Upočasnimo staranje: Pravilna nega obraza dela čudeže

Urška Kereži
31.10.2019 06:05

Po štiridesetem letu se nam nadležni znaki staranja zazdijo izrazitejši. Preprečiti jih seveda ne moremo, lahko pa jih s pravilno nego vsaj nekoliko premaknemo v prihodnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Koža se sicer stara že od sredine dvajsetih let, vendar je proces tedaj še neopazen, prve gubice pa se pojavijo okrog tridesetega leta. A če ne bi bilo škodljivih vplivov iz okolja, tudi teh ne bi opazili vse tja do petdesetega, morda še dlje. Kakšno nego torej potrebujemo v srednjih in zrelih letih in kako lahko poskrbimo, da bomo sijali ne glede na leta?

Pogled od znotraj

Kožo v obdobju menopavze močno zaznamuje neravnovesje oziroma pomanjkanje hormonov. Zlasti estrogenov, zaradi katerih nastaja manj kolagena, vezivno tkivo je posledično ohlapnejše, povrhnjica pa vse tanjša in manj prožna, zato tudi občutljivejša na dotik. Zaradi upočasnjene presnove se spremeni tudi struktura kože - postane bolj suha in hrapava, zaznamo območja hiperpigmentacije (starostne pege). Če se količina estrogenov tako zmanjša, da prevladujejo androgeni hormoni, ki vplivajo na rast dlak, utegne ženska opaziti še večjo poraščenost, odebeljene dlačice pod nosom, na bradi, obrveh in celo okoli ušes. Poleg tega oslabi rast las, lasje pa se tanjšajo. Ker koža proizvaja manj maščobe in je slabše prekrvavljena, oskrbljena s kisikom, posledično izgubi lesk ter je videti nekoliko bolj bleda.
Pomembno je, da vse naravne procese, med katere sodijo tudi spremembe kože po štiridesetem letu, sprejmemo. Zrela ženska, ki je izpolnjena in ji iz oči sije zadovoljstvo, je veliko privlačnejša od marsikatere mladenke ne glede na to, koliko gubic ima ali kako napeta je koža na obraz. Seveda lahko za lepo in zdravo polt veliko naredite same, čeprav z nego in negovalnimi preparati ne morete pričakovati, da izbrišete deset let, lahko pa odsevate zadovoljstvo.

Shutterstock

Hranite od znotraj navzven

Koža je največji organ našega telesa in kot drugi se prek ožilja hrani s hranilnimi snovmi, ki jih zaužijemo s hrano. Če nam primanjkuje življenjsko pomembnih snovi, torej ne more biti lepa in sijoča, vse življenje namreč potrebuje nepogrešljive esencialne maščobne kisline, vitamine in minerale.
Uravnotežena in raznolika prehrana zato pomembno vpliva na lepoto in še posebno v obdobju menopavze uživajmo veliko sadja ter zelenjave, živila, bogata s kalcijem in rastlinskimi beljakovinami ter z antioksidanti, vitaminom A, ki ga najdemo v mlečnih izdelkih, jajcih, zeleni zelenjavi, korenju, pomarančah in melonah, flavonoidi iz agrumov, jagodičevja, ginko bilobe, čebule, peteršilja, stročnic, zelenega in belega čaja, navadnega rakitovca in temne čokolade. Koži dobro denejo tudi vitamina C in E ter selen, zato jejte papaje, češnje, špinačo, olive, grozdje in polnovredne žitarice. Ne pozabite niti na esencialne maščobne kisline, ki jih vsebujejo olivno in konopljino olje, ribe ter oreščki.

Čistilno mleko, tonik, piling?

Pri negi zrele kože se še posebej pazljivo izogibajte škodljivim kemikalijam in raje izbirajte izdelke za občutljiva ali suho kožo. Dobro je, če so vsi del iste linije, pomembno pa je tudi, da jih ne menjujete prehitro, saj utegnejo vsebovati veliko učinkovin in dodatkov, zaradi česar lahko pride do preobčutljivosti na posamezne sestavine.
Čiščenje: izberite tipu kože primerno čistilo (mleko, kremo, peno ali gel). Ko odstranite ličila, postopek končajte z uporabo tonika. Vsakodnevno čiščenje je lahko preveč za občutljivo kožo, zato bodite nežni. Izogibajte se močnim preparatom, ki "kradejo" naravno maščobno zaščito. Uporabljajte le najnežnejše čistilne tonike ali micelarno vodico.
Osnovna nega: uporabljajte dnevno in nočno kremo. Ne pozabite na vrat in prsi.
Dodatna nega: dnevno in nočno kremo lahko dopolnite s podlago, denimo serumom ali emulzijo, ki bosta kožo dodatno nahranila, ter posebne izdelke za nego predela okoli oči.
Piling: še posebno v hladnejšem delu leta bodite previdni pri uporabi pilinga, saj utegne ta delovati dražljivo, zato je bolje, če je kremast in vlažilen.

Sestavine

Po štiridesetem letu je zelo pomembno, da kožo oskrbimo z vlago. Številni dermatologi trikrat na teden priporočajo tudi rabo krem z retinoidi. To so derivati vitamina A, ki delujejo kot antioksidant ter omilijo gubice in gube, zmanjšujejo pa tudi hiperpigmentacijo. Antioksidanti so nadvse pomembni, saj zmanjšujejo škodo, ki jo povzročijo prosti radikali, slednji namreč prispevajo k nastajanju gubic in poslabšujejo splošno stanje kože. Poleg vitamina A so za lepo kožo pomembni še vitamina C in E, selen, koencim Q10 in peptidi. Sestavina, ki koži vrača vlago, je tudi hialuronska kislina. To je sladkor, sicer naravno prisoten v koži, vsebujejo pa ga številne kozmetične linije. Ob suhi koži razmislite še o uporabi izdelkov z ureo, alfa- in polihidroksi kislinami, mlečno kislino ali amonijevim laktatom. Previdnost pa ne bo odveč ob hidratantnih kremah, saj občasno povzročijo razdraženost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta