9 najboljših tekaških in kolesarskih aplikacij: Nekatere na voljo že leta, druge so šele zaživele

Urška Kereži
23.04.2020 12:24

Izbira tako tekaških kot kolesarskih aplikacij je pestra, skorajda nepregledna. In če danes naštejete deset najljubših, boste jutri že popravljali seznam. Katere lastnosti boste pri tem ocenjevali, je seveda odvisno od vas. Nekaterim je dovolj že, če izvejo čas vožnje ali pretečene kilometre in porabljene kalorije, drugi želijo videti in vedeti vse - izris poti, povprečno hitrost, stanje na lestvici, medsebojne izzive, sledenje, podajanje opisov, komentarjev, predlogov, pripenjanje slik in še kaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strava - kolesarska aplikacija in družbeno omrežje hkrati.
Strava.com

V času, ko se moramo med treningi ozirati še na predpise o omejitvah gibanja, pa pridejo še kako prav tudi pri načrtovanju poti, saj pokažejo, kje se bomo izognili srečanju z možmi postave in opravičevanju, da nismo vedeli, kje so občinske meje. Razen če seveda želite narediti kakšen dober trening sprinta? Večina aplikacij namreč omogoča, da si doma v zemljevidu zarišemo pot, ki jo želimo odteči ali prekolesariti, in nas kasneje po njej tudi vodi ter celo opozori, če smo z nje skrenili.
Dejstvo je torej, da lahko iz podatkov o športnem napredku veliko odnesemo, če jih le znamo prebrati in ugotoviti, kaj nam onemogoča doseganje boljših rezultatov. Pametna telefonija nam je tako omogočila, da se nam za sestavljanje treningov po meri ni treba več zanašati na osebne trenerje.

Nekaterim je dovolj že, če izvejo čas vožnje ali pretečene kilometre.
Unsplash

Strava - za kolesarje in tekače

Strava je najbolj hvaljena in priporočana aplikacija tako za kolesarje kot za tekače. V bistvu gre za kolesarsko aplikacijo in družbeno omrežje hkrati. Razvili so jo športniki, ki razumejo, da nas veliko bolj od podatkov motivira podpora prijateljev in "sotrpinov".

Strava - kolesarska aplikacija in družbeno omrežje hkrati.
Strava.com

Trailforks - za gorsko kolo

Tudi za gorske kolesarje se najde aplikacija, ki bo pomagala poiskati primerno pot navzdol. Glede na predel zemljevida, ki ga gledamo v aplikaciji, bo poiskala vse možne poti ali celo ustvarila nove ter povedala, kako težavna je naša izbira. Če je oblegana, pa bo zagotovo ponudila slike in posnetke njenih uporabnikov, da bomo še lažje videli težavnost terena, ter jo kasneje ocenili in opisali še sami. Tako se bomo izognili potem, ki so v slabem stanju ali zaradi dežja preveč blatne. Naložiti si je mogoče tudi zemljevide, ki delujejo celo, ko nimamo podatkovne povezave.

Trainingpeaks - tradicija in ugled

Za to ime bi se lahko reklo, da ima že dolgo tradicijo in predvsem ugled. Pred leti so na računalnikih TrainingPeaks prvi uporabljali trenerji, ki so beležili rezultate klientov. Vmesnik je nato ponudil pregledne podatke o tedenskem napredku, s katerimi so podrobno analizirali, kaj lahko še izboljšajo, pametni telefoni pa zdaj dovolijo, da je ta vmesnik postal mobilna aplikacija, kar je olajšalo delo tako trenerjem kot običajnim športnikom. Zdaj lahko vsi redno beležijo svoj napredek in se glede na podatke izpopolnjujejo. Veliko pove tudi dejstvo, da je aplikacija TrainingPeaks tako dobra, da jo želi marsikatero konkurenčno podjetje posnemati.

Trainingpeaks - dolga tradicija in ugled
Trainingpeaks.com

Sportactive - polno statistike

Govorimo o aplikaciji, ki kot večina pokriva statistiko številnih športov (od kolesarjenja, teka, hoje, pohodništva). Pravzaprav lahko izbirate med 25 aktivnostmi na prostem ali v dvorani, statistika pa je podobna večini: poraba kalorij, srčni utrip, dolžina, hitrost, nadmorska višina ... Podatke lahko tudi izvozite ali uporabljate glasovne napotke za vadbo. V profil vnesete telesne mere, na podlagi katerih izveste svoj indeks telesne mase (ITM) ter porabo maščobe. Aplikacijo tako še posebej priporočamo vsem, ki želijo izgubiti odvečne kilograme in oblikovati ter utrditi telo.

Relive - povezovanje z drugimi

Aplikacija je posebna predvsem zaradi 3D-video izrisa trase, ki ste jo premagali. Z videom pa lahko pripravite celo zgodbo vašega kolesarskega dne in jo delite na družbenih omrežjih. Povezuje se namreč tudi z drugimi aplikacijami za sledenje, kot so Strava, Garmin Connect, Polar, MapMyRide ter drugimi, in povzema statistiko vožnje.

Human - motivirala vas bo

Čeprav aplikacija ni ravno najbolj napredna, je dober motivator. Deluje v ozadju, kjer meri čas vaše aktivnosti (ko tečete, hodite, kolesarite) in vas spodbuja, da dosežete "priporočenih 30 minut" rekreacije. A ker prava motivacija vedno pride z ljudmi, vaše podatke primerja s podatki drugih uporabnikov v bližini. Aplikacija je brezplačna tako za iOS kot za Android.

Couch To 5K - krepitev samozavesti

Ta popularna aplikacija dela točno to, kar pravi: spravi vas s kavča na tekaško stezo. Vodi vas skozi tri 30-minutne vadbe na teden in vas tako v samo devetih tednih pripravi, da lahko odtečete pet kilometrov. Poleg tega prek GPS-a sledi času in razdalji, ki jo pretečete, virtualni trener pa vam daje napotke za boljšo vadbo. Po vsakem teku lahko dosežke vpišete na spletno stran Active.com in jih delite z drugimi. Je plačljiva in primerna tako za naprave iOS kot Android.

Pacer - da bo tek postal rutina

Še ena brezplačna aplikacija (iOS in Android) je sicer namenjena štetju korakov, vendar je odlična za vzpostavitev tekaških navad. Pacer bo namreč ves dan štel korake, ki jih naredite, da boste lahko dobili realno sliko o tem, kako aktivni pravzaprav ste. Tudi z njim lahko pretečene trase spremljate z GPS-om in se udeležujete skupinskih izzivov. Če dokupite dodatno opcijo​ Premium, pa lahko dostopate tudi do video vadb in različnih načrtov treniranja.

Runcoach - vadbeni načrt po meri

In še brezplačni Runcoach (za iOS in Android), ki vam pomaga narediti osebni urnik vadbe. Zadajte si tekaški cilj, ki ga želite doseči, in algoritem vam bo ponudil napotke za trening. Če pa želite osebnega trenerja, lahko s plačljivo nadgradnjo stopite v stik z certificiranimi USAFT-trenerji, ki vam bodo pomagali ob morebitnih poškodbah, odgovarjali na vprašanja o primerni prehrani in še kaj. Izgovorov za lenobo vam je ta hip tako definitivno zmanjkalo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta