Nekaj koristnih nasvetov za tekače začetnike

NR
10.05.2020 04:11

Kot začetnik ne smete načrtovati, da boste celo razdaljo pretekli v enem kosu. Razdelite si jo na intervale, ki naj bodo na začetku kratki. Naj vam ne bo nerodno med intervali tudi hoditi, da si nekoliko odpočijete od teka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Začnite s kratkimi intervali teka. Čez čas lahko začnete podaljševati intervale teka in zmanjševati prehojeno razdaljo: tako lahko na primer dve minuti tečete in dve minuti hodite. Nato intervale hoje zmanjšate na eno minuto, čez čas pa poskušajte vso razdaljo preteči.
Ne začnite prehitro. Vaše telo se mora navaditi na nove napore. Veliko začetnikov začne teči s preveliko hitrostjo in ceno plačajo že po nekaj minutah teka. Razočaranje, utrujenost, bolečine in celo poškodbe so le nekatere od posledic. Zato začnite teči z zmerno hitrostjo, pri kateri se lahko na primer še pogovarjate. Četudi se vam zdi, da bi lahko tekli hitreje, ohranite začetno hitrost do konca. Samo tisti tekači, ki dajo telesu čas, da se navadi na nove zahteve, bodo dolgoročno uspešni.
Vaše telo potrebuje čas za regeneracijo. Je bil vaš prvi tek uspešen in želite takoj nadaljevati? Krasno, a počakajte nekaj dni, preden se spet odločite za tek: vaše telo potrebuje počitek za regeneracijo od prvega teka. Telo se mora navaditi na nove zahteve srčno-žilnega sistema in pripraviti mišice in kosti na naslednji tek. Načrtujte svoj trening tako, da bo med tekom vsaj en dan počitka. Ta preprosti načrt treningov lahko pomaga začetnikom, da dosežejo odlične rezultate in se izognejo poškodbam.
Tecite počasi in s krajšimi koraki. Tek je tehnično zahteven šport. Veliko začetnikov nima prave tehnike, zato je tek težavnejši in porabljajo veliko preveč energije. Vaše telo razvija koordinacijo, potrebno za celotno sekvenco gibanja, z vsakim kilometrom, ki ga pretečete. Poskusite teči sproščeno in v dobri kondiciji. Kratki koraki so učinkovitejši kot dolgi, zato upočasnite tek in uživajte v počasnem teku s krajšimi koraki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta