Tekaški ABC - priročnik za začetnike

Urška Kereži
08.06.2020 04:00

Tek je naravno gibanje, a treba je izbrati pravilno tehniko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Vse več ljudi rekreativno teče, česar ni težko razumeti. Zavest o pomenu rednega gibanja za zdravje narašča, posebna oprema za tek ni potrebna in vsem je "zapisan v genih". Res se zdi preprosto, a ni povsem tako, vedno pogosteje tekaške zanesenjake opozarjajo strokovnjaki. Sploh za začetnike je vprašanje, kako teči, zelo pomembno, saj je telo med tekom mnogo bolj obremenjeno kot med hojo, a se tudi veliko bolj krepi. Zato se teka lotimo preudarno.

Pravilen začetek

Osnovno vodilo, da tečemo toliko, kot čutimo, da lahko, se morda sliši logično. A težava je, da se pri ocenjevanju svojih zmogljivosti radi zmotimo. Kdaj ugotovimo recimo, da smo preobremenili mišice? Naslednji dan, ko nas že muči "muskelfiber". Preobremenitve pa povečajo tveganje za poškodbe in poleg tega začnemo tek po krivem povezovati z nečim, kar boli in je neprijetno. Zato je za začetnika najbolje, da sprva teče manj, kot misli, da zmore, in se pri tem sploh ne zadiha.
Da tek pogosto izmenjuje s hojo. Kar pomeni, da teče od 10 do 15 sekund in potem dve do tri minute hodi. Če dodamo še kakšno vajo za moč in raztezanje, bomo dobro okrepili telo, bolj čvrsti pa bomo tudi lažje in več tekli.
Mnogi so med tekom prav tako preveč površni in zato od njega nimajo toliko koristi, kot bi jih lahko imeli, predvsem pa si škodijo. Razlog več, da začnete postopno in preudarno. Da po prvih treh mesecih ne razmišljate o maratonu, ampak v teku uživate, česar seveda ne boste dosegli, če boste tekli in tekli do onemoglosti. Zlasti ker tekaški trening ni vztrajnostna vadba, ampak krepilna in pri tej ni toliko pomembna količina, temveč kakovost.

Profimedia

Čvrsta drža

Med tekom naj bo drža čvrsta, enako sklepi, da ne prihaja do klecanj. Saj telo, zaradi varčevanja z energijo, vedno išče načine, da bi se mišice čim manj naprezale, zato se tudi sključimo, ko sedimo. A le s čvrsto držo in mišicami bomo, kot rečeno, telo okrepili in zmanjšali tveganje za poškodbe.
Pred tekom morate posvetiti nekaj pozornosti še podlagi, po kateri boste tekli, obutvi in varnosti ter se ustrezno pripraviti na prvi korak. Asfaltirane ceste in druge površine so sicer zelo trde, vendar ravne in predvidljive, a če imate obute kakovostne športne copate, za začetek ne pomenijo večje težave. Gozdne in travniške poti pa so na drugi strani mehkejše in bolj zanimive, vendar morate biti pri teku po njih zelo previdni, saj si pri neprevidnem koraku na drevesni korenini ali čem podobnem hitro zvijete gleženj ali se kako drugače poškodujete.

Ne varčujte

Posebno pozorni bodite na obrabo copat, kar se hitro zgodi na zunanjih stranskih delih. Slabi ali obrabljeni športni copati pa pomenijo za stopala veliko nevarnost in povečajo možnost poškodb, zato je pravilna obutev pri teku ključnega pomena. Naj vam na začetku pri izbiri zato pomagata izkušen tekač ali dober prodajalec, ki vam bo tudi ponudil obutev glede na sposobnosti in želje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta