Vse, kar morate vedeti o kemičnih pilingih

Urška Kereži
03.02.2020 06:03

Kemični pilingi, kemično luščenje kože, so namenjeni izboljšanju videza, v dermatologiji pa so tudi pomoč pri zdravljenju nekaterih kožnih bolezni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Starejši se zanje odločajo predvsem pri od sonca poškodovani koži, mladi ob aknah. Med postopkom dermatologi na kožo nanašajo različne organske kisline, s katerimi izzovejo nadzorovano poškodbo in luščenje. Ko se koža obnovi, ima boljšo teksturo in je lepšega videza.

Vrste

Za zelo površinske kemične pilinge se uporabljajo sadne alfa hidroksi kisline (AHA), kot so glikolna, mandljeva, vinska, mlečna ali citronska, piruvična kislina ali beta hidroksi kisline (BHA), kot je salicilna kislina. Za srednje globoki kemični piling, ki prodre v zgornji del usnjice, pa uporabimo triklorocetno kislino (TCA) v koncentraciji do 35 odstotkov. Globoki kemični piling, namenjen od sonca močno poškodovani koži z globokimi gubami, se izvaja s fenolom in krotonskim oljem, in to v splošni anesteziji.
Medtem ko si zelo površinske pilinge, ki odluščijo le zgornji, poroženeli sloj povrhnjice in so namenjeni negi mastne in normalne kože, manj pa suhe, lahko na zdravi koži privoščimo tudi doma ali v kozmetičnih salonih, mora globlje delujoče na zdravi koži ali pri zdravljenju kožnih bolezni nujno opraviti zdravnik, najbolje dermatolog.
Kozmetični pilingi se po učinkovitosti tako ne morejo primerjati z medicinskimi. Ker uporabljajo zelo majhne koncentracije kislin, ki le nekoliko odluščijo poroženeli sloj povrhnjice in kože ne poškodujejo, ne sprožijo želenih procesov celjenja. Kljub temu lahko s ponavljanjem teh dosežemo izboljšanje površine kože, zožitev por in drobnih lin ter nekoliko pobledimo nekatere lise na koži.

Shutterstock

Kako delujejo?

Kemični piling po navadi opravljamo na obrazu, vratu, dekolteju, hrbtu in rokah. Nekatere kisline delujejo tako, da zmanjšajo povezanost celic povrhnjice in s tem sprožijo površinsko luščenje, druge okvarijo beljakovine v celici in povzročijo močno vnetje v koži. Globina delovanja pilinga je, kot rečeno, odvisna od vrste kisline in njene koncentracije, kislosti, načina aplikacije in vrste kože. Od delovanja kemične raztopine pa sta nato odvisna trajanje celjenja po posegu in končni učinek. Koža se obnovi z delitvijo celic v spodnjem delu povrhnjice ali v dlačnih mešičkih. Na ta način izginejo oziroma se zmanjšajo pigmentne nepravilnosti, hrapavost in zelo plitve gubice ter tudi globoke gube pri izvedbi globokega kemičnega pilinga.
Vsi, razen zelo površinskih, povzročijo vnetje, ki spodbuja tvorbo kolagena in elastičnih vlaken v usnjici, torej njeno obnovo in preoblikovanje, kar zmanjša izraženost gub. Salicilna kislina ima poleg učinka luščenja tudi protivnetni učinek, in ker zelo dobro prehaja v kožne lojnice, je odlična izbira za zdravljenje aken in rosaceje. Zmanjšuje še nekatere vrste pigmentnih lis.
Za optimalen učinek zelo površinskega in površinskega kemičnega pilinga je potrebna serija posegov, običajno treh do štirih v dvo- do štiritedenskih razmikih. Pri srednje globokem pilingu s TCA in globokem s fenolom/krotonskim oljem zadostuje en poseg.

Samo v zdravniških rokah

Za kemične pilinge je najprimernejši zimski čas. Postopek, ki ga ambulantno izvede izključno zdravnik, traja, z izjemo globokega kemičnega pilinga, približno pol ure. Najprej je treba kožo dobro očistiti, kar omogoči enakomerno prodiranje kisline v globino. Sledi nanos kisline, po katerem se pojavi blag pekoč občutek, ki ga lahko lajšamo s hlajenjem. Delovanje kisline traja od minute do deset minut, nato jo nevtralizirajo, pri tistih, ki se nevtralizirajo same, pa s površine obraza odstranijo ostanke in tako ustavijo delovanje. Pekoč občutek traja še nekaj minut, sledi občutek zategovanja. Na kožo takoj po pilingu nanesemo negovalno kremo za regeneracijo in kremo z zaščitnim faktorjem, ki ščiti pred soncem.

Shutterstock

Po pilingu

Vsi lahko pričakujemo luščenje kože. To ni neželen učinek, pač pa pričakovan in zaželen pojav. Pri zelo površinskem in površinskem pilingu je luščenje minimalno in komaj opazno, pri srednje globokem traja teden dni. Koža je prve dni po posegu lahko pordela in blago otečena. Ker je tudi zelo občutljiva, jo je treba skrbno negovati s pripravki za občutljivo kožo oziroma za regeneracijo. Še nekaj tednov omejite izpostavljanje soncu ter kožo zaščitite z visokim zaščitnim faktorjem (ZF 50 ali 50+) in po možnosti s pokrivalom.

Se lahko zaplete?

Neželeni pojavi so mogoči, vendar redki. Lahko se pojavijo prehodna rdečica ali prekomerna pigmentacija kože, drobne bele ciste milije, bakterijska okužba in izbruh herpesa na obrazu. Prehodno se lahko poslabšajo akne. Resnejši zaplet je pojav brazgotin oziroma trajne spremembe pigmentacije. Tveganje za neželene pojave je odvisno predvsem od globine pilinga - globlji kot je, večje so možnosti za zaplete - in od individualnih lastnosti kože. Zato je dermatolog najbolje usposobljen zdravnik za varno izvedbo kemičnega pilinga. Možnost za zaplete je pri strokovno izvedenem postopku zelo majhna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta