V boj proti staranju: Laserski žarki v službi lepote

Urška Kereži
11.03.2020 06:03

Kozmetična industrija in napredek tako imenovane anti-ageing medicine nam danes ponujata veliko učinkovitih orožij v boju proti staranju in odpravljanju vidnih znakov utrujenosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Kar je bila še pred leti tiha želja, je danes realna možnost - če jo pravilno izberemo in ji tako damo pravo priložnost. Le dobro poznavanje delovanja kože, njenega spreminjanja, poznavanje bolezenskih dogajanj in na drugi strani orodij, ki lahko pripomorejo k izboljšanju, tudi v resnici omogočijo, da z nekirurškim pristopom dosežemo dobre rezultate.

Zakaj laserji?

Tako je tudi leta 1960 novica o prvem poskusu sicer navdušila znanstveni svet, vendar je minilo še skoraj 20 let do prvih zanesljivih naprav, ki so laserski snop uporabile za obdelavo materialov. Danes laserska tehnologija na vseh področjih napreduje skorajda s svetlobno hitrostjo. Zaradi številnih prednosti tako samo v medicini nadomešča sveder, skalpel in druge natančne pripomočke, največ v oftalmologiji, kirurgiji, zobozdravstvu in seveda pri estetskih posegih na koži. In če je bilo leta 2004 slednjih na svetu opravljenih trinajst milijonov, jih je bilo desetletje za tem že trideset milijonov. Kar ob izjemni varnosti, natančnosti, hitrem okrevanju in odličnih, trajnih rezultatih nikakor ni presenečenje. Sodobne naprave z več laserskimi izvori so tako nepogrešljive pri odstranjevanju in preprečevanju rasti dlak, pomlajevanju kože, zdravljenju aken, odstranjevanju tetovaž ter žilnih in pigmentnih nepravilnosti.

Akne

Umirijo vnetne procese, ki povzročajo pojav aken, in odstranijo brazgotine, nastale ob njihovem nepravilnem zdravljenju.

Brazgotine, hiperpigmentacija, tetovaže

Vse našteto hitro in neboleče odstranijo, lahko posamične večje lise ali številne manjše, ki dajejo koži starikav videz. Enako velja za tetovaže, ki smo se jih naveličali. Ob tem velja opozoriti, da bo za odstranjevanje slednjih treba odšteti kar nekaj denarja, saj so pogosto narejene iz več barv. Navadno zato potrebujemo do petnajst obiskov. Nekaj dni po terapiji pa se koža odlušči in je zaceljena.

Shutterstock

Glajenje in zatezanje

Z laserskim pomlajevanjem lahko zgladimo gubice, popravimo nepravilnosti in učvrstimo kožo na obrazu, vratu, dekolteju in obnovimo elastičnost. S kombinacijo radiofrekvence in laserske energije namreč stimuliramo nastanek novih kolagenskih vlaken. Za dolgotrajnejši rezultat je običajno potrebnih več ponovitev.

Epilacija

Laserji na mešiček dlačice delujejo v anageni fazi (obdobju aktivne rasti), ko je ta visoko metabolično aktivna in občutljivejša za toploto, a pri tem povrhnjice vendarle ne poškodujejo. Za trajni učinek moramo postopek prav tako večkrat ponoviti. Močnejše in temnejše dlačice na svetli in tanki koži odpravimo hitreje, zato obisk pri dermatologu načrtujte pozimi. Stroški se gibljejo od 70 evrov za zgornjo ustnico do približno 700 evrov za noge.

Maščobne obloge in oblikovanje telesa

Določenim laserjem poznavalci pravijo kar topilci maščob. Po klinično dokazanih študijah po šestih obiskih namreč neboleče zmanjšajo obseg posameznega dela telesa tudi do 9,25 centimetra. Maščobo utekočinijo, da se ta čez začasno poro v membrani celice izloči v medcelično tekočino in absorbira v limfni sistem.

Žile in kapilare

Uspešnost laserskega zdravljenja nadležnih žilic je odvisna od števila, velikosti (širina do dva milimetra) in globine razširjenih žilic. Večina pacientov potrebuje dva do tri posege, med njimi pa mora miniti vsaj šest do osem tednov.

Lepe in zdrave noge

Žilice na nogah se lahko zlepijo z barvilnim laserjem, nato jih telo razgradi samo. Praviloma sta potrebna dva obiska. Žilice ne veljajo za zdravstveno težavo, temveč kozmetično, zato zdravstvena blagajna zdravljenja, ki običajno stane 50 evrov za obisk, ne plača. Laserji ponujajo tudi nebolečo terapijo pri običajnem "stripingu" krčnih žil, kar pomeni, da strokovnjak laserski snop s punkcijo usmeri naravnost v veno, ki jo zdravi, in jo zvarimo od znotraj. Potrebna je lokalna anestezija, takoj po posegu gremo domov. In še predvideni strošek? Okoli sto evrov za nogo.

Laser pri dermatologu

Lasersko zdravljenje se je kot zelo dobro izkazalo pri zdravljenju predstopenj svetlega kožnega raka, sončno pogojenih keratozah. Prizadeto tkivo se odstrani do milimetra natančno in brez toplote. Ko krasta čez nekaj dni odpade, ni videti ničesar. Pogosto ni potrebna niti anestezija. Dermatolog lahko z laserjem odstrani tudi rdeča znamenja ali rdečine na obrazu.
Hladnejše obdobje je tako zagotovo najbolj primerno za posege z laserjem. A ob tem ne smemo pozabiti, da se med seboj razlikujemo, zato izbiro skrbno pretehtajte, prilagodite težavam in predvidite morebitne posledice. Noben postopek namreč ni univerzalen za vse ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta