Trend velikih zadnjic: Vse več brazilk je tudi pri nas

Urška Kereži
08.10.2019 06:03

Če so bile še pred nekaj leti v trendu velike prsi, so jih med bolj zaželenimi kirurškimi popravki izpodrinile velike, oble zadnjice. Tudi pri nas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Pevka in igralka Jennifer Lopez je že pred približno dvema desetletjema v vročih hlačkah ponosno razkazovala svojo veliko in okroglo zadnjico. Moški, naveličani koščenih suhic, so ponoreli, ženske pa so jo želele posnemati. Seveda so kmalu ugotovile, da se maščoba ne prime vedno tja, kamor si želijo, in da sploh ni lahko imeti ogromne in napete na telesu brez odvečne maščobe. Odkar so na sceno slavnih in oboževanih prikorakale še Beyonce, Nicki Minaj in predstavnice klana Kardashian, pa najlažja pot do ogromne zadnjice, brazilska metoda dviga oziroma tako imenovani brazilian butt lift, postaja vse bolj popularna. Čeprav vse naštete ta poseg seveda zanikajo. In kot vsi trendi je tudi ta našel pot v Slovenijo.

Trije načini do cilja

Zadnjico nam lahko povečajo na več načinov. Obstajajo posebni silikonski vsadki, ki jih usposobljen estetski kirurg z manjšim rezom med zadnjični polovici najpogosteje vstavi v veliko zadnjično mišico, lahko tudi nad njo. Druga možnost je odvzem maščobe iz delov, kjer je je preveč, denimo bokov, stegen, trebuha, po prečiščenju maščobe sledi vbrizganje v zadnjico. Opisanega postopka se je prijelo popularno poimenovanje brazilian butt lift ali BBL.
Tretja in najboljša možnost je seveda kombinacija obeh, se pravi majhnega vsadka in prenosa manjše količine maščobe. Videz je namreč veliko bolj naraven, saj z uporabo vsadkov lažje predvidimo rezultat, medtem ko je pri prenosu velike količine maščobe vprašljivo, koliko in kje se bo obdržala. Zaradi vsadka je zadnjica na otip tudi bolj napeta in ima čvrstost mišice, povečava z maščobo pa zadnjico naredi mehkejšo. Kot mehko tkivo brez vsake podpore se začne z leti še povešati, kar je z estetskega vidika težko rešljiv problem.

Z leti zadnjica zaradi sile težnosti in prerazporeditve maščobe izgubi čvrstost in polnost.
Shutterstock

Velikost ali oblika?

Še pred nekaj desetletji so bile modne majhne zadnjice, kot jo je imela Brigitte Bardot, v 90. letih so jih zamenjale skladne s telesom, kot so jih razkazovale denimo Cindy Crawford, Eva Herzigova, Helena Christiansen, Nadja Auremann, Tatiana Patitz, predvsem pa Naomi Cambel. Zdaj so jih zasenčile pretirano velike "kardashianke". Medtem ko so lepo oblikovane zadnjice vedno v modi, pa lahko že čez nekaj let trend predimenzioniranih torej popolnoma zvodeni. In glede na to, da nekatere za prenos v vsako polovico zadnjice uporabijo celo več kot 1000 mililitrov maščobe, postopek brazilskega dviga lahko postane celo nevaren. Maščoba naj bo torej namenjena predvsem prekrivanju robov vsadka in (pre)oblikovanju. Velikokrat ženske namreč niti ne želijo večje ali vsaj ne nesimetrično velike zadnjice, zgolj drugačno obliko, zato je podobno kot pri povešenih prsih včasih treba opraviti kirurški dvig.

Vsaka ima svojo

Rehabilitacija po posegih je enaka. Zdravniki svetujejo, da približno tri tedne ne sedite oziroma zadnjico obremenite le toliko, kot je nujno potrebno. Vsadkov načeloma tudi ni treba menjavati, razen če z njimi niste zadovoljni, na primer da se z leti naveličate velikosti ali se vsadki prekomerno spustijo. Da se to ne zgodi, izberite ustrezno velike. Podobno kot pri povečanju prsi je tudi tu izbira odvisna od anatomije posameznice. Samo zato, ker ima prijateljica 350 mililitrov, še ne pomeni, da je enak volumen primeren za vsakogar. Glede občutka pri sedenju pa - vsadek je postavljen višje, tako da na njem ne sedite. Vsaj ne pri običajnem sedenju.

Zapleti

V zadnjem času se veliko govori o tako imenovani bolezni vsadkov pri povečanju prsi. Lahko kaj podobnega ugotovijo pri uporabi silikonskih vsadkov za povečanje zadnjice? Statistično večja verjetnost je, da nastane zaplet s celjenjem rane, saj je ta med zadnjicama, ki se med hojo, počepanjem in sedenjem razmikata. Prav tako je večja možnost infekta vsadkov zaradi bližine zadnjične odprtine. Sicer pa je pri posegu, tako kot pri vsej implantološki kirurgiji, potrebna posebna pazljivost pri pripravi in uporabi vsadkov, v tem primeru so zapleti redki.
Kar pa je žal veliko težje trditi pri povečanju z maščobo (BBF), opozarjajo strokovnjaki. Verjetnost maščobne embolije je namreč relativno velika in lahko se konča tudi tragično. V svetu je znanih kar nekaj primerov, predvsem v ZDA. Deloma zato, ker so vodilni po številu posegov, pa tudi ker veliko zdravnikov nima primerne specializacije in s tem potrebnega znanja za opravljanje operacij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta