroma z znižanim številom bifidobakterij. Posledica je počasnejša razgradnja živil, vključno s pospešenim procesom fermentacije (presnove organskih spojin) in kopičenjem plinov v črevesju. Proti temu močno pomaga uživanje probiotikov: ti normalizirajo sistem in funkcije črevesne flore, uravnavajo pH-vrednost črevesja in preprečijo dodatno množenje škodljivih bakterij.

Navade, ki pomagajo

Včasih zadošča opustiti oziroma spremeniti utečene navade in že čez nekaj dni opazimo, da je večina motenj izginila.

Gibajte se najmanj pol ure na dan. Da poženete "leno črevesje", zadošča tek, kolesarjenje, telovadba, plavanje ali pa navadna, mogoče hitrejša hoja. Poleg tega je telesna aktivnost odlična pomoč pri odpravljanju stresa in napetosti, ki sta sovražnika pravilnega delovanja črevesja.

Treba je dovolj piti. Kolikor več vlaken zaužijete, toliko več tekočine potrebuje organizem. Seči je mogoče po juhah, čajih, vodi, sadnih sokovih ... Organizem mora na dan prejeti najmanj poldrugi liter tekočin. To je minimum, potreben za pravilno delovanje črevesja in pravilno prebavo.

Dobro žvečite. Če pride hrana v želodec premalo prežvečena, bo moral ta več delati, da bi opravil svoj del prebavnih nalog, vendar je ne bo povsem predelal. Črevo pa iz slabo predelane hrane ne more vsrkati vseh hranilnih snovi, ki jih vsebujejo živila.

Profimedia

Jejte sadje. Uživati je treba predvsem sadje, bogato s sorbitolom (hruške, jabolka, marelice, breskve, slive, datlje, jagode, češnje). Ta sladkor, ki ga črevesje ne vsrka povsem, deluje laksativno (odvajalno). Prav zaradi takšnega delovanja sorbitola ne kaže pretiravati, da ne bi bili priče nasprotnega rezultata.

Razporedite obroke. Če svoja prebavila izpostavljate stresu z izmenjujočim se stradanjem in pretiranim hranjenjem, od njih ne morete pričakovati pravilnega delovanja. S takšnim ravnanjem boste dosegli le napihnjenost, krče, neredno iztrebljanje in tudi večjo telesno težo.

Uživajte mlečne izdelke. Raziskave so pokazale, da fermentirani mlečni izdelki pozitivno vplivajo na prebavo in delovanje črevesja, in sicer zaradi probiotikov, ki jih vsebujejo.

Izogibajte se žvečilnim gumijem in gaziranim napitkom, ker spodbujajo nepotrebno požiranje zraka in napihnjenost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta